От х:

Днес в x:

Полски бряст в двора на училище „Паисий“ е обявен за първото защитено дърво в Хасково

    Полски бряст, който се намира в двора на училище “Св. Паисий Хилендарски“, е първото вековно дърво в Хасково, обявено със заповед на министъра на околната среда и обнародвано в Държавен вестник.

    Високият около 14- метра бряст е със ширина на стеблото три метра и половина. Вековникът е на около 200 години.

    Хората от близките около училището улици се зачудиха, че всъщност дървото, което е на това място откак се помнят, е чак толкова старо.

    Брястът е обявен за вековно дърво по инициатива на местни граждани, а предложението това да се случи пред екоинституциите е на община Хасково и с подкрепата на училищното ръководство.

    След приключване на процедурите вековното дърво е обявено за защитено.

    По указания на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите  до края на август собственикът на имота, в който се намира бряста-община Хасково трябва да обозначи защитеното дърво с табела и както е по процедура- и да го огради.

    От тук насетне брястът ще бъде под закрилата на Закона и всяко посегателство над него ще се наказва.

    В момента до защитеното дърво няма достъп, тъй като то попада в средата ремонтна площадка. Със средства, осигурени от местната община и Министерството на образованието във вътрешния двор на училището върви реновиране. Към проблемния участък вниманието на местната администрация, беше насочено след публикация в Haskovo.net. След огледа от страна на експертите в общината, от парите за капиталови разходи са отпуснати 71,300 лева за обновяването. Финансирането за ремонта от МОН е от 60 000 лева.

    Това е второто подпомагане за инфраструктура в школото от общината. През миналата година беше отпеснато финансиране от  110 000 лева, с което беше е изградена рехналата на няколко места подпорна стена  между една от околните улици и училището.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ме
      Мечо
      0 -24
      19:00, 20 мар 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 2
      @@
      @@@@@@@
      0 0
      14:25, 21 мар 2018
      Кой болен мозък е осакатил така дървото?
    Последни новини