От х:

Днес в x:

Областта суха като прахан, забраняват паленето на огън на до 100 метра от гора

Хасковска област от днес влиза в пожароопасния сезон за 2016-та година. Със заповед на областният управител Станислав Дечев той продължава до 15-ти ноември. На общините се препоръчва създаването на ефективни мерки за предотвратяване на пожари и ограничаване на щетите от тях. Нещата са повече от належащи, защото областта и без това е изсъхнала като прахан коментираха огнеборци и горски. Въпреки уж мократа пролет и хладното време, вече имаше случаи на горски пожари, като този край хасковското село Стамболийски от 5-ти април, който бе гасен в продължение на два дни. В този период пожарите възникват главно от освобождаването на площи за пасища чрез огън-широко практикуван метод от пастирите в региона въпреки афишираните сериозни глоби от 2 хиляди лева и нагоре. Останалото е небрежност при боравене с открит огън, което например причини пожар в житен масив в Димитровградско от средата на април. В тази връзка първа точка от заповедта на областния е да се забрани паленето на открит огън или извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Собствениците на гори/ общини, горски стопанства и лесничейства/, съгласувано с Районните служби /РС/ „Пожарна безопасност и спасяване" /ПБЗН/, да обозначат участъци в горите с повишена пожарна опасност/1-ви клас/. Особено внимание трябва да се обърне на направата на нови и поддържане на стари просеки и минерализовани ивици. Всички големи комплекси от иглолистни култури и насаждения да се разделят с лесокултурни прегради. Наложително е да се почистят сухите треви покрай ж. п, линии, пътища и линейни съоръжения, както и отстраняването на сухата и паднала дървесина в насажденията

За опазване на горите от пожари да се организират денонощни дежурства по определен график в Териториалните поделения на Държавните горски стопанства, лесничействата, общините и РДГ-Кърджали. В срок от 24 часа след възникване на горски пожар наличната за него информация да се въвежда в информационната система на Изпълнителната агенция по горите от оторизираните за това служители. Общините - собственици на гори, да изпълнят предвидените противопожарни мероприятия в техните имоти.

Кметовете на общините да информират местното население за задълженията и мерките по защита на горските територии и го оповестяват своевременно, да създадат организация за участието на населението и създадените по смисъла на Закона за защита при бедствия, доброволни формирования при гасенето на пожари в горски и земеделски земи.

Контрол по изпълнение на Заповедта се възлага на замобластния управител Валентин Ангелов, който допреди да поеме този пост бе дългогодишен началник на районна противопожарна служба Свиленград.

Руди Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини