От х:

Днес в x:

Прокуратурата узакони феодализма на ВиК Хасково

Тодор Кръшков

Районната прокуратура прекрати производството срещу ВиК Хасково с мотива, че няма данни за извършено престъпление. Проверката срещу водния монополист бе образувана по жалба на Ивомир Орлов. Хасковлията сезираше обвинението за спряната самоволно вода на целия блок на ул. "Булаир" 39 заради двама неизрядни платци. Сушата в чешмите продължила два дни, на третия, след като скандалът придоби публичност, водата бе пусната.

Какво е скандалното в случая? В случая скандалното е, че монополистът съзнателно и преднамерено, по чисто феодален маниер спря водата на изрядни и коректни абонати с нечистоплътното намерение да ги скара с комшиите. Да ги накара да упражнят натиск върху борчлиите да си платят, с други думи – да свършат тяхната работа. Защото работа на ВиК е да си събира парите.

Какво обясняват от ВиК пред прокуратурата? Обясненията са следните: Служители на водното дружество възнамерявали да спрат водата само на двамата некоректни абонати, които общо дължат около 4500 лв. За тази цел те разкопали спирателен кран под тротоара до блока, който обаче аварирал и се наложило да го сменят. Междувременно аварирал и главен водопропровод от Ябълково, което пък наложило изтеглянето на аварийния екип за отстраняването на по-големия проблем.

Това обясняват от ВиК. От прокуратурата са сметнали за редно да им повярват. Заключението на обвинението е, че няма данни за самоуправство и превишаване на правата, а обикновен пропуск – според общите условия на договора между ВиК и всички абонати, публикуван във вестниците преди време, водното дружество е длъжно да уведоми абонатите си, ако по някаква причина се наложи да няма вода за повече от 8 часа.

Каква обаче е истината? Истината е, че водата на целия блок е спряна абсолютно преднамерено и съзнателно. Доказателствата: В "Новинар юг" от 17 октомври, четвъртък, водните шефове дават обяснения по случая. Атанас Димов, началник на район "Хасково" във ВиК, казва в прав текст: "Няма да скрия, че разчитаме и на натиска на съседите (да накарат борчлиите да си платят – б. а.)". Атанас Бързев, управител на ВиК Хасково: "Щом сме предприели тази крайна мярка (спирането на водата на целия блок – б. а.), значи не сме имали друг начин да си съберем парите".

Тези обяснения водните шефове дават преди да започне проверката срещу тях за самоуправство. След това запяват друга песен – за повредения тротоарен кран.

В неофициален коментар за Haskovo.net от прокуратурата заявиха, че работят единствено с факти. Кой какво бил казал, не е толкова важно. Дори според обвинителите е възможно шефовете на ВиК нарочно да са говорели така, за да се направят на велики, но всъщност причината за сушата в блока да е съвсем прозаична – въпросният тротоарен кран.

Тази версия също не отговаря на действителността. Репортер на Haskovo.net се срещна с хората от блок 39 на ул. "Булаир". Те разказаха, че са били предупредени от служители на ВиК още предишната седмица, че ако не въздействат върху некоректните абонати да си платят сметките, от понеделник целият блок ще остане на сухо. Ние не повярвахме, че това е възможно, казва жена от блока (майка на малко дете междувпрочем). В понеделник обаче се убедихме, че е напълно възможно.

Унизените от феодалното отношение на монополиста ВиК могат да потърсят правата с граждански иск в съда. Това по всяка вероятност няма да стане.

Защо ли?

В началото на тази година ВиК спря водата на цял квартал – вилната зона "Орфей 3" с мотив, че водопроводът им е незаконен, а истинската причина бе, че се краде огромно количество вода.

През пролетта на тази година ВиК спря водата на цяла улица – пресечка на "Кърджалийска", отново с мотива, че един абонат дължал много пари.

Никой от пострадалите от своеволията на монополиста не подаде жалба в прокуратурата.

Защо не са подали жалби, попитаха и от прокуратурата, когато репортер на Haskovo.net им разказа тези случаи.

А защо да подават жалби, след като резулатът е нулев? Просто заради спорта? Да си си загубят времето и да потрошат излишни нерви?

Защото неприятната истина е, че всъщност живеем в мрака на средновековието и всеки местен феодал може да вгорчи живота на кой да е блок, на коя да е улица и на кой да е квартал. А ни дрънкат за европейски ценности, цивилизованост, правата на човека и не знам си какво.

Изводът от всичко това - молете се във вашия блок да няма неизрядни абонати на ВиК. "Тротоарни кранове" колкото щеш. Ако има неизрядни комшии - гответе кофите и легените. Нищо, че сте си платили водата в срок. Феодализмът на ВиК в Хасково вече е узаконен.

И в този ред на мисли неизбежно изплува въпросът: А за какъв дявол изобщо има в Хасково прокуратура, след като не може да защити елементарни човешки права?

Не знам. И едва ли някой знае.

Бел. авт. Скандалът със спряната вода на блок 39 на ул. "Булаир" бе описан от Haskovo.net още на 17 октомври. В материала се прогнозираше и изходът от проверката на прокуратурата. Можете да го прочетете в "Анализи и коментари". Заглавието е "Четиво за прокурори: ВиК Хасково наклевети ВиК Хасково".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини