От х:

Днес в x:

Бранят 200-годишен дъб от багерите на пътностроителна фирма

    Поне 200-годишен дъб край харманлийското село Българин е нарочено за сеч, защото точно оттам минава трасето на новия път от Харманли за Тополовград. За това алармира 74-годишният бай Васил Русев от село Българин, за чийто жест с паметната плоча на убитите войници от селото Haskovo.net писа преди дни.

    Столетното дърво всъщност се намирало в някогашната нива на неговата фамилия. По-късно имотите били отчуждени, през средата минава старият път от Харманли, новото трасе е успоредно на старото, а дъбът се намира на пътя му. Строителите вече отсекли клоните откъм пътя, вероятно са пречели, сега 200-годишният дъб изглежда като еднорък инвалид, оплаква го възрастният мъж. Той неведнъж е ходил да се разправя със строителите, но те вдигат рамене: Ние сме само изпълнители, каквото кажат проектантите. Все пак при последното посещение, придружен от журналисти, бай Васил получи уверения от техническия ръководител, че дървото ще бъде запазено.

    “Дъбът попада точно на банкета на новия път. Това може да причини инциденти, затова ще се опитаме да изместим трасето с един метър. Това е коментирано на високо ниво”, каза за Haskovo.net техническият ръководител.

    На втората снимка можете да видите как се отнасят към дърветата в съседна Турция. Снимката е правена миналата година по това време край Алачати, курорт южно от Измир, в азиатската част на Турция. Пътят следва крайбрежието и очевидно е нямало как да заобиколи дървото. Трябвало е или да го отсекат, или да направят това, което са направили.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини