От х:

Днес в x:

Читатели: Кучетата в парковете колкото хората. Общината: Трима стопани са глобени

    Парковете и алеите в Хасково гъмжат от кучета, сигнализира читателка на Haskovo.net. „Всеки път, излизайки на разходка с моето дете по парковете в града виждам табели. Големи табели, които забраняват разхождането на кучета и глоба от 300лв. за нарушителите. Само че аз не виждам проверяващи и глобяващи“, пише хасковлийката Славка. Тя поясни, че през почивните дни в парк Кенана по забранената за кучета алея те били почти колкото хората. И не само в тези дни и не само там, а е ежедневие.

    „Има ли контролни органи? Ами хазната на общината ще се напълни само за месец от това перо. Моля проверете, защото е страшно“, пише още Славка.

    След запитване на Haskovo.net от община Хасково заявиха, че от началото на годината трима стопани са глобени за безпризорно пускане на кучета на нерегламентирани места. Нарушенията са установени след сигнали от граждани в село Въгларово и хасковските квартали Хисаря и Македонски. На стопаните са наложени санкции от по 200 лева.

    Темата с произволното пускане на домашни любимци предизвика разнопосочни мнения. Едни са категорични, че мястото на кучетата не е в парковете и трябва да се разхождат на обозначените за целта алеи. Други обаче не намират нищо лошо в това, кучетата да се разхождат в паркове и алеи, при положение, че домашните любимци са на каишка и собствениците почистват изпражненията им. „Така е в повечето европейски страни“, смята Таня Василева. Тя коментира, че не е редно да се глобяват стопани за произволно пуснати кучета, при положение, че навсякъде щъкат бездомни псета, голяма част от които дори не са ваксинирани. „Значи парковете са забранени за моето куче – обезпаразитено и ваксинирано, а са разрешени за бездомните, така ли“, пита тя.

    Освен това Василева изтъкна, че дори и да използва алеите за разходка на кучета, пак трябва да извърши нарушение, тъй като не е осигурен достъп до тях. Като пример тя посочи алеята на Ямача. „За да стигна до алеята за разходка на кучета, трябва да мина по някоя от алеите, където се разхождат хора, друг вариант няма“, коментира още хасковлийката. „Освен това алеята за кучета на Ямача изобщо не е поддържана – нито е окосено, нито пръскано за кърлежи“, посочи Василева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (26)

    • 1
      Ст
      Стоян
      28 -24
      08:02, 3 апр 2018
      Славче, я си намери друга работа другарко, че критическата те чука яката, на фона на цялата помийка в наше село, ше те замоля да не търсиш под вола теле. Те мноо неща навсякъде пише ама има един лаф 2+2= дали имаш да даваш или дали имаш да вземаш, ако ми долавяш мисълта. Не прави мръсно на съгражданите щото и без тва положението е трагично щото мен ако ме глобят ще си търся парите от теб. Подкрепям г-жа Василева, ето това е здравомислещ човек с позиция. Цялата работа в бг ни е такава. Табели и изисквания, правилници, данъци и глоби, а по европейски му за гражданите, кога? Питам, КОГА? Перфектен пример с бездомните кучета.
      Същатата ни е и с пътната инфраструктура.
      Една държава/община първо трябва да даде, а след това да изисква. 200лв глоби лесно се пишат на фона на 500лв доход, а?
      • 00
        0001
        2 -13
        11:45, 3 апр 2018
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Ке
      Кенанския Маймун
      13 -7
      08:28, 3 апр 2018
      При тоя кучешки живот в рая на мутрите , кучетата не са главните виновници
    • 3
      Чо
      Чобанина
      10 -26
      08:56, 3 апр 2018
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 4
      Hz
      HzGQD
      38 -4
      09:10, 3 апр 2018
      Кенана буквално е осран от кучетата на каишка. Никой стопанин не се навежда са си почисти. Нека ги разхождат но да ги държат вързани и да си почистват. Ама надали.
      • Ха
        Хаха
        19 -9
        11:03, 3 апр 2018
        А вие селяните кога ще спрете да си хвърляте фасовете и боклуците по земята ....
    • 5
      Об
      Общината си спи
      24 -12
      09:43, 3 апр 2018
      Ами застават контролните органи на Ямача и Кенана след 18 часа и проблема ще се реши.Безумия е с тия кучета навсякъде.По-добре да се обръща внимание на възпитанието на децата, но очевидно по-приятно и лесно е на кучетата...
    • 6
      Гр
      Гражданка
      19 -4
      11:06, 3 апр 2018
      Аз съм от тези, които разкарват кучето си на Кенана, но си ходя с торбичките и ако свърши нещо, си го взимам и изхвърлям в коша! Дори и пред блока да го извеждам, отново с торбичките си ходя, смятам, че така е правилно. Да, изключително малко са тези, които го правят, но и на мен не ми е приятно да гледам фекалии по пътя, паркове и т.н.
      Изключително ПРОТИВ съм тези забрани за разхождане, не веднъж съм казвала, че тази не Кенана, която е една тясна, мръсна и точно до главния път, не е никаква алея, нито те кара да се разхождаш с удоволствие, шумно е и не изглежда като разходка.
      Направете най-после съседната, малко по-широка алея достъпна за кучета, така или иначе много хора там ги разхождаме. И се замислете защо там се разхождат - отговорът е по-горе в коментара ми.
      • Di
        Dimo
        10 -13
        11:17, 3 апр 2018
        И какво като си "изключително ПРОТИВ тези забрани". Това да не би да ти дава право да ги нарушаваш? Адмирации, че чистиш след кучето си, но това не е оправдание да проявяваш своеволия и да правиш каквото си искащ в разрез с правилата. Когато всеки прави каквото си иска стигаме до това състояние на държавата, което е в момента.
      • Jo
        John
        11 -14
        12:06, 3 апр 2018
        И аз съм против, кучета да ползват общински терен предназначен за ХОРА, ей купете си имот, и си разхождайте кучето на воля там, даже може и да продавате билетчета на останалите кучкари, ето ви безплатна идея за малък бизнес, може и от ЕС да завлечете няколко стотин хиляди лева от субсидия!
      • До
        До човека с правилата
        10 -4
        13:21, 3 апр 2018
        Г-не, няма да е лошо да прочетете и наредбата, щом като сте решли да ги спазвате тия правила. Всъщност текста в общинската наредба гласи, че е забранено влизането в зелените площи на парковете въобще. Тая забрана не важи само за кучета, важи и за хора. Т.е. ако вместо кучето, детето ви ходи по тревата на Кенана, вие също трябва да получите глоба. Това го няма на табела, но тая държава слава богу все още не се управлява с табели. Освен това има разлика между Кенана и другите паркове в града, понеже Кенана е лесопарк - т.е. гора с алея, а градските паркове са алеи с гора. Спорно е доколко тия наредби важат за лесопарка. Абсолютна тъпотия е да отидеш в гората и да не можеш да ходиш по тревата. Освен това не всяка поляна е "зелена площ". От сега ви гарантирам, че почти всяка такава глоба ще бъде отменена в случай че се обжалва пред съда. И тъй като си говорим за правила, какво би станало ако почнат да глобяват всички неправилно паркирали автомобили по улици и тротоари из града. Не е зле да се глобяват и всички коли без катализатори, които тровят въздуха. Кучешкото изпражнение поне не убива, обаче отровния въздух убива. Ще напълнят 2 хазни, не една....
      • Di
        Dimo
        5 -5
        13:29, 3 апр 2018
        Аз пък ви гарантирам, че няма да падне в съда такава глоба. Забранено е разхождането на кучета на места, които не са обособени и общинската наредба не е единственият нормативен акт, който урежда това
    • 7
      Di
      Dimo
      14 -11
      11:09, 3 апр 2018
      Има ли правила? Има! Щом като има трябва да се спазват. Независимо дали ви харесват или не. Щото на вас не ви харесвало правилото кучета да не се разхождат на главната алея, на друг пък може да не му харесва правилото не кради, не убивай. За да го има правилото значи има причина, дори и вие да не успявате да проумеете с кучешкото си мислене. Никой не е длъжен да ви търпи своеволията! Глоби до дупка и това е. Както е навсякъде в белия свят, да видите колко бързо ще се научите!
      • Гр
        Гражданка
        8 -5
        13:12, 3 апр 2018
        Правилата се променят и дано по-рано го осъзнаят управниците, че тези алеи не са подходящи!
        И светът ни ще се оправи, когато хората започнат да обичат така, както обичат кучетата, а не да плюят наред като вас и да гледат само себе си
      • Di
        Dimo
        7 -3
        13:25, 3 апр 2018
        Така е, правилата се променят, но в момента са такива, каквито са. Ако вие излезете с искане да се направят още обособени места за кучета из града, ще ви подкрепя с две ръце. Но не може да твърдите, че е нормално по една алея да се движат хора и кучета. Никога не съм имал куче, но ми се вижда безсмислено да го водите на разходка ако трябва през цялото време да е на каишка. На обособените места може да го пуснете свободно да си тича. Вярвам ще се съгласите, че на главната алея на Кенана това е опасно, особено за някои породи. Това е и причината да я има тази забрана. Никой не я направил с единствената идея да стъжни живота на кучетата и стопаните им. Ако сте възприели коментара ми като плюене, се извинявам. Просто съм човек, който смята, че спазването на правилата е единственият начин, по който може да имаме нормално общество. Ако милите, че едно правило не е справедливо може да се опитате да го промените или да промените условията, в които то да действа (нови места за разходка в случая), но неспазването на правилата не може да доведе до положителен резултат.
      • Гр
        Гражданка
        5 -2
        13:50, 3 апр 2018
        Благодаря за споделеното, голяма част от вижданията ни са еднакви, съгласна съм, че по принцип правилата трябва да се спазват, но не мога да се съглася, че са правилни в сегашното си положение.
        Кучето се води на каишка, защото ако е свободно, може да тръгне към някой и той да се почувства застрашен. Не е безсмислено, защото и то е живо същество и има нужда от движение.
        За главната алея съм съгласна, че е забранено, аз говоря за съседната, по-тясната, на която има хора, които тичат и карат колела.
        За породите също съм съгласна, някои породи са едри и наистина трябва по-голямо внимание и не могат навсякъде да бъдат, говоря за малките и средни породи.
        Бих ви посъветвала да си вземете едно куче, за да усетите безусловната любов, която ще ви даде и тогава със сигурност ще промените мнението си.
    • 8
      Jo
      John
      11 -7
      12:08, 3 апр 2018
      по трима глобени НА ЧАС, трябва да има, не по 3 за тримесечие!
    • 9
      Pa
      Paco
      5 -6
      12:53, 3 апр 2018
      Не искам да съм лош пророк, но при толкова кучета по детските площадки очаквам в скоро време да има и ухапани деца. Кой ще е виновен тогава? Общината, собственика, зоозащитниците или детето?
      • Ed
        Edin
        8 -5
        12:58, 3 апр 2018
        Изобщо няма да се учудя ако има кучкари, които да изкарат детето виновно. Та аз съм чувал кучкари да сравняват кучетата с децата. Щом можело за децата да е разрешено еди какво си, значи можело и за кучета. Луди хора!
      • До
        До човека с правилата
        4 -3
        13:38, 3 апр 2018
        Колко деца са блъскани от коли всяка година? Колко убити от шофоьори има? Със сигурност хиляди пъти повече от нахапаните от кучета. Да забраним тогава автомобилите в градовете, искате ли?
    • 10
      Чи
      читател
      9 -3
      12:58, 3 апр 2018
      Ами замислете се... Не може моето куче да е ваксинирано, кастрирано, изкъпано и готово за разходка и като стане време за разходка да се чудя в коя посока да хвана? Всяка сутрин и вечер трябва да вървя 50 минути, за да стигна до Кенана, за да си разходя кучето на третоара вързано на къса каишка, за да не го блъсне кола ли? Това ли ви е алеята за домашни любимци? Или трябва да ходя по 20 минути всеки път, за да стигна до единственото заграждение на Емача, за да може и кучето ми да се порадва на хубавото време??? Когато общината направи във всеки квартал приспособен и ограден парк за кучета, тогава и глобите няма да се нарушават! Общината иска да плащаме данъци на животните си, а какво получава един стопанин, след като си е платил данъка за животното? Къде отиват парите от годините плащане на данък? Какво си мислите, че на нас стопаните всеки ден ни се иска да се скараме с някой родител, заради детето му ли? Че искаме да си разхождаме домашните любимци в парковете за хора ли?
      • Ed
        Edin
        6 -4
        13:02, 3 апр 2018
        Ами протестирайте, изисквайте от общината да изгради повече обособени места. Защо трябва аз да съм длъжен да търпя кучета на всеки ъгъл? Разберете, че градовете са най-напред за хората, после за кучета. Не всеки е длъжен да ги харесва и да търпи да му се мятат, лигавят и да го лаят и да се чуди това куче сега иска да си играе или да ме нахапе.
    • 11
      До
      До човека с правилата
      4 -3
      13:33, 3 апр 2018
      Със съжаление си спомням за хубавите години, когато никой не ходеше на Кенана, беше пусто и празно, само аз и кучето. Нямаше асфалт в гората, нямаше "велоалеи", щураци с клинчета и скейтплощадка, нямаше и недоволни граждани и селяни. Нямаше и милион автомобила паркирани където им падне около Арката и околните сукаци. Беше им далече на хората тогава, а сега се мята на колата и отива там и почва с претенциите....
      Знаете ли например, че праркоместата на пътя до пешеходната пътека при Арката са само 4? Знаете ли че там не се паркира перпендикулярно на тротоара, а успоредно, знаете ли колко пъти съм виждал деца да изкачат на пътя между пракиралите коли?
    • 12
      Ом
      омотан
      8 -1
      14:11, 3 апр 2018
      Важно е правилата да се спазват, така е. Но не се оправяме и няма да се оправим, не защото си позволяваме да погазваме понякога "тъпите" правила, няма да се оправим защото мразим всичко и всички. Докато не се научим да обичаме освен себе си и децата си, и останалите хора и останалите живи същества, дошли много преди нас на земята, никога няма да се оправим. Докато тровим с антифриз, докато наричаме кучетата "помияри", докато мачкаме, убиваме, ще сме си все същите отрепки. То, че кучетата/животните са по-добри от хората, е ясно. Но много от домашните любимци са даже и по-чисти, и по-здрави от повечето хора.
    • 13
      Гр
      Гражданка
      2 0
      14:33, 3 апр 2018
      Напълно те подкрепям, много точно казано!
    • 14
      Д-
      Д-град
      2 -1
      16:30, 3 апр 2018
      До хасковските кауни,
      Ако не можете да търпите кучетата пращайте ги в Димитровград. Там е по европейски град. Има паркове и алеи за кучета, и ограждения за игра.

    Случаен виц

    Последни новини