От х:

Днес в x:

Заспали чувства в мен недей събужда!

Благодаря на моя шеф, че не ме е изстрелял нанякъде по баирите да търся етническо напрежение. Както впрочем телевизии и радиа, пък и печатни медии напоследък се прескачат из Родопите, като че търсят Свещения граал.

Благодаря на моя шеф, че не си позволи да направи от мен статист от услужливата масовка, втурнала се да инспектира онова, дето го няма. Ама наистина много мерси! Не мога да се начудя защо е тази лавина от дрънканици за процеса, цинично наречен "възродителен".

Не мога да разбера как една човешка трагедия провокира точно това безумно говорене. И не искам да знам как и защо политиците тръгнаха да се упражняват в красноречие именно със старите рани и чувства на турците и на помаците!

Не искам да слушам повече как по-правилно щели да бъдат претопени онези, дето се кланят в джамията и имената им не са български. Пък и да ми посочват за пример Америка, държавата на емигрантите. Не ме втрисайте повече, моля, със собственото си невежо късогледство, ами прочете българската история!

В нея има толкова мощно движение на човешки маси във всички посоки. Но не пише, че българските турци са се пренесли тук по време на Кемал-Ататюрковата Турция като емигрантска вълна. Те затова са си български, тези същите турци. Защото ги има от време оно и Апостол Левски е назовал точния враг на държавата.

Да обяснявам ли, че в Кърджали на никого не му пука как се казва комшията. Важно е да е свестен и честен, а ако е и известен, е съпътстваща екстра. Но комшията много се дразни от словоблудствата политически.

Не, не, бай Георги не се кахъри, че ще му се развали достлукът с бай Хасан. Напротив, заедно вечер на гроздова с шопска салата пустосват наред и онези, дето изпращаха керваните към Капитан Андреево, и тези, дето сега ни будалкат с щурави приказки.

Проблемът е в това, че двамата байновци пак туриха "за мезе" тази погребана болка. Взаимната болка!

И кой ги принуди, кой се нуждае от възкресяването на загърбени факти и спомени. Кой събуди заспалите чувства на унизените и оскърбените. Не целите на "възродителния процес", методите на осъществяването му били сбъркани, рече най-амбициозният на Балканите лидер.

Да ми обясни той, че и други край него, какви са целите на това националистическо говорене. И къде е „правилната" методика на политическите стратегии (ако изобщо ги има) за малцинствата.

Но докато търсачите на етническо напрежение бродят из родопските мегдани, другаде се случва корупция, инфлация, скъпотия, бедност, падат рейтинги, стават кървави екшъни, бащи колят децата си, деца умират в училище, други взаимно се избиват...

Всички сме в този сървайвър и той е еднакво болезнен за Георги и Хасан, за Валя и за Вилдан. И най-безпросветният старец ще каже, че когато онези от "горе" се разприказват за покръстването на турците и помаците, значи потулват главното.

Странно, но факт - темата винаги се изравя, за да предшества други драматични събития. Какво ли са ни приготвили пак?! То е подновеното старо - зимата ще запее свойта зла песен и ще зафучи в сметките за тока и парното, ще ни отреже режийните и ракийката.

Това е проблемът, ако щраусите с човките в пясъка не го виждат! Замириса на избори и се почна - ДПС, турците, "възродителен процес", помашки етнос (добре, че Федерация "Справедливост" си запуши гузно устата!).

Една и съща лексика, до втръсване, крещяна по митингите и пред камерите. Нищо ново, помнете ми думата! Ще взема да пращам старите дописки от предизборните прояви, само тук-там имената ще сменям, нали, шефе?
Вилдан Байрямова, "Монитор"
Източник: monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини