От х:

Днес в x:

Шалапатов за парковете: Има право на 60 квадрата, договаря 93, застроява 400

Димитър Шалапатов, общински съветник от ГЕРБ, председател на временната комисия към ОбС за проверка на сделките с общинска собственост при предишното управление на Община Хасково

- В haskovo.net върви анкета, в която на въпроса „Правилно ли е парковете в Хасково да се превръщат в кръчми” близо 3/4 от участвалите се обявяват за това тези зелени зони да бъдат за общо ползване, за разходка и за игра. Вашият коментар за този глас народен?

- Това е много радващо. Съвпада абсолютно с моето мнение. Имах някакви притеснения, защото въпросът бе зададен с уточнения, като си мислех, че това може да подведе моите съграждани, но явно хасковлии са разбрали същноста на проблема. В същото време смятам, че местната власт е надценила възможностите на наемателите и концесионерите да стопанисват съвестно и в полза на обществото отдадените им за ползване паркови пространства. В Наредба 7 пише: В обществени зелени площи (паркове и градини) без промяна на предназначението може да се разполагат преместваеми търговски обекти, които общо може да заемат площ не повече от 2 процента от територията на паркове и градини с площ до 3 ха. В повечето случаи това предписание не се спазва. Площта на застроените преместваеми обекти надвишава в пъти позволеното по закон. Предишната администрация е извършила закононарушения като е издала разрешения за строителство на преместваеми обекти, които надвишават 2 процента от територията на парка (парк Хисаря, парк Шлагера), в същото време не е направила нищо за отстраняване на нередностите в останалите паркове, където има строителство без необходимите документи за строеж.

- По Ваши наблюдения средно каква част от площта на хасковските паркове се използва за търговска дейност?

- Примерно в парк „Хисаря”, където е разположено заведението „Глинени гърнета”, общата площ е 3088 кв.м. Временният обект би трябвало да е малко над 60 квадрата. В договора за наем тази площ обаче е 93 кв.м. За тях наемателят плаща на общината 191.70 лв. месечен наем без ДДС. Проверка на служба „Архитектура” обаче установи, че в парк „Хисаря” има над 400 квадратни метра застроена площ – близо 1/8 от цялата му площ.

На последното заседание на ОбС-Хасково по предложение на кмета Добри Беливанов бяха приети нови, по-високи цени за поставяне на маси на открито в парковете. Реших да проверя какво е плащал досега наемателят на парк „Хисаря” и какво ще плаща при новите цени. Оказа се, че този наемател няма разрешително от общината за маси на открито и не плаща нищо. Подобна е ситуацията и с терен от 100 кв. м. в лесопарк „Кенана”, в района на зоопарка. За него наемателят плаща 208.40 лв. месечен наем, но отново няма разрешително за поставяне на маси на открито и съответно не внася нито лев в общинската хазна.

- Как се стигна до проверки на заведенията в парковете и до констатирането на тези нелицеприятни факти?

- В оглавяваната от мен комисия получихме сигнали от граждани за незаконно застроени площи в някои от парковете. Подобни жалби са били адресирани и до кмета Добри Беливанов. Той издава заповед за проверка в четири парка – „Хисаря”, „Бяло море”, „Арменци” и „Шлагера”. Нашата комисия направи паралелно свои проучвания и установи, че изискването за 2% застроена площ масово не се спазва. Примерно в парк „Арменци” се оказа, че вместо 45 кв.м. са застроени почти двойно повече. В парк „Бяло море”, който е близо 10 декара, застроената площ е под 2%, но пък липсват необходимите документи за строежа на преместваемия обект. Отделно според доклада на комисията парковото пространство е лошо поддържано.

Любопитна подробност е, че договорите с наемателите на обектите общинска собственост са първоначално за 5 години, а след 2012-а стават 10-годишни.

- Има ли възможност тези договори да бъдат прекратени преди изтичане на срока?

- Кметът на общината има право да ги прекрати при констатирани нарушения, както е и по договор. Наемателят или пък концесионерът също може да поиска прекратяване при невъзможност да стопанисва имота.

- Да речем наемател на парк в първа зона, който досега е плащал по 2.40 лв. на квадрат за поставяне маси на открито, вече ще трябва да дава 5 пъти по-висока сума. Логично е той да ограничи площта, при което ще паднат приходите за общината. Съзирате ли подобна опасност?

- Смятам, че дори и да ограничат площа, която ползват наемателите, приходите на Общината пак ще надхвърлят няколкократно досегашните, но нали все пак предложението за новите цени целеше постигане на справедливост за всички търговци, а и може би някакъв баланс в парковете между зелени площи и територията, превзета от наемателите.

- Прави впечатление, че някои от парковете са поддържани в изряден вид – примерно „Лебеда”. Като контрастна мога да посоча картината в парк „Езерата” до бившето училище „Христо Ботев”. Оказва се, че тези пространства са проекция на естетическия вкус на наемателя.

- Не само „Лебеда” се поддържа добре. В отлично състояние са и парк „Хисаря”, както и парка срещу спортна зала Дружба. Наемателите на тези паркове наистина се чувстват в пряк и преносен смисъл като техни собственици. Сигурно има и такива, които съм пропуснал да спомена, но пък има и наематели , които не бих искал да посоча, защото парковете, които те стопанисват, не са в необходимото добро състояние. Ръководената от мен комисия в най-скоро време ще огласи какво има по договор всеки наемател на парк, каква квадратура ползва за търговски цели и каква сума плаща в касата на общината. По този начин гражданите ще имат пълна информация и ще могат да бъдат своеобразен обществен коректив при констатирани пропуски и нарушения.

Интервю на Недялко Бакалов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (27)

  • 1
    Гр
    гражданин
    45 -6
    14:41, 7 юли 2016
    Досега г-н Манджуков беше под крилото на г-н Иванов и можеше да плаща нищожни наеми и да не плаща нищо за поставяне на маси в парка "Хисаря".
    • 22
      222
      7 -3
      07:56, 8 юли 2016
      Много е лесно да поддържаш парк, който има 50 кв.м. зелени площи и 5 дка маси към заведението. Защо не ги пробвате тези същите какво биха правили, ако имат 50 кв.м. маси и 5 декара парк, дали няма да се откажат да го поддържат?! А към Общината имам въпрос: Защо им се издават разрешителни за маси за такава голяма площ, защо не се санкционират?
  • 2
    Пр
    проверки
    30 -6
    15:11, 7 юли 2016
    Проверки и подвеждане под отговорност !!! Не само да констатираме, ами гражданите да разберат, че някой си е понесъл и наказание, след като се е "облажил" от такава корупционна сделка.
  • 3
    Ст
    Стар хасковлия
    54 0
    15:53, 7 юли 2016
    Как се казва парка до театъра и защо нищо не се коментира по него. Та той целият е заведение! А в единия край са сбутани няколко пейки и детска площадка.
    • Bu
      BUDALATA
      2 0
      12:17, 10 юли 2016
      хахахахах не могат да кажат нищоооооо
  • 4
    Ба
    БАБА
    28 -2
    16:10, 7 юли 2016
    А парка на ул.драгоман - пътеките са посипани с чакъл и децата не могат да играят спокойно.
  • 5
    Is
    Istinata
    30 -1
    16:40, 7 юли 2016
    Много ми е чудно тия на стадиона и на арката и до входа на зоопарка къкво подържат.май само оборота си подържат.
  • 6
    Хи
    Химко
    26 -7
    17:05, 7 юли 2016
    Задължително трябва да се направи проверка на парка Арката а не само Шлагера ! Тези нагли концесионери трябват да се махнат и да спрат да изнудват майките и клиентите си с високите си цени ! Най обикновена ЦАЦА е 4 лв за 200 гр При цена на рибата от 2,50 кг ! Отделно събират пари за детски кът !
    Недай си боже детето ти да поиска да рисува още заплащаш ! Данъчните да се задействат !
  • 7
    ..
    ..._1467900455
    29 -26
    17:07, 7 юли 2016
    Крайно време е да спрем да гледаме в чуждите панички и да живеем на принципа не е важно аз да съм добре ,а другият да е зле...Колко от вас коментиращите тука са създали едно работно место или пробвали поне да направят нещо за да подобрят собственото си положение,че плюят всеки ден някой опитал се да работи за себе си?Според повечето от коментиращите тук всеки опитал собствен бизнес е далавераджия,измамник или подобните им или си мислите,че когато някой е отворил кафе или магазин и е станал приказно богат?А какви паркове имахме в града преди тези хора да ги вземат на концесия и да ги променят до сегашният им вид замислял ли се е някой или е по-добре да плюем вместо да мислим? Съвсем отделен е въпроса,че под тази статия Шалапатов може и сам да си пише коментарите,честно казано дори се надявам да е така,че в противен случай положението става изключително лошо при толкова много Шалапатовци в града и последното не го приемайте като комплимент...
    • Za
      zaza
      39 -9
      18:03, 7 юли 2016
      Ами как бяха парковете преди да се напълнят със заведения - като истински паркове, спокойни, където може да се отпуснеш далеч от сканиращите клюкарски погледи и ежедневния стрес. За това се ходи в парковете, да не се ходи да се наливаш с бира и кафета?

      Да не ги изкараш, че са направили някаква революция тея концесионери в парковете и че без тях щели да са в окаяно състояние. Не е нужно много за да функционира един парк, айде. Хората не отиват в парковете за да отидат на кафене или кръчма, за това си има пре-пре-пре-достатъчно заведения из града на съответното им място. Няма някаква особена нужда парковете да се превръщат в зона на кръчмите.

      Ма айде добре да засрамих се, не съм създал работно място, по-низш човек съм по твоите мерила дето ги нахвърли, не знам какви светци са собствениците на кафенета в парковте, че са наели 2-3-ма сервитьора персонал, и колко им е трудно, и колко са недооценени и в неравностойно положение, и обществото не ги разбира как са променили Хасково/света. Къде мога да им пратя парични помощи общо взето?
    • ..
      ..._1467900455
      15 -13
      18:34, 7 юли 2016
      Жалко за вас ако не забелязвате разликата в парковете преди и сега,а колкото до критериите както ги определихте то първо е добре да уважавате всяка една професия и тогава да обсъждаме каквито и да било други разлики между хората...и имайте предвид,че написаното от мен е написано от напълно неутрален в този спор гражданин и не визирах само конкретният повод,а нашето ежедневие като цяло в страната и града и за да осъзнаете колко съм прав в предният коментар прочетете вашият отговор ще видите колко съм прав)))и не мислете,че вашето мнение е меродавно,защото съм убеден без да имам претенции да ходя всеки ден и нощ по различни паркове,че няма парк в града в който да не може да намери своето място и майката с детето и възрастният човек и гражданина решил да пие бира там,а ако на някой му пречат останалите в парка то явно проблема не е в мнозинството.
    • Za
      zaza
      12 -6
      21:50, 7 юли 2016
      Не си прав, просто си прекалено убеден в своето си мнение и ти се връзват някакви слабохарактерни плюсаджии на самочувствието.

      Изместваш темата и проблема с корумпираните до степен комичност в крайноста си концесионери, със зов за по-възвишено отношение и уважение към същите тези концесионери, които нагледно е показано как по законите на Р. България са в доста сериозно нарушение

      Т.е не може да ме убедиш че са някакви социално отговорни типове, когато мога да се разходя няколко метра и да видя с очите си какво е положението.

      По твоите назидателни етични системи които така енергично и трескаво се опитваш да оплетеш тукачетящите, ако по тях не е грях да се съдят хората по действията им, бих казал следното.

      Точно тези концесионерчета са си в по-голямата част ултра бизнесмени печалбари, и ако се оставят целите паркове ще погълнат и ще ги направят на нещо като увеселителни паркове, но вместо атракциони за деца, ще има безкрайни улици от кръчми и дискотеки, па що не и казина и публични домове, каквото прави пари нали.

      Когато те завземат публична, обществена собственост така безогледно като избягват даже да си плащат, стоят си тихо и всяка година взимат още и още от земятата противозаконно, какво ти говори това на теб? На мен лично не ми изглежда, че им пука за нещо друго освен да увеличат личния поток пара на гърба на обществото, и това се вижда НАГЛЕДНО в отношението им, буквално няма какво да спорим при тази очевиизвадна наглост и надменност.

      Не е проблема в обществото както го завъртя, а в концесионерите, и това че изобщо има кръчми в паркове. То това само по-себе си е смешно. Сори.

      И между другото - гузен негонен бяга, никой не те е обвинил в липса на неутралност.


      П. С признавам добър опит за въртене на добитъка, може би най-добрия който съм виждал в този сайт, и все пак се провали на няколко ключови места. Екстра точки за енергичноста, явно доста ти е сложено на тезяха в личен план.
  • 8
    Ва
    ванко-2
    26 -11
    17:51, 7 юли 2016
    Ако искате да нямате проблеми с парковете зареждайте безалкохолно и алкохол от секретаря на Общината БИЛАНА ДИМИТРОВА или майка и ЗОЯ за да сте добре .
  • 9
    Кл
    КЛИЕНТ
    12 -15
    07:41, 8 юли 2016
    Драги конкуренти на зоя , оставете тези хора които се трудят ежедневно от 1990 година цялата фамилия,да бъдем по точни кажете кой парк зарежда.тази фирма не ходи по обекти и не говори против своите конкуренти те вече 26 години са доказани на пазара като точни и коректни.единствената фирма , която не досажда на клиентите с присъствието на поставени лица.за дъщерята ,оставете госпожата да бъде оценена от хората които имат право на това.биляна се е доказала като човек в обществото и в професионалния живот и в момента продължава да се доказва.
  • 10
    Ме
    МЕГИ
    13 -10
    08:09, 8 юли 2016
    Скъпи Ванко 2 такива хора като тебе сами се закопват:)а клиентите си правят изводи за твоята злоба и завис.Сигурно много съжаляваш за протекциите от миналите години.Биляна се е доказала ,като човек и професионалист.Всички имат положително мнение за нея.Престанете с вашите глупости.
  • 11
    Па
    пак плюят работещите хора
    12 -16
    09:01, 8 юли 2016
    Как не ви е срам да замесвате семейството и самата... Виж коментара
  • 12
    Ас
    Асковлия
    13 -15
    09:14, 8 юли 2016
    Защо на всички ви е трън в очите г-н Манджуков:))) и изграденото заведение и парк?
    Наистина поддържан парк , маси - за тези,които искат да седнат в заведението ...пейки и беседка - за тези , които не искат .Кой в днешно време се "разхожда" из махленските паркове?Повечето сеят по пейки и маси.Май повечето тук от коментиращите само "коментирате" , а не се загледате наистина какво става.
  • 13
    Jo
    John
    7 -5
    15:57, 8 юли 2016
    другарю димитър, вие центъра не можете да поддържате, та сте се разгледали в купичките на часниците, които поне си поддържат терените!

    само давам пример, пред библиотеката на центъра има 10-тина пейки, малки деца стъпват върху пилешки коришки, кой ще глоби кмета за това опасно за здравето безделие?!
  • 14
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    4 -7
    20:07, 8 юли 2016
    27 години война между комунисти и комсомолци,а народа умира от глад и мизерия...гласувайте за националсоциалисти за да изчистят българия за един ден...
  • 15
    Ас
    Ас
    6 0
    09:18, 9 юли 2016
    Или ги затваряйте или им вдигнете наемите да речем на стол и това е нови договори за сезон много е просто.
  • 16
    Не
    Не ви бива
    6 -1
    12:23, 9 юли 2016
    Искам да знам толкова ли е трудно да премахнете незаконните постройки надвишили разрешената квадратура и да глобите нарушителите. Те наематели си имат и договори за спазване, като не ги поддържат добре-Довиждане! !!!! Какво му е сложното, какво му мислите? Егати управлението, щели да премахнат масите като увеличат цената на наема....Много умно! Тези дето поддържат голям парк да плащат най-високите наеми, защото си ги поддържат както би трябвало и на кого му пука, че са вложили много повече от тия, след които сте тръгнали. Накрая мизерните ще слагат все повече пластмасови маси и ще печелят от мазна цаца и картофи и няма кой да ги спре. Какво като дацата ни няма къде да играят и пенсионерите няма къде да седнат, важното е да се печели!!!! Примерете се, така стоят нещата...
  • 17
    Дж
    джами
    7 -1
    14:09, 9 юли 2016
    Уважаеми господа, след като има договори за ползване на парковете и в тези договори са изброени всички изисквания,те трябва да се спазват.Защо досега не е имало контрол или проверяващите са си затваряли очите? А нима всички нарушители не могат и сега да бъдат наказани.Никой не иска да става лош-това е.По- приятно е да си пълним гушките.
  • 18
    Се
    СЕЛЕНЖЕР
    4 -3
    20:44, 9 юли 2016
    Щом влизате в схемата да спорите и да задавате глупави въпроси,защо не се спазват наредби,закони и т.н.значи още 27 години ви чака терор от комунисти и комсомолци играещи играта леви срещу десни и разделяй и владей...хиляди пъти казвам и пак ще кажа,че българия трябва да се управлява от националсоциалисти,а не от гейове комунисти одупили цяла българия на юда от сащ и европа...който пише отрицателен вот е част от гейпарада...
  • 19
    Ян
    янко митев --придворен
    2 -4
    17:57, 10 юли 2016
    Селски ти изби рибата бе Комунистите бяха одупени на изток бе а не на запад На запад са одупени Евроатлантиците начело с Роско Бойко Лилито Миглена Радан и т н да не споменаваме Костов Надка- патка Ма тая Биляна като е толкова учена професионалист както я хвалят по горе ми къде е била досега та не са я видяли та да оправе града а и облъста Бре много къдърни хора имало в тоя град
  • 20
    Ян
    янко митев --придворен
    2 -4
    19:11, 10 юли 2016
    Джами много правилно съждение имаш но как да контролираш бе брат я си тръгнал срещу някой я са ти запалили колата бомба прид вратата ти отвлекът ти детето и други евроатлантически табиети Не не не не ми говори за контрол Бягай на Терменал 2
  • 21
    Не
    НЕЛИ
    4 -1
    19:58, 10 юли 2016
    На всяка манджа меродия си ти дядо янко.
  • 22
    Ян
    янко митев --придворен
    3 -3
    22:17, 10 юли 2016
    Ма така си е бе Нели Ма то като погледнеш в държавата няма манджа има само ---МЕРУДИЯ Ми то и ******ите не искат такава манджа
Последни новини