От х:

Днес в x:

Закриват три школа в Хасково

Три училища в Хасково, четири в селата на общината и междуучилищния център по трудово политехническо обучение да бъдат закрити, предлага в докладна записка до ОбС кметът Георги Иванов. Тя ще бъде гласувана на сесията следващия петък и ако бъде приета, предложение за закриването на учебните заведения ще бъде изпратено на министъра на образованието.

За закриване са нарочени ОУ "Христо Ботев, ОУ "Алеко Константинов" в Хасково, ОУ "Св. Климент Охридски" в квартал Болярово, както и основните школа в Нова Надежда, Николово, Тракиец и Криво поле.

Повечето паралелки в тези училища са слети и маломерни, пише в докладната. Броят на децата в тях непрекъснато е намалявал, е видно от справката, приложена в към докладната записка. За осигуряването на нормално функциониране на тези учебни заведения през 2007 г са били необходими 1 334 976 лв., от които 166 762 са били дофинансиране от общината. При влизането в сила на делегираните бюджети от началото на тази година по единните разходни стандарти сумата за тях е 892 140 лева.

В докладната записка се предлага учениците от закритите школа в Хасково да се насочат към близките учебни заведения, а тези по селата - към съседните населени места. За целта общината осигурява четири ученически автобуса. До образователното министерство е изпратено искане за още 4.

Според справката при закриването на осемте учебни заведения ще бъдат освободени 88 педагози и 31 служители от непедагогическия персонал.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини