От х:

Днес в x:

Математика по наследство: Дойчо Кръстев, първият директор на ПМГ

    Решаването на задачи по математика стои винаги на дневен ред, дори и на трапезата на хасковския доайен в тази област Дойчо Кръстев. Дори на 76-годишна възраст той не може да се откъсне от сферата на образованието, въпреки, че от доста години е пенсионер.

    Роден е в Хасково, зодия Козирог, която кратко и точно описва характера му. Като истински представител на зодията си, той е изключително упорит и никога не оставя нещата недовършени или както се казва, не оставя „магарето си в батака“. За неговата упоритост подсказва факта, че когато се случи да не реши задача, сън не го лови, събужда се посред нощ и се заема с нерешения казус.

    Хронология

    Завършил е тогавашната Първа гимназия в Хасково, сега „Васил Левски“. Като ученик добива популярност с уменията си за решаване на задачи и заслужено си печели прозвището Математика на гимназията. Още тогава влиза в ролята на учител и преди класни и контролни половината от съучениците му се изсипвали у тях, за да ги подготвя. С това пламва и любовта му към математиката, заради което и за миг не се е поколебал за попрището си в живота. Висшето си образование завършва в Софийския университет през 1961 г., след което се връща в Хасково. С категоричност може да се каже, че е родолюбец, тъй като неколкократно отказва съблазнителни предложения за работа извън областния град. Имал оферта да стане хоноруван асистент в Пловдив. „Аз му отказах и заявих, че ако преместят университета в Хасково, тогава мога да приема предложението“, с усмивка си спомни този момент Дойчо Кръстев и видимо личеше, че и за миг не съжалява за поетия от него път в кариерата.

    Целия му трудов стаж преминава в родния град. Връщайки се в Хасково първоначално започва работа по разпределение като учител по математика в Селскостопанския техникум. След това се мести да преподава в Първа гимназия, където е завършил средното си образование. Там става и зам.-директор на школото. По-късно е директор на Вечерна гимназия. 10 години е директор на Математическата гимназия (1972 – 1982). Често го наричат дори Бащата на гимназията, тъй като е първият ръководител. Следващото десетилетие пък е началник на Просветата (1982-1992) - Главен експерт по образованието (сега Регионално управление на образованието). През последните 3 години до пенсионирането си работи като учител в ОУ „Н. Й. Вапцаров“. От 1996 г. насам е пенсионер, но това не го откъсва от математиката. Дори днес той продължава да помага и подготвя ученици по математика, но само на близки и познати.

    За дългогодишния си професионален опит получава отличия и признания. През 2013 г. беше удостоен със званието почетен гражданин на Хасково, а през 2015 г. е обявен за почетен член на Съюза на математиците в България. „За мене това е една голяма морална награда за моя дългогодишен и всеотдаен труд в областта на образованието“, не скрива задоволството си Дойчо Кръстев. Близо 10 г. е бил и председател на Съюза на математиците в България, секция Хасково. По-голяма радост и гордост за него е, че сега организацията в областния град оглавява дъщеря му Юлия Кръстева, която е учител в ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ в Хасково и продължава родовата традиция в областта на математиката. Изключителен е и фактът, че по стъпките на баща си тръгва и сина му Красимир Кръстев, който също е специалист в точните науки и към настоящия момент е директор на Езиковата гимназия „Д-р Иван Богоров“ в Димитровград. Преди това ръководеше Езиковата в Хасково. И двете деца наследяват не само професията учител, но и специалността математика, което е изключително рядко срещано. Обикновено, наблюдавайки родителите си, колко много работят, децата се отегчават от професията им и поемат в съвсем друга насока. Не така се случва обаче в семейство Кръстеви, за което вероятно е допринесъл таткото, който е истински учител не само в класната стая, но и в живота. При това досущ като татко Дойчо са избрали като място за реализация родния си град.

    Математиката като семейна традиция

    Двете му деца Красимир и Юлия са наследили професията от баща си, но той нямало от кого да я наследи. Сам достига върховете и успехите в живота си, тъй като неговия баща е достигнал до едва четвърто отделение. Но въпреки ниското си образование, мозъкът на покойния бай Кръстьо работел като бръснач и наум бързо смятал цифри и какво количество храна трябва да се даде на животните. „Така че все пак нещо съм наследил от баща си, а децата – от мене“, признава Дойчо Кръстев. За поемане на своя професионален път в живота децата дори и за миг не са се поколебали, че ще следват математика. Неотдавна Юлия стана доктор на математическите науки, което я превръща в една от водещите математици, тъй като е единствената с тази титла в областта. Отцепник от семейната традиция става покойната му жена, която била медицинска сестра. „На нея не й вървеше математиката, даже като ученичка аз й помагах за решаване на задачите“, спомня си Дойчо Кръстев.

    По родовата традиция очевидно е запалена и внучката на Дойчо - Даниела, която показва завидни успехи в училище, при това не само в областта на математиката. Преди 3 г. тя изкара пълна шестица на външното оценяване след 7 клас, а по български език - 5,909. С този успех тя се нареди на второ място вцялата област. В момента учи в Математическата гимназия в Хасково. Нейният дядо е категоричен, че това е най-доброто училище в града. Казва го без никакви колебания и го определя като най-стабилната гимназия. По негови думи в някои училища се пишат тройки по милост, за да се съхрани паралелката и делегираният бюджет.

    Професията се пренася дори и на трапезата

    Сега Дойчо Кръстев живее с дъщеря си Юлия. „Когато сме заедно вечер вкъщи, ние не коментираме какво да ядем, а обсъждаме въпроси, свързани с математиката“, през усмивка разказва 76-годишният хасковлия, който и до ден днешен продължава да помага на сина си и на дъщеря си в областта на математиката. Не минава ден без да се говори за математика. Случва се дори да влизат в спорове с дъщеря си за това кой начин за решаване на една задача е по-добър.

    От около 4 г. насам Дойчо Кръстев се оттегли официално от професията. Дотогава участваше в писането на учебници, организиране на курсове и уроци. Сега, за да запълни празнината, намира утеха в решаването на судоку и кръстословици. „Така че не съм се разделил тотално с математиката, а само с директното упражняване на професията“, казва още Кръстев.

    Въпреки дългия професионален опит все се намират задачи или варианти на судоку, които затрудняват Дойчо. „Математиката е като морето..., не е до коляно“, шеговито заявява той и признава, че се е случвало да не може да реши някоя задача. Неуспехът обаче не му дава мира и мисълта за това не му позволява да спи. „Ставал съм след полунощ, когато ми дойде наум как да реша задачата“, разказва той. Това е краста, с една дума обяснява обсебването, което вероятно се дължи на факта, че хобито му съвпада с професията.

    Поглед в бъдещето

    Дори на преклонна възраст Дойчо Кръстев има виждания и предложения за промени в училищната система. Според него малко е позакъсняла образователната реформа, която се въведе от началото на тази учебна година. Но е категоричен, че в системата трябва да се „пипа с ръкавици“, тъй като е трудно да се промени една традиция, налагана години наред. Големият проблем в образователната система според него е, че в момента има глад за учители и недостигът се дължи на ниското заплащане. В тази насока вмъква любима свой фраза: Когато в една държава полицаите взимат повече от учителите, тази държава е полицейска. Това не се отнася само за учителите, същото е положението и с лекарите, смята Дойчо. Освен това той е категоричен, че трябва да се въведе мандатност за директори и началници на други служби – до 2 мандата, тоест не повече от 10 г. След този период ръководителят се изхабява и започва да гледа на работата си като на нещо рутинно, което налага да бъде сменен.

    Директор и учител

    Да си учител и да бъдеш директор означава да имаш коренно различни задължения. За да си учител, трябва да обичаш децата, а те ти го връщат стократно. Трябва да умееш да им прощаваш и да не гониш карез на учениците. Заради това хората говорят, че това е благородна и хуманна професия. „Всички ученици, които са минали през мен, та даже и на тези, на които не съм преподавал, когато бях директор в ПМГ, не са ми пресекли пътя, без да ме поздравят“, казва Дойчо Кръстев и уточнява, че това е най-голямата му награда.

    Не по-леко е да си директор на училище, тъй като трябва да отговаряш за всичко – от дръжката на вратата до нивото на подготовка на учениците. Един от най-трудните моменти в живота му е, когато главява новооткритата Математическата гимназия, която първоначално е квартирант в други училища. Основните затруднения идват точно заради липсата на собствена база. Първоначално ПМГ се помещава в Първа гимназия, след това в Селскотопанската и едва тогава на днешното си място.

    Категоричен е, че с труд и постоянство всичко се постига и именно това е формулата за успех в живота. Дори и при гениите 99% е труд и само 1% талант. Но в същото време се изисква и постоянство, защото особено по математика пропуснеш ли един урок, нишката се прекъсва, казва учителят Кръстев. Но това изобщо не означава, че математиката е най-трудния премет.

    С течение на годините обаче той отчита, че се наблюдава спад в нивото на подготовка на учениците. Това според него се дължи на стремежа на учителите и ръководството на някои училища да запазят паралелки за осигуряване на по-висок бюджет. Смята, че понижението няма нищо общо с професионализма на възпитателите. „Винаги преди да вляза в час, съм се подготвял за урока“, разказва Кръстев. Даже като ръководител на ПМГ се случвало да се заключи в дирекцията, за да се подготви необезпокоявано за урока. На мнение е, че не винаги добрата подготовка на учителя е най-важния детайл за успех, а по-скоро методът на преподаване и подходът на възпитателя. В тази връзка преди години си направил експеримент с един ученик от 9 клас. Изпитвал момче на име Борката и попитал класа колко да му пише. Повечето отговорили 4. Учителят взел бележника на ученика и му писал отличен 6 с уточнението, че трябва да я защити в бъдеще пред съучениците си. Така и станало при следващото изпитване – Борката бил напълно подготвен и сам заслужил шестицата. Приел е жеста на учителя си като мисия, която трябва да изпълни на всяка цена. „Какво се случи? Това дете завърши с отличие, стана инженер и работеше в Министерството на отбраната“, разказа Дойчо Кръстев. Заради това учителят стигнал до извода, че с добро се постига повече, отколкото с лош подход.

    Също толкова интелигентно се отнасял с критикуването на учители, които понякога правили нарушения. Като директор на ПМГ пръв влизал в школото и когато се случвало някой преподавател да закъснее, го чакал на вратата и му подавал дневника в ръце. Така провинилият се учител се чувствал неудобно и повече не смеел да повтори нарушението. „Трябва човешки и с уважение да се отнасяш към децата и колегите си“, категоричен е Кръстев. Така те ще заобичат първо учителя, а след това и предмета.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (32)

    • 1
      Ан
      ана
      76 -1
      09:12, 18 сеп 2016
      Аристократ по душа! Да е жив и здрав още дълго време!
      • По
        Порчо
        51 -2
        13:44, 18 сеп 2016
        Това е човек, за когото можеш да кажеш единствено и само позитивни и благодарствени думи!
    • 2
      Да
      Да
      49 -1
      09:30, 18 сеп 2016
      Много хубаво интервю. Направо ми се прииска този човек да ми е директор. Дано повечето директорки на училища да прочетат това и да си вземат бележка - С ДОБРО НАИСТИНА МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО С ЛОШО. Към момента учителя постоянно бива навикван, обиждан, унижаван и мачкан. Учителя става отговорен за всичко, което е извън погледа на директорката и за което госпожата се присеща допълнително. Учителя става виновен, че не чете мислите на директорката си, че не е вече подготвен за нещо, което тя иска да се случи и всякакви такива събития извън неговия контрол. Учителят е виновен за отсъствията на учениците - родителите нямат нищо общо. Учителят е виновен за домашното възпитание - родителите нямат нищо общо. Учителят е виновен за интелектуалните възможности на учениците - родителите и природата нямат нищо общо. Към днешна дата учителят евсичко друго, но не и учител! ДА СИ ГОТВИ УРОЦИТЕ - да, но след цялата бумащина която трябва да свърши - доклади и справки по най-различни поводи, създаване на един куп училищна документация, а след влизане в сила на новия закон и работа в десетина "скромни" комисии, което също е свързано с документи, справки и какво ли не! Ами тогава защо ли учителите не си гледат основната работа да учат децата и да си попълват дневници, бележници и отсъствия - което отново се прави на няколко места. ЛУДОСТТА Е ПЪЛНА!
    • 3
      Ка
      Как така?
      2 -9
      09:44, 18 сеп 2016
      Как така роден на 5 януари пък телец :D Виж коментара
    • 4
      12
      123456_1474181284
      32 -2
      09:48, 18 сеп 2016
      Има една директорка, която вече трета година се държи невъзможно и невъздържано с колектива си. Тази директорка не пропуска да унижи почти всеки за някоя негова грешка - на съвет или други общи събирания винаги има някой, който е споменат с укор пред другите - какво направил, къде сбъркал, какво казал, какво се случва в личния му живот, какви нрави имал, колко криви или задръстени му били навиците, колко неправилно гледал на живота и на нещата, къде ходил, с кого бил, какви познати имал, какви болести симулирал, как нямал нужда от лекарства и т.н. Никой за нищо не може да се обади. Особено ако иска да защити позиция - тогава този човек автоматично става лош, неблагодарен и с претенции. Значи да се търпи да те унижават и мачкат може, но ако решиш да защитиш позиция или право - не може! Трудът и усилията които влагаш - те са нищо. Само на директорката усилията и енергията трябва да са видни и да са на показ. Другите не са едновременно с учителската професия и родители, и семейни, ибаби, и дядовци, и с лични грижи, и с болни хора в къщи, и със здравословни проблеми, и със финансови проблеми или други кахъри. Животът стана достатъчно черен и без това. Но дори да си позволиш да кажеш какъв проблем имаш - директорката отсича, че това е нищо! А ако поискаш и да отсъстваш - не може. Ти преди всичко си на работа! Тази жена никого не жали - пред нея да се превиваш, да кихаш, кашляш и да си останал без глас - пак няма да ти влезе в положение! Момента никога не е подходящ да не си на работа! Което не може да каже за нейните дружки, с които се заобиколи. Усилията и работата на чалгаджийките, купондижийките, театралките, младежките, Вип-ките,шарматните и позмазвачките, куцукащите и замаяните винаги се виждат и дори дават за пример. Те могат да имат лични проблеми, на тях може да им се влиза в положение всеки път, пък други един път да им се случи нещо - и след 10 минути вече са залипсвали и нарушават работния процес! Ей това е директорстването в днешно време! Що да не е сладко!
    • 5
      Do
      dodo2016
      3 -6
      09:48, 18 сеп 2016
      Роден на 5 януари-това НЕ е зодия Телец. Маловажна дребнавост, но ако трябва да бъдете стриктни ...
    • 6
      31
      319731
      43 -3
      10:14, 18 сеп 2016
      Чудесно интервю. Подходящо за началото на учебната година. С вълнение го прочетох, защото спомените ми за него са прекрасни. Ще запомня г-н Кръстев с начина му на общуване. Много възпитан, много коректен човек и наистина отличен специалист. Разбира се, че най-важни в професионално отношение са успехите му в областта на любимата наука - математиката. На нея е отдавал силите си през целия съзнателен живот, но аз лично съм очарована от умението му да разговаря с хората, да се държи с оная мекота и разбиране към събеседника, които се помнят, защото са знак за човешките качества на човека срещу тебе. Желая му да бъде жив и здрав, удовлетворен и все така буден, с точни оценки в областта на образованието. С много радост да бъде дарен днес и в бъдещите дни и години.
    • 7
      Но
      Носталгия
      36 -1
      10:51, 18 сеп 2016
      Подкрепям горния коментар - много ми е мъчно, че такива културни, деликатни и възпитани хора са малко напоследък. Да не говорим, че сред директорките на училища в града такива няма. Те се държат като краля Слънце, раздават благоволението си според симпатиите си, настроенията си, вип-облагите си, дружките си, нервозното си настроение или топлите и студени вълни! Умения за управление на колектив - нямат, култура на комуниция - нямат, дипломатичност, дискретност, такт и всякакви такива качества - нямат. Направо в прав текст пред всички изръсват поредната простотия. Усещането че са велики и непоклатими ги прави допълнително арогатни и безчовечни!
      В края на краищата по един или друг начин щом "си се преборил" за този директорски пост, трябва да си запознат какво те чака. Със сигурност не може само да сочиш с пръст и да командваш! Като директор всеки носи огромна отговорност. ако не му тежи, ще идва първи и ще тръгва последен. Но ако му тежи - като мрънка и се пули на колектива това решава ли проблем му. А дали тази директорка може да забележи, че и други са изморени, притеснени, че също работят двойно, също не спат нощем, че също правят дори и невъзможното, за да изпълнят нещо в срок. Пък и те също си имат семейства! Нали така! И откъде идва проблема - само от напрежението, реформата, многото работа или от амбициозните кратки срокове, които една директорка си поставя. От желанието винаги да е първа, независимо, че утре указанията могат да са други. От безкрайно подреденото и мислене, което не допуска тя да е запланувала нещо и то не се свърши! От амбицията да каже сама на себе си, че е сложила всичко в ред. Редът никога не е абсолютен! Във всеки един момент ситуацията може да се промени. Променят се задачите, спешността им, дори хората които ги работят. Но грубите думи, несправедливите упреци, гневния тон, поученията, навлизането в личното пространство и надскачането на директорските правомощия остават. Хората ги помнят, споделят ги с други, търсят отговор и причина - защо така. Особено когато са несправедливи, когато не се прилагат с еднакви сила за всички, когато са ежедневни и почасови! Затова нака тази директорка се кротне и успокои - досега трябва да е видяла, че потропването и бързането не носят нищо добро. Баланс трябва да има!
      • Go
        gost
        6 -13
        17:12, 18 сеп 2016
        Към носталгията... Много думи за един директор.... Виж коментара
    • 8
      Ке
      Кенанския Маумуняк
      15 -6
      12:40, 18 сеп 2016
      Бъдещищ Президент на България
      Ген, Румен Радев е негов възпитаник
      ...
      Както и ************* ...:)))
    • 9
      Ро
      Родител
      12 -52
      14:17, 18 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 10
      Ел
      Елена
      50 0
      14:40, 18 сеп 2016
      На мен също ми е преподавал, но за кратко. Но си спомням, че когато Дойчо Кръстев е бил възпитател в Селскостопанския техникум, мой близък роднина беше в пансиона на техникума. Беше сираче и бедно момче. Тогава Дойчо Кръстев забелязал, че момчето няма обувки и му дал свои обувки от къщи, което за онова време е било много трогателно и запомнящо се. Поклон пред Математика и Човека - Дойчо Кръстев!
    • 11
      С.
      С.Станкев
      34 -2
      16:25, 18 сеп 2016
      родителю-няма по ситен шрифт от този,за да те изпиша-използвай пясъка/имам предвид да имитираш щраус/!
      Срамувай се от това,което си си позволил да напишеш за Учителя,Ръководителя,Общественика,Математика и преди всичко-ЧОВЕКА Дойчо Кръстев!
      Гордея се,че един от първите хора, с които ме сблъска съдбата в този град,беше именно той!
      Р Е С П Е К Т !!!
    • 12
      На
      наблюдател
      2 -21
      17:12, 18 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Не
        Незапознат
        1 -1
        21:59, 18 сеп 2016
        И какво ще остане вътре?
    • 13
      Ко
      Койчо
      12 -1
      17:55, 18 сеп 2016
      В няколко от коментарите разпознавам определена директорка, много точно описана. Колкото до "гост" - всеки има право да изкаже мнение. Особено когато думите са точни, призовават за поправяне, за по-добро отношение и дори много меко изказани. Да очевидно на някой нещо му тежи, но щом не го чуват по нормалния начин, защо да не си сподели болката и проблемите! Нали всички сме хора. Къде повече или по-малко се стремим към щастие, благололучие, добро отношение и сносни доходи и дори признание на труда. Кой може да обвини някой, че търси тези неща.
    • 14
      Go
      gost
      12 -5
      18:08, 18 сеп 2016
      Има и директори, които идват първи и си отиват последни. Има ги и в града, и в селата.
      Но като започнем да "плюем", всички подред. Това не е редно.
    • 15
      Им
      Има де
      20 0
      18:31, 18 сеп 2016
      Има такива директорки, но на тях много им тежи, че всички други не са като тях. Тази директорка сама си е избрала да директорства. Това е така и за помощник директорките -като не ги устройва работното време да си бяха останали учителки. И директорката и помощничките хем искат да се правят на добри, хем ги гони нервата, че другите седели малко в училище. Да ама на едните отговорността е една - на другите друга. Всеки си има ресор и задължения. Като постоянно карат останалите да се чувстват боклуци, мързели и некадърни няма да има нормален диалог и ползотворна работа. Всички имат права, и като решат да си ги ползват не е редно да ги правят на луди, че чак да им догорчи и да се откажат от каквото и да било. Народа вече е напълно отвратен.
    • 16
      Си
      симихчянец
      3 -16
      19:20, 18 сеп 2016
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 17
      Ив
      Ива Иванова
      8 -2
      20:20, 18 сеп 2016
      Госпожо Иванова,
      Много Ви куцат правописът и пунктуацията!!! Вземете пример от Д. Кръстев и бъдете отговорна към работата си!
      Някои може би ще кажат, че не тези неща са важни. Така е, но когато копаеш на нивата. Щом работиш с думи, прави го грамотно!
    • 18
      Ин
      инж.Сейхан
      18 -2
      20:31, 18 сеп 2016
      Да ни е жив и здрав той е прекрасен човек който обича да помага на хората обичамете .
    • 19
      Си
      симихчянец
      7 -12
      21:24, 18 сеп 2016
      Да бе, да помага в обратния смисъл на думата!!!... Виж коментара
    • 20
      Ру
      Румен
      8 -3
      07:02, 19 сеп 2016
      Ах Златева имало по велики и от теб. Но ти си ненадмината в онова сред нощните изпълнения.
    • 21
      26
      264973
      9 0
      11:39, 19 сеп 2016
      Забравихте **************. Това е вечната пом.директорка на ОУО, дето няма равна в манипулациите за оставане на топлото местенце. Алчна за пари, слава и изяви пред публика, не спря да се излага по всякакъв възможен начин. Отдавна трябваше да е пенсионерка тази циркаджийка, ама селските й изпълнения все още минават пред началството. Със зъби и нокти стиска и не брои труповете. Каквото хване, не пуска. Хайде пенсионирайте я най-после бе. То бива наглост, ама чак пък толкова.
    • 22
      Ем
      Емил
      9 -3
      12:38, 19 сеп 2016
      Винаги ще се намерят хора, които не могат да разберат, че има хора, с които можем само да се гордеем и учим. Затова съм и ядосан, че не си траят.
    • 23
      DR
      D r u g
      10 -1
      19:37, 19 сеп 2016
      А има и такива хора, които не знаят кога да се оттеглят. Амбицията ги е обсебила напълно - виждат само собственото си величие и не приемат ничие чуждо мнение. За две години добре се доказаха - колко са кадърни и си спечелиха "всенародната любов". Време е вече да си ходят. Накараха цял колектив да намрази работата си, всеки ден да се услушват какво говорят, че после да не бъде извикан някой на разговор. В буквален смисъл коридорите имат уши, пък и очи - затова има и питане в прав текст с кой с кого и за какво говори, намеса във външните познаства и отново думите, които се разменят с някой. Госпожа директорката съди по приятелките ти, познаствата ти, избива я на бяс към всички имащи отношение къв важни събития за училищите или оставили следа в него. За нея ерата преди собственото и управление трябва да се затрие - няма предишни успехи, няма предишни постижения, никой нищо не е работил преди нея, всеки е крал, гулял и си е клатил краката! Само тя носи просветление, принзипност и безкрайно трудолюбие! Да се чудиш как е просъществувало това училище без нея толкова години. Що не вземе да се махне госпожата, че да видим дали училището ще се сгромоляса или всички ще дишат по-спокойно!
    • 24
      24
      240578
      9 -1
      22:16, 19 сеп 2016
      Дами и господа директори, много се изписа за вашето поведение, държание и обожествяване. Питам ви, някой от вас помислили за своето държание направили си самооценка? Защо всеки от вас се държи така все едно че, е гений а то ........е комплекси. И питам кое ви прави различни от хората? Ако това е така си поръчайте пирамиди да се овековечите.
      • Не
        Незапознат
        7 0
        00:25, 20 сеп 2016
        Болшинството са назначени хора.Самооценка няма да си направят колкотпо
        и да си драскаме ние.Те много добре знаят че рано или късно ще бъдат
        сменени от този пост.Но по други причини и действия а не от такива като нас.
        Наследниците им ще са от тези които тук изписват сърцераздирателни истории. Но тогава ще са от другата страна на барикадата и ще продължат челният им опит и начин на управление.Придобивайки власт човек се изявява откъм непознатата си а за самия него страна.Особенно когато и за гарнитура към нея има и финикийски знаци.За овековечаването не се притеснявайте.Макар и без пирамиди ще се запомнят.Даже може да се каже че класцията си има фаворит.Лице което ще остане в историята на града ни като символ на деспотизма и тоталитаризма в системата на образованието.
    • 25
      Ху
      Хубаво описание
      6 0
      18:03, 20 сеп 2016
      ХУбаво описание на една директорка, която трета година се вихри. Тя управлява с тропане на крак, със заплахи, със навикване, със ултиматоми - ако ви не това, то и аз не това - аз няма да ви правя приема, аз предпочитам да управлявам оу, аз виждам, че вие не си гледате работата - учениците миналата година знаеха повече, тази година не, а на НВО защо са ви такива резултатите, работете работете и не си мислете, че като ви свършат часовете ще си тръгнете. Трябва да сте на разположение - аз няма да ви търся и да ви звъня. Трешки сте направили - о сега ще си получите навикването, ще се обяснявате и т.н. Душичката ще ви взема - ако не сте ми от антуража! Само дружките на директорката могат да грешат, да пият кафе, да пушат, да имат почивки, да си пускат отпуски или болнични, да получават човешко отношение, да имат претенции и разбира се, да работят на по-високи заплати - на останалите колкото и да работят не са ли от кръга на подмазвачките, купонджииките, чалгаджийките, шармантните, младежките, вип-ките, театралките, куцукащите и замаяните - няма признание!
    • 26
      34
      34964069
      5 0
      18:13, 20 сеп 2016
      Изглежда, че никоя директорка не и дреме колко е "обичана" и какво е поведението и. Само нека всеки помни, че лошотията винаги се връща - рано или късно. Ако не на него самия - в семейството му. Нека все пак тези амбициозни и безчовечни директорки да отделят няколко минути и да си напрявят равносметка колко злини и колко съдби са разбили за последната година или две. И да си представят това всичко да им се случи на тях и близките им . Дали могат да го направят и дали биха продължили по същия начин. Защото никоя от тях няма реалната преценка колко труд, усилия и нерви влагат техните служители - особено тези, които умеят и се справят с толкова зейности, за отрицателно време. Но винаги е така - отстрани изглежда лесно и ала бала ама да седне директорката да го напарви или някой от дружките и. Пък после да се пени и да прави забележки! Нека се научат да казват благодаря, браво или поне справихте се на ниво колеги, изпълнихте си задачите добре.
    • 27
      Ха
      Хасковлийка
      6 0
      23:21, 20 сеп 2016
      Дойчо Кръстев - отличен педагог, математик "по рождение", невероятно добър ЧОВЕК !
    • 28
      Ха
      хасковлия
      4 0
      15:37, 21 сеп 2016
      Да е жив и здрав бай Дойчо!
      Мен ме е подготвял за кандидатстудентски изпити и детето е подготвял...такива учители са съкровище.
      Господ здраве да му дава!
    Последни новини