От х:

Днес в x:

РБ иска повече пари за образование

Трябва да работим за повишаване на средствата за образование. Това коментира депутатът Найден Зеленогорски от ДБГ в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той коментира, че е присъствал на учителския събор и вицепремиерът Меглена Кунева, която е и просветен министър, е заявила в речта си, че "трябва да работим за 10% увеличение на заплатите в учителската сфера".  По думите му това е било и цитат от колективния трудов договор в системата на образование. Тоест между "ще работим" и новината "ще се увеличават с 10% заплатите" има голяма дистанция, посочи той.

"Понеже участвах в преговорите за съставяне на това мнозинство и на това правителство, много ясно си спомням как в точка 8.1 на Управленската програма ясно сме поели ангажимент и сме го подписали, че всяка година средствата за образование ще нарастват и номинално и като процент спрямо БВП с идеята да достигнем и да се стремим в програма Европа 2020. В момента за образование се отделят 3,5% от БВП. Скандинавските страни отделят между 6 и 7% и може да се види разликата. В този смисъл идеята да се стремим и да работим това е изключително важно. Убеден съм и, че премиерът, и министърът на финансите ще работим, защото това е проблем от национална сигурност", добави Зеленогорски.

По думите му, ако не бъдат разрешени проблемите с демографията и образованието в идните 4-10 години ще има големи проблеми в България.

През следващите години ще се пенсионират поне 1/3 от българските учители, посочи Зеленогорски. Той попита кой ще ни лекува, кой ще обучава децата ни.

"Нормално е министър-председателят да следи всички сфери. Нормално е всяка сфера да иска да направи необходимото, а балансът се поддържа и от министър-председателят, правителството и от Парламента, които гледа бюджета. Ние искаме пари, но срещу реформи. Тоест в образованието трябва да има реформи", коментира още той.

Какво още казаха за образованието и проблемите в Реформаторския блок прочетете в Bulgaria ON AIR!

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини