От х:

Днес в x:

В Мандра почетоха св. Неделя с курбан в двора на в храма

    Православните християни в хасковското село Мандра почетоха днес храмовия празник – св. Неделя със служба и курбан в двора на църквата. В някога чисто християнското село сега са останали само няколко десетки православни фамилии, повечето възрастни хора. Много от младите са в чужбина, други пък се пръснали в други краища на страната.

    Селото е сравнително голямо, в него живеят около 500 души, но много от тях са преселници от родопските села, българомохамедани.

    Месото на една овца бе разпределено в двата казана, които врят на огъня от ранни зори. Двете всепризнати майсторки-кулинарки на Мандра се въртяха около курбана и час по час опитваха гозбата. В трети казан пък вреше дроб-сарма.

    Отец Никола освети ястията и благослови миряните и трапезата.

    Църквата “Св. Неделя” в Мандра е на повече от 140 години. Доскоро голямата болка на мандренци бе течащият покрив, но отскоро храмът е със сменени керемиди и вече не тече.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      O
      O
      4 -6
      15:50, 7 юли 2016
      Кръшков как мислиш тая църква като че ли след не дълъг период е обречена за джамия натам вървят нещата
    • 2
      Не
      Не съм съгласна!
      5 -2
      18:01, 7 юли 2016
      Малцина са българомохамедани, а не християните!Това е едно от малкото останали български села. Традициите се забравят все повече, а хората чествали този празник са все по-възрастни и може би, вече не на този свят.... Църквата е далече и е трудно достъпна. Причините не са една и две, да има малко присъстващи, НО да опорочавате празника на хората с "Малцината православни...". Срамота!
    • 3
      Па
      пак той
      4 0
      18:37, 7 юли 2016
      Добре, че е отчето, та да отвори врати църквичката. Че тази, дето държи ключа, точно на Великден, я беше заключила и някакви хора от селото се опитваха да я открият. На Великден!!!
      За какво говорим? За брой на едните и на другите или за отношение?
    Последни новини