От х:

Днес в x:

Криза: Пожарната мобилизирана да разчиства дървета от Марица

Джобовете на моста/между колоните/ са най-честите места затлачвани от дървета

Пожарната служба в региона е мобилизирана да разчиства дървета от коритото на река Марица, която повишила нивото си след дъждовете през последните дни. Особено опасно било положението в свиленградския квартал Гебран, където мостът над реката почти се превърнал в бент, заради многото довлечени от течението дървета. Те се заклещили в джобовете на моста и драстично намалили оттока на водата. Към района били насочени колите на местната пожарна служба с подкрепления от други общини, които от снощи ударно разчистват и режат стволовете и придошли храсти и боклуци. Предупредителния оранжев код за обилни валежи в областта все още е в сила и при евентуално продължаване на дъжда реката би могла да прелее въпреки изградените диги в града, опасяват се спасителите. Оттам все пак са оптимисти че акцията ще завърши навреме, а поне според успокояващите прогнози на синоптиците, днес поне няма да вали.

Квартал Гебран е един от най-често наводняваните в Свиленград, като пострада сериозно по време на масираното наводнение на региона през февруари 2012-та година. Освен нарицателното село Бисер където се удавиха 6-ма души, придошлата вода потопи хиляди метри улици, най-вече в Харманли и Свиленград, и нанесе щети за стотици хиляди левове. За разлика от Харманли, митничарският град поне успя да обезпечи няколко проекта за изграждането на предпазни диги по преценените за най-рискови участъци от преминаващата през града Марица.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ал
    Алекс
    3 -6
    19:29, 20 ное 2014
    Ами да чистят пожарникарите, да си заслужат заплатите, които вземат.Вместо да седят цял ден и да се чудят какво да правят. Вярно сега покрай големите дъждове им се отвори работа по отводняването на къщи, офиси и др., но нейсе.
  • 2
    Бе
    безработен
    0 0
    16:02, 21 ное 2014
    Ами покани ги у вас да поработят тогава, щом мислиш че нямат работа!!!
Последни новини