От х:

Днес в x:

Почивайте кратко и ритмично през годината, съветва психологът Красимира Богданова

    Сезонът на дългите отпуски отминава, на финала сме и на кратката работна седмица след четиридневните почивни дни.

    А само след ден трябва да се върнем отново на работните си места и да се настроим за професионалните си задължения. Понякога обаче периодът на адаптация продължава прекалено дълго, а и често се връщаме след почивка с усещането за умора. Защо се получава така и какво да направим, за да влезем най-безболезнено отново в работен ритъм, с опит и съвети помага психологът от РЗИ Красимира Богданова.

    „Отпуските са хубаво нещо, но когато са при стандартен ритъм на работа. Има обаче професии с много интензивен работен ритъм и дълъг професионален ден. При тях отпочиването става по-бавно и по-трудно“, казва психологът Красимира Богданова.

    „Много е тежко, когато излезеш в отпуска, опиташ да разпуснеш и успяваш донякъде, защото съм сигурна, че повечето хора от динамичните професии не успяват плътно да разпуснат, а в крайна сметка се връщаш на работа уморен. Това усещане идва по-скоро от настройката, че знаеш, че всичко, което си стискал една година, докато си натискал педалите в ежедневието, си го изразходвал и повече няма“, обяснява специалистът.

    Но каква може да е формулата, за да избегнем усещането за умора след почивка? В отговор на въпроса опитният специалист съветва, че е най-добре е да се взима отпуска по-често за по-кратко време, а не да стигаме до преуморяване, от което и за две-три седмици почивка после не можем да се отърсим.

    „ От личен опит казвам и аз почивам така: много подходящо е на месец-месец и половина да имаме 3-4 дни плътно почивка. Това, да речем, може да става в петък, събота, неделя и понеделник. И е изключително важно да настройваме по този начин графика си, защото само така периодично отпочива психиката ни. И най-ценното при този метод на редуване на почивка и работа е, че се променя интензитетът на психиката ни. Тя намира начин да каже: работя, почивам, работя, почивам, всичко ми е умерено. Така и биологичният часовник се наглася по различен начин, а от там и физически човек се чувства по-добре“.

    Ако в първите 2-3 дни, след като се върнете на работа от дългата отпуска се чувствате не на сто процента работоспособни, психологът обяснява, че е напълно нормална ситуация. Не трябва да има притеснения за това обаче, просто човек трябва да си даде малко време, за да влезе отново в работен ритъм.„Трябва всеки да осъзнае, че в крайна сметка животът не е само работа. Трябва да се обръща повече внимание на личния живот. Защото всички психологични проблеми са на личностна основа. Периодът на адаптация след почивката и влизането в ритъм на живот са изцяло проблем на психиката, затова при различните хора той е различен.“

    Безумно е обаче, казва Красимира Богданова, след края на красивото топло лято, връщайки от отпуск да се настройваме негативно, като си казваме“каквото било, било, почивката свърши“ и да сме с смисъл как ще поемем за цяла година отново товара на работния ритъм на плещите си. „Не трябва да чакаме следващото лято, за да починем отново, а да намерим повод да се радваме и почиваме на местата, които обичаме и през септември, и ноември и декември....“

    А начините, по които избираме да почиваме също са плод на психологичното ни състояние, казва Краси Богданова. „Ако се чувстваш уморен и потиснат, ще искаш да отпочинеш ден -два сам. Ако пък се чувстваш хепи, ясно е-ще искаш да си сред любими хора-близките си или пък приятелите. Ако ли имаш необходимост от адреналин-изборът ще е да се обадиш на най-добрите приятели и ще поемеш към щурия купон.“

    А съветът й към родителите, които имат угризения, че са отишли сами на почивка, или пък, че са се „отървали” от детето си съвсем съзнателно за ден-два с мисълта, че ще откраднат тези дни единствено и само за себе си, е да се отърсят от чувството си за вина. „На такива хора казвам, че трябва да тренират волята си и колкото и да са привързани към децата си, наистина понякога и съзнателно да се отделят за определено време от тях. Защото човек трябва да усеща свободата си. Само така почива истински пълноценно. А когато си с деца е ясно какво се случва, все има въпрос: Къде са ми чорапите? Какво ще ям?

    Често казвам на хората, с които работя като психолог: Животът се живее от първо лице единствено число и трябва да се тръгва от „Аз“. Това означава, че човек трябва да се научи да бъде щастлив заради себе си, не заради някой друг, ако ще и това да е детето му, и тогава ще е по-пълноценен и полезен за себе си, и за любимите си хора.“

    За лансираните напоследък тези, че за да сме пълноценни на работа от 12-те месеца в годината почивката ни трябва да е три месеца, Краси Богданова смята, че не е крайно, но е нереалистично да се случи в България.

    По съвета на психолога, не е необходимо да се самонавиваме, че трябва да се стегнем и бързо да влезем в работен ритъм след отпуската, а просто трябва да си кажем: След един месец пак ще изля в отпуск!

    Така ще си поставим следваща цел за отмора и тръгваме към новия работен цикъл не с негативна, а с позитивна мисъл.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ма
      мастикаджия
      17 -8
      11:55, 11 сеп 2016
      аз почивам дълго и хаотично!Ха да видим кой ще живее по дълго.
      Но психоложката си я бива.Поне по моите критерии.
    • 2
      Рз
      РЗИюто
      25 -5
      12:46, 11 сеп 2016
      Спре я тази бе. С глупостите си само дразни хората.Няма ли някоя по читава ?
      • Jo
        John
        8 -6
        13:20, 11 сеп 2016
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      По
      потресен
      23 -6
      17:22, 11 сеп 2016
      толкова чалга излъчване ..не е възпитателно..да беше се снимала в банята..
    Последни новини