От х:

Днес в x:

Don’t Worry Be Happy!

Не се безпокойте, бъдете щастливи, „Dont Worry Be Happy". Изпълнителят на тази песен, ще пее в България, утре, 21 юли от 19,30 ч. в зала 1 на НДК.

Човекът, който казва: „Във всеки живот има някакъв проблем, но когато вие се безпокоите, вие го удвоявате", е Боби Макферин и той стъпва за пръв път на българска сцена, за да каже: "Не се безпокойте, бъдете щастливи сега". Той е в страната по покана на Wonder Music Agency и Радио Jazz FM. По предварителна информация Боби Макферин ще бъде сам на сцената и ще импровизира. Не случайно него наричат „Човекът оркестър"! Той използва тялото си като музикален инструмент. По-точно – като много различни музикални инструменти. Боби знае какво казва, когато пее:" Нямахте пари, нямахте стил, нямахте момиче, което да ви кара да се усмихнете. Не се безпокойте, бъдете щастливи!". Певецът неведнъж признава, че съпричастието и съпреживяването са основа на неговото изкуство. Затова очаква да види публиката в София и да реши какво да пее. Едва ли има значение дали е така! Когато Боби Макферин казва: "Поставете усмивка на вашето лице и не я сваляйте от там! Не се безпокойте, всичко скоро ще премине, всичко което е било! Аз не се безспокоя, аз съм щастлив". Очакванията са на 21 юли в София човекът-оркестър да има като свои гости на сцената Теодосий Спасов и българския хор "Ангелите". Те акомпанират на Боби на концерт му в Лайпциг през 2002 г. Тогава изпълняват народната песен "Тъпан бие". Всичко това може да се види във филма „Боби Макферин и приятели", който бе показан в Дома на киното в столицата седмица преди концерта.
Боби Макферин е роден на 11 март 1950 г. в Ню Йорк. Родителите му са изпълнители на класическа музика и бъдещата звезда навлиза в необятните музикални дебри още от най-ранна възраст. Докато учи в Калифорнийския университет в Сакраменто, свири на пиано, после концертира из САЩ с няколко известни групи. През 1977 г. решава, че иска да бъде певец. И то не обикновен! Боби Макферин използва неограничените възможности на човешкия глас като музикален инструмент и го обогатява в съзвучие със съвременните практики. Така създава нови звукови тембри и открива възможности на кухините в човешкото тяло, като ги превръща в цял звуков оркестър. Често на сцената единствена негова компания са столът, чашата и бутилката с минерална вода. Имитира музикални инструменти, създава ритми, прави публиката част от изпълнението. Има дуети със звезди като Йо Йо Ма, Куинси Джоунс, Хърби Ханкок, Ал Жеро, Чик Къриа, Адриано Челентано, Фил Колинс, The Yellowjackets, Bela Flack, Manhattan Transfer. Боби Макферин признава, че използва музиката си, за да изследва себе си и винаги се опитвам да отива отвъд това, което вече знае и прави. Усмихва се и казва: „Не се безпокойте, бъдете щастливи!".
Източник: bgnes

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини