От х:

Днес в x:

Министър идва за рождения ден на хасковската болница утре

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев идва утре в Хасково за 120-ия рожден ден на МБАЛ, съобщиха от пресцентъра на министерството. Той ще има и среща с кмета Георги Иванов и областния управител Райна Йовчева.

В 12 часа министърът ще открие обновения медико-диагностичен блок.
В обновяването му са вложени около 100 000 лв. за ремонт и привеждане на сградата в съответствие със съвременните изисквания. Функционалното отделение включва скенер, кардиограф, ехокардиограф, фиброгастроскопска зала.

КРАТКА ИСТОРИЯ НА БОЛНИЦАТА В ХАСКОВО

Хасковската болница е основана през 1888 г. Първият управител е д-р Лондон. През 1924 г. е обявена за първостепенна болница с 2 отделения – вътрешно и хирургично. На 01.12.1934 г. е открит диспансер за гръдноболни към болницата, а през 1940-те години - инфекциозно отделение, централна болнична лаборатория, вътрешно, хирургично, АГО, гръдно и рентгеново, детско, кожно, очно-носно-гърлено отделение и клинична лаборатория. На 01.01.1964 г. окръжната и градската болница се обединяват в единна окръжна болница.

През 1990 г. болницата е преобразувана в Обединена районна болница, а от 01.09.2000 г. е преобразувана в Многопрофилна болница за активно лечение АД - акционерно дружество със статут на областна.

Лечебното заведение обслужва население на област Хасково с 266 073 жители (3.45 % от населението на България). Броят на обслужените болни за 2007 г. е 17 215.

Спектърът на разкритите специалности съответства на функциите на болницата като областна. В нея се осъществяват дейности по диагностика и лечение на заболявания, родилна помощ, рехабилитация, диагностика и консултация, поискани от лекар от други лечебни заведения, клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура. Общият брой на длъжностите в болницата е 667, от които 141 лекари, 314 специалисти по здравни грижи и 119 санитари.

Болницата е акредитирана и работи по договор с РЗОК по всички клинични пътеки, утвърдени за нейният статут в рамките на националното здравеопазване. Осигуряването на медицинска помощ и качествени грижи на болните се извършва по 20 клинични и параклинични звена.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини