От х:

Днес в x:

Футболна легенда дойде при златната си обувка в Книжовник

    Футболната легенда и носител на „Златната обувка“ Петър Жеков бе през уикенда в родното си село Книжовник, където гордите му съселяни преди години издигнаха копие на престижната награда. Поканата за гостуването му дойде от ветерани футболисти.

    Десетки жители приветстваха легендарният футболист, сред които и кметът Иван Славилов. Възрастни фенове го изненадаха с цветя. По-малките почитатели на „Цар футбол“ пък го върнаха в звездната му кариера през 70-те години. По-късно бившите футболисти отбелязаха малкия празник с почерпка в хижата до язовира край селото.

    Петър Петров Жеков е легендарен български футболист, нападател. Той е първият от тримата българи, носител на "Златната обувка" - 1969 г. Преди две години за 70-тата си годишнина получи и отличието „Златната топка“ за изключителен принос към националния футбол - голмайстор на България за всички времена с 253 гола в А група. Играл е с фланелките на Берое и ЦСКА. Според класацията на Международната федерация по футболна история и статистика той е под № 97 в първата стотица на голмайсторите в света. Бивш треньор на ЦСКА, Хебър, Добруджа, Ямбол и Вихрен. В кариерата си Жеков има и редица други успехи.

    1.5-метрово копие на „Златната обувка“ беше поставено в родното му село през 2010 г.

    Ива Иванова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Фе
      Фена
      32 -2
      12:44, 4 юли 2016
      Снимката на Петър Жеков, изрязана от вестник, е стояла залепена на стената в стаята ми, в къщата на село Пчеларово. Заедно със снимките на останалите от онова златно поколение първо на ЦДНА, после на ЦСКА. През шейсетте години за кратко беше и в Арда Кърджали, но там не можаха да оценят нешлифованият още диамант на българският футбол тогава. Браво на българският Герд Мюлер! Да си жив и здрав още много години!
    • 2
      От
      От там
      21 -1
      15:35, 4 юли 2016
      Супер!!!
      Добре обаче ,че не са минали през стадиона на с.Книжовник ,да му се приплаче...Сигурно е единственния селски стадион с дренаж под терена,бетонна козирка и съблекални и сервизни помещения и бани.Всичко запуснато и изоставено.
      Добър материал за размисъл и репортаж...
    • 3
      Фу
      Футбол
      17 0
      15:58, 4 юли 2016
      Наистина беше страхотен стадиона и терена Жалко ,че община Хасково не вземе да го възстанови
    • 4
      Ко
      Колчо слепеца
      16 0
      20:00, 4 юли 2016
      Помня онова време на възход на книжовнижкия футбол Побня Гезата - вратар Кулинкинто Теню Васко Хулцхоф и други Всички тия са обаче минали шейсеттака и са кротки старци Селото е на умиране стадиона тоже Е това е демокрацията с нейните евроатлантически ценности А какъв живот КИПЕШЕ в това село
    • 5
      Ми
      минало незабравимо....
      18 0
      21:20, 4 юли 2016
      а помните ли дискотеката в книжовник..култово заведение..с катето пеневска..наистина в това село
      кипеше живот...и сега тъжно и буренясало..па макар и с евро флагове...
    Последни новини