От х:

Днес в x:

Откриха механизма, по който мозъкът предвижда

Невробиолози от Френския институт за здраве и медицински изследвния INSERM доказаха. че мозъкът може да предвижда резултата в нова за него ситуация, като създава особен вид невронна мрежа. Тя е  "готова" за всяко развитие на действието. Статията е публикувана в PLOS Computational Biology.

Една от най-забележителните характеристики на приматите, включително на човека, е способността на адаптират поведението си към нови условия по начин, който не е предвиден от еволючцията. 

Оказало се, че това казчество на мозъка се осъществява от невронни връзки, образуващи "резервна мрежа",  в която множество импулси отскачат един от друх или се смесват Така се образуват уникални комбинации импулси, които да бъдат използвани за изработване на правилно поведение в нова ситуация.

Учените демонстрирали това с помощта на резервоарна мрежа, която обучили да изпълнява нова задача. След това сравнили активността на невроните в модела с работата напрефронталната кора на опитна маймуна. Така открили сходство в работата на нервните клетки.

Префронталния кортекс на главния мозък управлява мислителната и моторна активност при правене на планове,  вземане на решения, социално поведение и взаимодействие.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини