От х:

Днес в x:

Хасковско клони към слабаците на матурата по български език

Хасковска област е на 19 място от 28 региона в страната според резултатите от тазгодишната матура по български език и литература /БЕЛ/.

Зрелостниците от региона са постигнали резултати, с които поставят областта в предпоследната графа - със средни оценки между 3.89 и 4.04. Това сочи анализът на икономиста от Института за пазарна икономика (ИПИ) Зорница Славова.

Изследването показва, че във всички области постиженията са по-ниски от миналогодишните, с изключение на Варна, където през 2016 година резултатът по БЕЛ има минимално увеличение с 0.01 пункт,. Изводът, който Славова прави е, че образованието е най-зле в най-бедните региони. Тук като изключение се явява област Смолян, която е в топ 4 на най-добре представилите се с резултат от 4.25. Преди нея са Пловдив - 4.27, Варна с 4.38 и на върха на най-добре представилите се на матурата по БЕЛ са столичните зрелостници с резултат от 4.58. За поредна година най-слабите резултати са в областите Силистра, Разград, Кърджали и Ямбол.

Според анализаторката и през тази година се забелязва ясна връзка между резултатите от матурите и икономическото състояние на регионите. “В областите, в които младежите постигат най-добри резултати на изпитите, БВП е по-висок, шансовете за заетост са по-големи, а заплатите са по-високи. Обратното - там, където оценките са най-слаби, доходите и заетостта също са най-ниски“, коментира Зорница Славова.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (15)

  • 1
    19
    19/28
    25 -2
    08:42, 23 юни 2016
    То не че сме на края с 19/28 ама чуйте на какъв език се говори около вас.
  • 2
    То
    ТОНЧО
    10 -27
    09:35, 23 юни 2016
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • То
      Тончо е гьон
      31 -8
      10:23, 23 юни 2016
      Заплатите им са МНОГО малки като се има предвид, че освен да ви образоват децата трябва и да ги възпитават в елементарни човешки ценности и морал, тъй като вкъщи никой не им обръща внимание и са оставени на произвола на съдбата. Огледайте се около вас и ще видите ежедневните примери на това, как родителското тяло е абдикирало от основната си фукция, а именно да възпитава.
    • Чо
      Човешкият свят е на ръба
      13 0
      12:58, 23 юни 2016
      Само първата глупост, която си написал показва, че няма как да ти се помогне. Учителството не е аргатска професия и качеството на образованието никога няма да се реши с пари. Парите само пречат на образование и здравеопазване. Училище ООД и Болница ТД са всичко друго, но не и училище и болница. Това обаче ще го осъзнаят само оцелелите народи, а нашият няма да е от тях.
  • 3
    Ко
    Койчо
    17 -2
    09:54, 23 юни 2016
    То наистина като седнеш на кафе и само майчин език
  • 4
    Вс
    Всевишния Кенанец
    29 -4
    10:19, 23 юни 2016
    Това е положението..."децата на Чалга поколението"....двойкаджии...каквито и родителите им...прости и ограничени с фалшиво самочувствие
  • 5
    Ко
    Койчо
    13 -3
    11:09, 23 юни 2016
    Който учи той ще сполучи! Синът на бившия кмет Георги Иванов и депутат от РБ е декларирал налични 220 000 лв. от предишни години. Вписал е и вземания в размер на 150 000 лв. и финансова помощ от 80 000 лв.
  • 6
    Ат
    Атанасова
    22 -6
    11:16, 23 юни 2016
    Не са виновни учителите, а безумните учебни програми на МОН! Не пренебрегвам и отношението на родителите към тези, на които са оставили изцяло съдбата на своите деца. Докато се внушава липса на респект към образованието и педагозите, резултатите ще стават все по-лоши.
  • 7
    43
    432d
    14 -3
    11:32, 23 юни 2016
    То буквално всичко е зле по веригата и е спънка, включително самото образование което в днешни дни вече не е тайна, че е безполезно, ретроградно и общо взето безмислено с малки изключения, забило в някакви минали десетилетия.. мотивацията сигурно е доста по-ниска от преди, тъй че и това го има.

    Не съм съгласен, че е работа на учителите да компенсират за липсата на грижа от родителското тяло.. прекалено много се насъбира, и все пак дано го правят, че родителите им от чалга поколението са баш българи - максимум себични хедонисти, то и преди повсевместно емоционалната интелигенция в семействата беше на ниво 'фърли им нещо да ядат на тея деца', ма сега има някакъв екстра непукизъм и анти-социалност която се внедрява в децата, може да има някаква връзка с чалга културата, не знам.
  • 8
    33
    33Б
    17 0
    12:21, 23 юни 2016
    Не са виновни учителите за чалгализацията в обществото. Те правят това, което е възможно. Промените закъсняват и защото не се дава път на младите, а и трудът е много повече от заплащането. Директори и пом.директори в пенсионна възраст допълнително затрудняват нещата, защото се интересуват само от големите си заплати и ако може още време да останат на власт. РИО си затваря очите и така подпомага слагачеството. Държат учителите в стрес и ги плашат със съкращения, а те самите смятат да векуват в удобните кресла. Не се дава път на хора с напредничаво мислене, защото това е конкуренция на некадърността и нещата не помръдват. А младите в професията са все по-малко. Като децата, дето едва чакат да завършат и да бягат масово на запад. Ниско образование - ниски резултати във всичко. Спешно се нуждаем от истински промени.
  • 9
    Ха
    хаха
    14 0
    13:47, 23 юни 2016
    Резултати те са ниски в области, в които има голям брой население, което не говори български вкъщи. Ама да се напише така не е политкоректно, затова се пише за БВП. Тъй като МОН не може да повиши БВП във въпросните области, няма да си тръсне задника да помисли и предприеме нещо за по-специфично преподаване на деца, в чиито домове не се говори български и чиито родители не могат да им помагат било лично, било чрез частни уроци. Догодина резултатите могат да се съотнесат и към орбитата на Меркурий, само и само да не се пипне там, където е проблемът.
  • 10
    Ли
    лиско
    16 -2
    15:10, 23 юни 2016
    Напразно вините учителите, какъвто материалът, такива и оценките! Задайте си въпросите:
    1. Слушате ли в къщи чалга?
    2. Мразят ли децата ви книгите?
    3. Обичате ли Биг брадър и подобни реалити предавания
    Ако преобладаващите отговори са "ДА", сърдете се на себе си. Ако искате да има промяна, поощрявайте подрастващите да мислят и анализират!
  • 11
    Съ
    Съвет
    7 0
    21:27, 23 юни 2016
    И докато се назначават директорки парашутистки от сферата на бостанджийството, превозвачеството и незнайно какъв си още бизнес забравете образованието да се случва. В този случай се случват само тенденциозни уволнения, гонене от работа, тормоз над колектива и респективно нагласени назначения, откриване на щатове за дружки и ВИП персони - "от кадърни по къдърни", погазване на всякакви права - и по кодекс и морални и разбира се, пилеене на училищни пари за ремонти на администрации, за личен комфорт и най-вече показност пред града, пък и пред МОН! Самоче на лъжата краката са къси!
  • 12
    Го
    горски жител
    7 0
    21:49, 23 юни 2016
    Катеричка пъргавелка
    сложила табелка -
    тука ще командвам аз
    и ще ви крещя в захлас!

    Ще се пуля от зори
    ще ви ги гоня в дън гори!
    Ще ви тропам със краче
    и ще ви замервам с гювече!

    Ще ме слушкат вкупом те
    да не стане още по-зле!
    Че ще дойде пак наесен
    времето да учим с песен!
  • 13
    Са
    Самоук психолог
    4 0
    07:44, 24 юни 2016
    Главната героиня от по горното стихотворение определено има нужда от помощ. По описанието изглежда, че катеричката се изживява като авторитарна и неоспорима властваща над горските жители! Едноличното сочене с пръст, високият тон, резките смени на настроение, както и на лично мнение обикновено са признак за криза на личността! Поведение при което се издига собствената личност в култ, крещи се на околните и се заплават показва безсилие за справяне с проблемите! Причината често е пренасяне на проблемите от една среда - върху която няма контрол в друга, където можеш да се контролира проблема! Измамното в случая е, че упражняването на власт не поправя щетите, а само дава измамно чувство за увереност и мним контрол. Осъзнаването на последното води до още по-агресивно поведение на катеричката, което нагнетява атмосферата между горските жители. Изхода е само един.......

Видеа по темата

Последни новини