От х:

Днес в x:

Проф. Радунчева: “Змийският град” е изсечен в скалите преди 100 века

    Змийските фигури в скалите край минералбанското село Сърница са сечени в 8-то хилядолетие пред Христа, тоест преди 100 века. Това заяви днес проф. Ана Радунчева, един от най-големите специалисти по праистория у нас. Вече 60 години тя прави проучвания, има многобройни публикации в България и чужбина, включително в реномирани научни издания.

    Според проф. Радунчева змийското светилище край Сърница е част от цяла мрежа от над 250 подобни култови комплекса, пръснати в Родопите. Аналози на изсечените в скалите фигури археоложката вижда в артефактите в Антиохия в Мала Азия. Там също са били открити змийски фигури в различни изображения – женска фигура с глава на змия, както и огромно влечуго на трон. Подобни светилища има в Италия, в Испания, въобще по цялото Средиземноморие.

    “Хората, създали този култов комплекс край Сърница, принадлежат към високоразвито общество, изчезнало някъде около 4-тото хилядолетие преди Христа”, смята проф. Радунчева. Тя обясни, че през 2000 години небесната сфера се променя и създателите на “Змийския град” са последвали звездите. “Така през определен период те се преселват. Идват от Мала Азия, после, след 2 хилядолетия, отново мигрират на юг, през Гърция към Египет и отново към Мала Азия”.

    Според теорията на проф. Радунчева след тях тези територии са населявани от траките, които използват някои от заварените светилища, но не всички.

    Според известната археоложка няма съмнение, че фигурите в скалите над Сърница са дело на човешка ръка, а не природен феномен. Змийските фигури образуват нещо като предпазен пръстен срещу непосветените. “Обществото на тези хора е било дуално – имало е нещо като светска власт, но и религиозна. Водещо е било духовното начало, вярванията. С други думи – жреците. Изсечените в скалата стъпала не водят наникъде. Те водят към небето. На върха им са заставали жреците”, обясни Радунчева.

    Според нея по-подробни данни и задълбочени изводи за скалното змийско светилище могат да се направят наесен, когато окапят листата на дърветата и има по-голяма видимост към скалите, както и след съответни проучвания в подножието им.

    Сега змийските фигури са видими само от въздуха, а снимките на скалния комплекс бяха направени с дрон в началото на юни.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ба
      Бай Недял
      12 -6
      15:28, 18 юли 2016
      Тази жена от снимката заедно с помощника на лаптопа имат вид като за психиятрия. От къде успяха да измислят подобни глупости? Не виждат ли, че става въпрос за природно образувание, а не за дялан от човек камък? И освен това змия може да се види само ако много си напрегнеш фантазията. Да идат в Египет да видят за какво става въпрос, не да си фантазират и да лъжат най-безочливо. Аман от пишман учени!
    • 2
      10
      100 века ли?!
      1 -5
      18:08, 18 юли 2016
      Проф. Радунчева да се консултира с математик, или... Виж коментара
      • Ма
        математик
        5 0
        20:56, 19 юли 2016
        Чети, какво пише, осмото хилядолетие преди Христа
    • 3
      Кр
      Крум
      2 -5
      09:40, 19 юли 2016
      жената си е наред, журналистите пишат глупости.. и според мен това са ръчно направени скулптури и не се иска никакво въображение, за да установиш, че са такива.
    Последни новини