От х:

Днес в x:

Кметове отчитат пред министъра отчуждаването на имоти заради влака стрела

Отчуждителните процедури по трасето на жп линията Пловдив-Свиленград коментираха днес на среща в областната администрация кметове и заместник кметове от региона с транспортния министър Петър Мутафчиев. По проект влакът трябва да се движи със скорост 160 км. в час, а трасето минава през 6 общини на областта – Хасково, Димитровград, Симеоновград, Харманли, Любимец и Свиленград.

Това е първата скоростна отсечка в България, която ще отговаря изцяло на европейските стандарти, каза министър Мутафчиев. Той изтъкна огромното значение на проекта, който е на стойност 340 млн. евро. 150 млн. от тях са заем от ЕИБ, по програма ИСПА се отпускат 153 млн., а останалите 37 млн. са от националния бюджет. Жп трасето ще е част от Трансевропейски транспортни коридори IV и IX и ще спомогне за изграждане на железопътна връзка между Европа и Азия.

Министърът каза още, че за развитие на българската жп инфраструктура са необходими интензивни инвестиции. За обновяване на жп парка и линиите ще трябва кредит от около 360 млн. лв.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини