От х:

Днес в x:

150 лева глоба за родители, които не пращат децата си в подготвителна

Между 50 и 150 лева глоба ще коства нехайството на онези родители, които не запишат в детска градина или в училище децата си, попадащи във възрастта на задължително предучилищно образование.

В такива граници ще е и санкцията за семействата, които не осигурят присъствието им в детското или учебно заведение.

Предложението е част от Наредбата за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини и в подготвителна група на общинските училища в Хасково. То е внесено за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет на 22 юли от кмета Добри Беливанов. Наредбата е изготвена във връзка с новия Закона за предучилищното и училищното образование. Тя регулира механизмите на формирането на предучилищните групи в забавачките, както и на класовете в училище.

В предложения за гласуване от съветниците документ се отбелязва още, че когато в детската градина са записани деца с различна етническа принадлежност от една и съща възраст, няма да се допуска обособяването им в групи, които да бъдат създавани на основа на етническата им принадлежност. Забавачките на територията на община Хасково се задължават да приемат и деца със специални образователни потребности, като в група в детска градина може да се обучават до три деца с такива специфики.

В наредбата са регламентирани и критериите за записване в така наречените подготве групите в детските градини, което ще става чрез точкова система.

Най-висок брой от 4 точки носи близостта на постоянния адрес на детето до детската градина. Толкова точки носи и ако то е посещавало яслена група в същата детска градина. Дете от многодетно семейство, с три и повече деца до 18 години, се отбелязва с 1 точка. Дете на студенти, от които поне единият е в редовна форма на обучение трупа още 1 точка, толкова получават близнаците и тризнаците. Дете с един родител или без родители добавя към класацията си 2 точки. Толкова се дават и за дете, чийто родител е с трайно намалена работоспособност над 71% , както и за дете, отглеждано в приемно семейство. При тези, които не са приложими критериите, ще се записват по реда на подаване на заявлението, заведено с входящ номер и дата.

В частта за мерките за обхващане на всички деца за предучилищно образование в Наредбата са предвидени и сроковете за отсъствия.

Децата от подготвителните групи, записани в целодневна, полудневна и почасова организация, могат да отсъстват само по здравословни или по други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган, както и по семейни причини.

По семейни причини през учебно време е допустимо за не повече от 10 дни за съответната учебна година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с правилника за дейността на детската градина.

При отсъствие за срок, по-голям от 30 дни, на деца от първа и втора възрастова група, без да има здравословни или други уважителни причини за отсъствието им, тези деца ще се отписват от заведението.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ив
    Иван
    12 -2
    17:33, 9 юли 2016
    Значи откакто ги изпишат децата от родилното трябва да стоят вързани като кутрета по ясли, градини и предучилищни....Тези деца нямат ли нужда да поживеят с родители малко??
    Лично аз не смятам че градската среда е 100% пълноценна за възпитанието на едно дете,кому е нужно тази глупост - критерии за записване/ точкуване ...нямам думи.Това да не е чакалня за еврофондове.
    • Не
      Незапознат
      7 -1
      22:56, 9 юли 2016
      Че ако имате възможност платете си глобата!Предполагам че това няма да е
      толкова голяма сума за вас щом желаете детето ви да е с вас.Ако пък на тези
      бюрократи от общината нещо им докривее и опитат чрез някакво си указче или наредбица да ви тормозят-обжалвайте.Докато текат всички процедури то ще стане на години за у-ще.Наистина това няма да е удобно и със сигурност ще е неприятно за вас но ще си заслужава да докажете правотата си когато става въпрос за собственното ви дете.Може би и друг метод да има но сега не ми идва на акъла.Постоянно се бълват някакви си нормативни актове които на практика са недействащи или пък с възможност за тълкуване в широки
      граници.Опитайте се да се възползвате от това.Тези съветничета които дават
      разни предложения имам чувството че въобще не са в час.И нормално да е
      така когато основната им работа е друга а тази е като за забавление при това
      заплатена.Ето ви един цитат от статията който показва невежеството им и
      явното неотчитане на съвременната действителност на тези лица:
      ''.....записани деца с различна етническа принадлежност от една и съща възраст, няма да се допуска обособяването им в групи, които да бъдат създавани на основа на етническата им принадлежност.''
      При условие че в дадено заведение има повече от 1 група на една и съща възраст това не може и няма законова основа за да се контролира.Нека опитам да се обоснова.Дали е у-ще или градина родитела идва и изявява своето предпочитание при коя госпожа да го запише.Винаги,ама винаги едната от тях събира повечето. Казва се че тя е най-добрата и всичките юрууш при нея.Сами разбирате че това не може така.От тук нататък започва пресяването.Тоест кои да се прехвърлят към останалите групи или паралелки.Кой мислите ще има основната дума? Естественно въпросната госпожа.Даже и директора няма да посмее да и противоречи.Не защото не може а защото няма смисъл след като заради нея са записани толкова деца.И така тя се чисти от всички деца които:
      1.Са на по-бедни родители защото при задължителното събиранена пари
      за нещо си през учебната година винаги ще се ''келешат''и правят проблеми.
      Не че обратният вариант е невъзможен но е по-малко вероятен.
      2.От етносите-първо от циганското после от турското малцинство.Изключение се прави само ако родителите им са заможни или пък на ръководни постове. При това условие националността е без значение.
      С една дума създава според нея си елитен клас.Всички знаят така наречените
      елитни градини и училища.Вижте им групите и паралелките.Останалите могат
      да сформират непредвидими по етност и съсловие общности.Нека всеки
      който за първи път ще записва детето си погледне списъците на записаните
      до момента и после крайните и за себе си да си обобщи резултатите.
      Ащо се отнася до вас господа съветници каквито и да са те вие не можете
      да се месите там.Нямате това право да определяте кой къде ще е.Така че
      вие ще предложите за гласуване едно пожелание.Нищо повече.
  • 2
    Ху
    Хулиган
    10 -1
    18:40, 9 юли 2016
    Ами нали трябва да назначаваме учители, възпитатели, психолози, сексолози, създаваме нови работни места. А това че десата нямат детство кой го интересува.
  • 3
    Ah
    Ahmed
    0 0
    23:18, 9 юли 2016
    Комшу, някой да знае къде е Динко от Ямбол?
  • 4
    На
    наблюдателен
    2 0
    00:21, 10 юли 2016
    Eлате да видите на ул. "Одрин "54 в Хасково как незаконната занималня си функционира от години и целогодишно, а сега по времето на ваканцията се е превърнала в дневен скаутски лагер. Младите градски хасковски невръстни скаути се обучават в тесните улици на квартала на различни приоми.. На какво се учат и какво възприемат е тайна.Но, постоянната им глъчка викове и крясъци държи винаги будни пенсионерите в следобедните жарки часове.
    Трябва ли да чакаме да се случи поредния нещастен случай с дете та да се намесват компетентните органи и журналистиката да сътвори поредната сензация.?
    • Ив
      Иван (не се казвам така)
      2 -1
      13:53, 10 юли 2016
      Именно това имах предвид.Децата не бива да растат като завторници в градини и ясли принудително след определена възраст. Човек се учи от околните - както сам каза по улиците баби,дядовци млади майки.Знаете ли колко примерни улички има в които му е сладко на човек да гледа когато минава - елате някой ден на ул. ,,8-ми Март" и се убедете ! ! !
  • 5
    Mu
    Muharem
    0 -2
    16:00, 10 юли 2016
    Комшу, някой да знае къде е Динко от Ямбол?
Последни новини