От х:

Днес в x:

Доброволци разчистиха бурените край изоставен войнишки паметник

Изображение 1 от 3

    Доброволци разчистиха бурените, обгърнали забравен войнишки паметник на 18 Етърски полк край харманлийското село Българин. За съдбата на изоставения монумент  Haskovo.net писа наскоро. С възстановяването на занемарения паметник и вписването му в регистъра на войнишките паметници се е заел лидерът на ВМРО в Харманли Николай Георгиев. Той организира и разчистването на бурените около него. Така се разкрива и площадката, оформена около постамента. В социалните мрежи Николай Георгиев благодари на фирмата, извършваща ремонт на  пътя  Харманли-Тополовград, която осигурила машините в помощ на доброволците.

    18 Етърски пехотен полк е бил формиран през 1889 година във Велико Търново. Взема участие във всички войни – от Балканската до Втората световна и се отличава с храброст и безстрашие.

    Паметникът е бил изграден от войници от полка през 1940 година, когато е бил дислоциран в околностите на село Българин за около 4 месеца. Тук няма водени сражения, нито са паднали убити войници. Въпреки това полкът решава да остави спомен от своя престой в региона.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини