От х:

Днес в x:

Нигерийски спамъри измъкнаха 400 000 долара от американка

Американката Джанела Спиърс плати на интернет-мошеници повече от 400 000 долара, съобщи сайта Katu News.Медицинската сестра от щата Орегон повярвала на писмо от т.нар. "нигерийски спам".
Спиърс получила имейл, в който се твърдяло,че ще спечели 20,5 милиона долара ако окаже материална помощ на своя далечна роднина Дж.Б.Спиърс. Съвпадението във фамилните имена накарало жената да се отнесе с доверие.
Първата сума, която мошениците поискали от нея била около 100 долара. След това сумите започнали да растат, но Спиърс плащала, защото всеки път я уверявали, че това ще бъде за последно. Мошениците увеличили печалбата на 26,6 милиона долара и поискали от жената да внесе 8300.След това медицинската сестра получила документи с печата на ООН и Националната банка на Нигерия (които били фалшифицирани). Измамниците дори съобщили на жертвата си, че в сделката участват и президентът Буш, и шефа на ФБР - Робърт Мюлер.

Спиърс плащала в продължение на две години.Тя заложила къщата си, дори и пенсионния фонд на съпруга си. Семейството, приятелите и дори банковите служители се опитали да я убедят, че това е известна схема за източване на средства, но тя отказвала да повярва.В края на краищата ФБР се заинтересувало от движението на средства от Орегон към Нигерия, като вниманието им привлекли преводи на стойност от 141 000 долара за три седмици.

Агентите съобщили на Спиърс, че е станала жертва на измама и ако продължава да привежда пари ще бъде обвинена в съучастничиство в пране на пари.За да изплати натрупаните дългове ще минат няколко години. Американката твърдо вярвала, че ще получи милиони долари и ще има възможност да помага на нуждаещите се.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини