От х:

Днес в x:

Президентът на Хърватия пое инициативата за проблема с феновете

Президентът на Хърватия Колинда Грабар-Китарович свиква спешно заседание на правителството заради инцидентите, които хърватските фенове предизвикаха по време на мачовете на Евро 2016.

В петък срещата между Хърватия и Чехия (2:2) в Сент Етиен беше прекъсната за осем минути заради поведението на хърватските фенове, които хвърлиха бомбичка и факли на терена в 85-ата минута.

Грабар-Китарович за пръв път използва конституционното си право да свика извънредно заседание на правителството. Президентът смята, че Хърватия трябва да предприеме по-сериозни закони против футболното хулиганство.

По-рано Хърватският футболен съюз се извини официално за поведението на феновете си и нападна правителството, че не може да се справи с хулиганите. Извинения бяха поднесени на УЕФА, на Чешката федерация и на публиката на стадиона.

От федерацията допълват, че са предупредили предварително УЕФА и френската полиция за хулигански изстъпления във вчерашната среща.

"Хърватският национален отбор за пореден път изигра прекрасен мач, затвърждавайки реномето си на един от най-силните отбори на европейското първенство. Но една малка групичка хулигани провалиха празника на истинските привърженици, като опозориха с поведението си отбора и другите наши сънародници", се казва в официалното становище на централата.

УЕФА започна втора дисциплинарна процедура срещу футболната федерация на Хърватия, а феновете са обвинения в хвърляне на факли и други предмети по терена, нарушаване на обществения ред и прояви на расизъм.

УЕФА първоначално откри дисциплинарно дело срещу Хърватия заради поведението на феновете в първия мач от Евро 2016 срещу Турция.

Футболистите на Хърватия бяха много разочаровани от поведението на запалянковците. "Може би не трябваше да сме тук изобщо, за да не се стига до тези ексцесии", заяви Иван Перишич.

"Нямам думи. Имали сме срещи с феновете, обяснявано им е многократно, че така само вредят на страната, на отбора. Но нищо не се променя. Постоянно се повтарят тези неща, отново и отново", каза Дарио Сърна.

"Искам да се извиня на чехите, на публиката по трибуните, на безпристрастните фенове. Те не са длъжни да търпят всичко това", добави полузащитникът Иван Ракитич.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини