От х:

Днес в x:

Шалапатов: Парковете в Хасково са превърнати в кръчми с двор

Увеличаването на наема за маси на открито в паркови площи в Хасково стана повод за поредните ожесточени спорове на сесията на ОбС днес. С докладна записка кметът Добри Беливанов предлага да се изравнят наемите за масите в парковете с тези на тротоари, площади и други общински терени на открито.

Досега тротоарното право, както се нарича, бе в зависимост от зоните. За първа зона наемът бе 12 лв. за квадрат, за 2-ра – 7.80, за 3-та – 5.40. В същото време за маса в парк цената в съответната зона бе 2 лв., 1.50 лв., 1 лв. на квадратен метър за месец.

Затова предложението на градоначалника е тези цени да се уеднаквят, като се прилага по-високата ставка за всички обекти на открито.

Според съветници от групата на бившия кмет обаче това удря бизнеса на наемателите на парковете, ще ги принуди да увеличат цените, а оттам да изгубят клиенти. От коалиция “За Хасково” подозират, че настоящата администрация е вдигнала мерника на наемателите на парковете, защото те са били близки с бившия градоначалник Георги Иванов, и понеже не са открити други нарушения, ги удрят с наемите, за да се откажат от парковете.

Антон Иванов от групата на ГЕРБ обаче репликира, че в договорите на всички наематели на паркове има клауза, според която общината, като собственик на имота, може да прекрати контракта с едномесечно предизвестие, без да е необходимо да посочва причина.

Димитър Шалапатов пък изтъкна друго основание за вдигането на цените. “Парковете в Хасково са превърнати в кръчми с голям двор. Ходих снощи до заведението “Шлагера” и пребоих в парка само 9 пейки, на които могат да седнат 56 души. Масите в заведението пък са 40. По четирима на маса, това прави 160 души.

Същото е и във “Версай”, парка до театъра. Пейките в парка са 7, а масите в заведението са 48. В закона има ограничение – допуска се застрояване в градските зелени площи само до 2 процента от територията на съответния парк. А ние превърнахме парковете в придатък на заведенията, на практика те са кръчми с голям двор. Това винаги ме е ядосвало”, каза Шалапатов.

В крайна сметка предложението на кмета Добри Беливанов бе прието с 27 гласа “за”, 2 “против” и 11 “въздържали се”.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    66
    66666
    60 -6
    13:59, 24 юни 2016
    Нека да вдигат наема при положение че една бира я купуват за лев а я продават два лева колата е 60 стотинки а я продават 1,20 лева килограм цаца е 1,50 лева това са седем порции а една порция е от 2,00 до 2,50 лева
  • 2
    Ха
    Хасковлия
    5 -8
    14:07, 24 юни 2016
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 3
    Вс
    Всевишния Кенанец
    41 -8
    14:50, 24 юни 2016
    някъде като Парка до Театъра, този между Пощата и Спортната зала, парка на Лебеда..собствениците са инвестирали в естетически издържани и сгради и перголи , които не дразнят ...но Шлагера, до Статуята на Кенана, към Зоопарка, парка на Македония, градската градина, а и в други паркчета ... едни дървени салми и навеси, които си личи как са се разрастнали през годините, откровена липса на какъвто и да е план и някаква концепция, грозни изградени с подръчни материали..предлагам да се съборят и да се направят нови търгове, който иска да прави такъв бизнес , да покаже какви са намеренията му с идеен проект
  • 4
    Iv
    ivan
    9 0
    14:54, 24 юни 2016
    Хасково.нет ще качвате ли това заседание на ОБС-Хасково? Сутринта се излъчваше на живо и имах интерес да го гледам но нямах свободно време.
    • Ет
      еТВ
      4 -1
      16:53, 24 юни 2016
      Записът от днешното заседание ще бъде качен по-късно днес в сайта на телевизия "еТВ".
    • Et
      eTV
      3 -1
      19:10, 24 юни 2016
      Заседанията на Общинския съвет се намират на страницата на телевизията. Горе на лентата пише собствени продукции. Сесиите са най-долу. Мисля че още не са го качили, но до довечера сигурно ще го качат.
  • 5
    Ли
    лиско
    21 -15
    15:02, 24 юни 2016
    Предлагам тези заведения, които са с естетическа стойност на навеси, тенти и др. като тези до "Уно Пиу", театъра, "Лебеда" да бъдат толерирани, а другите неугледни и грозни да им се вдигнат наемите докато не се оправят! В цял свят има заведения в паркове, по тротоари и къде ли не, но те създават атмосфера и настроение с добрите си естетически решения1 И моля стига ограничения! Нашите закони са като за концлагери! Стига шопски комунизъм!
  • 6
    Та
    талибани
    15 -18
    15:36, 24 юни 2016
    С една дума - затвориха заведенията в парковете. Талибанииииии....!
  • 7
    Ст
    стига глупости
    33 -6
    16:01, 24 юни 2016
    Никой няма да затвори заведения, които са хубави и създават атмосфера. Парка на Лебеда например е много приятен. Но има и много грозни и неподдържани места. Например арменския парк пък е станал предимно заведение. Как не ги досрамя , не направиха почти нищо за детската част. Не може само да печелиш, ще се изръсиш малко и да направиш красиво, ама кой ти гледа, нали беше общински съветник и му го дадаха за заслуги към стария кмет ...
  • 8
    От
    относно парка до театъра
    29 -4
    16:28, 24 юни 2016
    Не, дами и господа, не се търси разправа с хората на бившия кмет. В парка до театъра заведението заема над 60 процента от площта му. Освен това има заграбено от парка място, където е разширението на бетонната му част. И още, концесионерите трябва да се грижат за парка. А сега какво е - плочките по алеята до театъра до една са откъртени и хлопат, шадраванът е пълен с боклуци и неизчистен, а масите около него са толкова много, че няма откъде да се мине. Ако видят това нещо дедите ни, живи в гробовете ще се обърнат. Да, по света има заведения в парковете, но те заемат до 5% от площите им. Предлагам да вдигнат таксите по 10 лв. на кв. метър.
    И без това за един ден си ги избиват.
  • 9
    Ха
    Хасковлия
    18 -9
    17:53, 24 юни 2016
    И да ми криете коентарът все тая......шалапатов няма да се промени.
  • 10
    Zd
    zdravko
    21 -2
    19:23, 24 юни 2016
    Имаше време когато можеше да се минава през парка до театъра свободно и спонтанно, сега е непохватно и пълно с елитни зяпачи,,
  • 11
    До
    Доцент
    23 -16
    19:27, 24 юни 2016
    Г-н Шалапатов,вие като видна политическа мъстия не си давайте евтиното мнение по който и въпрос да е!
  • 12
    Пу
    Пурко
    17 -14
    21:03, 24 юни 2016
    Ами Шалапатов е напълно прав.......... кво ми ревете тука....
  • 13
    Тези Жалки Комплексирани Марионетки на ГЕРБ със смешни общински заплатки ,некадърни да изкарат 5 лева извън хранилката на която ги е сложил ЧИЧО правят всичко възможно да съсипят бизнеса на хората който се трудят и искат да постигнат нещо повече и мечтите им не спират до 500 лв. заплата и имитиране на работа от 8 до 5 от понеделник до петък на отворен прозорец с включен климатик .
  • 14
    Ст
    Стар хасковлия
    17 -2
    23:31, 24 юни 2016
    Не харесвам Шалапатов.Просто,селско момче от с.Бориславци,с мании за непогрешимост и преследване на "злото и корупцията".Но в случая е прав. Има закон за процентно съотношение на парк и заведения. Да се спазва! От друга страна защо Кмета не е поставил и този въпрос в Докладната си до Общинския съвет?
  • 15
    Мк
    Мк Галакси
    2 -22
    11:56, 25 юни 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 16
    Iv
    Ivan
    1 -2
    11:06, 27 юни 2016

    Епа я съм млад хасковлия ( 32 брои ли се за млад още ) и не бях запознат с името Шалапатов до скоро, но бях останал с позитивно впечатление. Сигурно си има негативите, но веднъж като го сравня с това на което сме свикнали в Хасково като политици изглежда доста ценен кадър.

    Чета и не разбирам върволицата от лични атаки.. гледам, че е автор на книги по отношение на историята на региона, водил е няколко години ожесточени битки с предишния кмет Иванов и не знам как може да се отрече проблема с парковете за сметка на оплюване в нета.

    Те СА станали кръчми и след като бях няколко дълги години в чужбина бях изненадан как като се тръгне към оопарка по определен маршрут, по точно от улица Мадара след кафенето, по пътя преброих 5 кафенета-кръчми които бяха пълни с хора докато стигна до зоологическата.

    По принцип парковете са място за разпускане, но кафенетата и придружаващите ги музика, зяпачите правят разпускането невъзможно. Развалят идеята човек да се отдели от ежедневния стрес и да се презареди. Парковете не са само за красота и да се каже че има парк. Хасковлии сигурно сте свикнали на новото положение, но е доста ненормално, бих казал перверзно.
  • 17
    Na
    Na qsno
    3 -1
    13:06, 27 юни 2016
    С подобно повдение, Хасковски ОС за пореден път доказа, че са банда малоумници, които изобщо не работят за благото на обществото. Към кое заведение Вашият апетит точно, г-н Шалапатов!?????
  • 18
    Ас
    Аскувлия
    2 -2
    13:59, 27 юни 2016
    Може би трябва да се намали използваното от заведенията място в парковете. Но да се сравняват тези заведения, които поддържат и парковете с масите, е простотия. Помните ли какво бяха парковете преди това? Общината ли ще ги поддържа?
  • 19
    Ца
    Цар
    1 0
    11:43, 28 юни 2016
    Аскувлия, напълно си прав. Единственото, което ще стане сега е да се вдигнат цените в заведенията, не да се намали броя на масите.Общински съвет - толкова ли пък не ви стига акъла? Вместо да поощрявате добрите стопани, вие ги слагате под една шапка с некадърни собственици. Общината кога точно изобщо ще отдели пари за поддръжка на парковете, във вида, в които са някои сега? Никога!!! Мизерни паркове, превърнали се в пусти и изоставени бунища имаме и сега из целия град! Малоумие без край!
Последни новини