От х:

Днес в x:

В зала “Хасково”: Защо децата посягат към дрогата?

Изображение 1 от 3

    Защо децата посягат към дрогата? Лекция с многобройните отговори на този въпрос, както и за видовете дизайнерска дрога, което вече са над 500, изнесе днес в зала “Хасково” д-р Иван Добринов от псхиатричната болница в Раднево.

    Дискусията “Новите дроги” е организирана от Превантивно-информационния център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Сред публиката бяха ученици от Спортното училище, СОУ “Паисий Хилендарски”, гимназията по туризъм в Хасково.

    “Децата по природа са любопитни. Искат да опитат всичко. Това е една от причините да посегнат към дрогата”, обясни

    д-р Добриков. Неувереност в себе си, желание да се експериментира, търсене на идентичност - “Кой всъщност съм аз”, са сред отличителни черти на подрастващите и ги подтикват да опитат от забраненото. Натискът от връстници също е сред важните, често пренебрегвани причини за първия опит с наркотиците. “Агресивният дилър до училищната лавка е по-скоро мит. Най-често децата посягат към дрогата в компания, водени от желание да не се изложат пред приятелите, да не ги сметнат за страхливи или задръстени”, допълни д-р Добринов.

    Всъщност тази част от лекцията на психиатъра би била по-подходяща за родителите.

    Дизайнерската дрога се появява в България преди 7-8 години. Тя представлява на практика модификация на вече познати наркотични вещества. Целта на създателите й е да измамят закона. Променяйки структурата на веществото, така че да не попада в забранителните списъци с наркотици на съответната дръжава, като в същото време се запази същото въздействие, това всъщност е дизайнерската дрога. Когато законодателството поправи този пропуск, на пазара излиза нова дизайнерска дрога. Видовете са над 500, познати са под многобройни, различни имена - “весел чай”, “чай за пушене”, весело кафе”, изобретателността на създателите им е безкрайна.

    В дискусията в зала “Хасково” взе участие и Живко Янков, следовател в Окръжния следствен отдел на прокуратурата в Хасково, който говори за “закона и наркотиците”.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Кр
      Крали Марко
      10 -3
      21:37, 23 юни 2016
      Първо полицията да изчисти дилърите на дрога целият град ги знае кои са ама никой нищо не прави по въпроса.живко янков този корумпиран жалък човечец излезнал да си прави фалшив пиар хахахха да беше ги светнал там на сбирката какво е въздействието на марихуаната той много добре го знае.......не се е спрял...хахахххаа
      • Тя
        тя
        3 -1
        13:37, 24 юни 2016
        До крали марко: Вие като съвестен гражданин какви мерки взехте?
        Не си позволявайте да коментирате хора, които не познавате.
    • 2
      Тя
      тя
      2 -1
      15:30, 24 юни 2016
      Ти си жалък крали марко

    Още новини

    Последни новини