От х:

Днес в x:

Унгария посегна към 1/8-финалите след труден пробив в стената на Исландия

Изображение 1 от 3

    Исландия беше на минути от първата си победа на европейско първенство, но не удържа преднината си и завърши 1:1 срещу Унгария в група F на турнира във Франция.

    С изключително организиран и дисциплиниран футбол северняците показаха, че дори и най-големите аутсайдери имат своите шансове.

    Но те не успяха да устоят на натиска на по-активните през целия мач унгарци, които върнаха равенството в 88-ата минута. С тази точка Унгария е почти сигурен участник на осминафиналите, докато Исландия вече има две равенства и още е в сметките за класиране напред.

    Унгария започна по-активно, а Исландия отговори с организирана игра в отбрана и изчакване на възможности за контраатака. При това разположение на силите головите положения не бяха много и дълго двата отбора изпитваха затруднение да създадат сериозна опасност.

    Първият удар дойде от Йон Дади Бьодварсон с глава, но беше твърде лек, за да затрудни унгарския вратар Габор Кирай. Малко след това и Унгария отговори с неточен удар с глава на започналия като титуляр централен нападател Тамаш Пришкин. В 18-ата минута Балаш Джуджак отправи опасен удар, но топката беше избита в корнер.

    Първата реална опасност дойде в 29-ата минута, когато Йохан Гудмундсон стигна до паса на Гилфи Сигурдсон, но не успя да намери пътя край Кирай. Вратарят се справи блестящо и спаси. Отговорът на Унгария в 34-ата минута беше удар на Ласло Клайнхайслер близо край гредата.

    Ключовият момент в първото полувреме настъпи в 34-ата минута, когато след изпълнение на корнер Кирай не се намеси добре и изпусна топката. В опит да я догони извърши нарушение срещу Арон Гунарсон, съдията отсъди дузпа. Сигурдсон изпълни точно и откри резултата.

    С началото на второто полувреме унгарците започнаха да търсят път към вратата на своите съперници, но срещнаха още по-организирана защита, която не допускаше грешки. Въпреки натиска и доброто притежание на топката Унгария не успяваше да създаде сериозна опасност за вратата на Ханес Халдорсон.

    Това принуди унгарците да разчитат най-много на шутове от далечно разстояние, но и те не носеха заплаха. От своя страна исландците разчитаха в предни позиции на контраатаки. Основната им цел обаче беше да задържат ценната преднина, която им отваря вратите към втората фаза на турнира.

    Често исландците прибягваха и до нарушения, за да спрат атаките на съперниците си, но и това помогна. Унгарците така и не намираха последния си пас, а удар на Балаш Джуджак от свободен удар директно във вратата беше най-доброто, до което успяха да стигнат до 88-ата минута.

    Тогава резервата Неманя Николич напредна отдясно и центрира много близо вратата. Защитникът Биркир Севарсон засече топката в собствената си врата в опит да я изчисти.

    В 94-ата минута Исландия получи правото на свободен удар фронтално срещу вратата на Кирай точно на линията на наказателното поле. Ударът на Сигурдсон обаче срещна стената. Ветеранът Ейдур Гудьонсен добави, но топката мина край вратата на Унгария.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини