От х:

Днес в x:

Don’t Worry, Be Happy... Идва!

Легендарният Боби Макферин ще пее в България на 21 юли. Музикантът, известен с авторските си интерпретации на различни стилове музика, пристига у нас по покана на Wonder Music Agency и радио Jazz FM.

Билетите ще бъдат пуснати в продажба от 1 май на адрес www.eventim.bg и в търговските обекти на веригата Германос.

Боби Макферин е носител на осем статуетки "Грами", хитът му "Dont Worry Be Happy" е с мултиплатинен статус. В кариерата си има повече от 20 албума, седем от които с изцяло акапелни изпълнения.

Малко хора обаче знаят, че той е и известен оркестров диригент и преподавател в редица университети в света, създател на формацията Voichestra.

Боби Макферин е роден на 11 март 1950 г. в Ню Йорк. Родителите му са изпълнители на класическа музика и бъдещата звезда навлиза в необятните музикални дебри още от най-ранна възраст.

Докато учи в Калифорнийския университет в Сакраменто свири на пиано, после концертира из САЩ с няколко известни групи. Едва през 1977 г. обаче решава, че иска да бъде певец.

В началото работи с нюорлиънската банда Astral Projection, но благодарение на Бил Козби получава шанса да се изяви на фестивала Playboy Jazz през 1980 г. Две години по-късно, през май 1982 г., излиза дебютният му албум, носещ неговото име.

За кратко Боби Макферин прави собствена група, но година по-късно започва да се изявява соло. Първата му награда "Грами" идва през 1988 г. за музиката към филма "Around Midnight". През същата година излиза и световният му хит "Dont Worry Be Happy".

След редица големи успехи, в средата на 90-те години той започва да се занимава с класическа музика - дирижира оркестри, а понякога прави на творбите и свои специални интерпретации. Има дуети със звезди като Йо Йо Ма, Куинси Джоунс, Хърби Ханкок, Ал Жеро, Чък Къриа, The Yellowjackets, Bela Flack, Manhattan Tranfer.

Боби Макферин е известен с изключителните си акапелни изпълнения. Имитира музикални инструменти и жанрове, създава ритми, на базата на които организира импровизациите си, прави публиката част от изпълнението си. Често на сцената единствена негова компания са столът, чашата и бутилката с минерална вода.

"Ако мога да донеса радост на света, ако успея да накарам хората да не мислят за своята болка поне за миг... тогава ще се почувствам успял", казва той.

Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини