От х:

Днес в x:

Симеоновград иска да почита Цар Симеон Велики

Симеоновград иска да стане единственият град в България, чийто празник да почита славата на Цар Симеон Велики. Въпреки че по времето на този владетел България достига най-голямата си мощ и териториално разширение, Симеон не е отбелязван по достойнство в България като на него са кръстени относително малко културни и исторически обекти. Абсурдно е единственият град в България носещ името на величието, да не го почита, смятат група симеоновградчани иницииращи подписка за нов ден за празник на града. Той трябва да е на 1-ви септември, Симеоновден, вместо досегашната дата 6-ти декември Никулден. „Градът няма нищо общо с тази дата, нито се казва Николовград, нито нещо значимо се е случило на този ден“ смята инициаторът на подписката адвокат Богомил Аладжов.

Инициативата му е срещнала подкрепа и от общински съветници, които са се ангажирали да внесат събраните подписи на сесия на местния общински съвет следващия месец. Надеждите на реформаторите е че симеоновградчани масово ще подкрепят подписката. Тя е стартирала преди два дни и вече има събрани десетки парафи.

Според инициаторите датата 1-ви септември е била празник на Симеоновград преди много години, но внезапен завой на политическата конюктура, заедно с повелите на местни партийни величия е довело до преместването на празника на града на Никулден. С връщането на първи септември се връща и историческата справедливост и паметта на живущите в града на Марица, смятат вносителите на предложението.

Руди Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини