От х:

Днес в x:

ДПС отчет: Ние бутнахме Георги Иванов, вече не сме опозиция

    В сложна обстановка ние постигнахме добри резултати в ситуацията на 4 поредни избори за последните 4 години. Най-вече в стратегическия Хасково. Благодарение на активната ни работа, кандидатът за 5-ти мандат Георги Иванов загуби със смазваща разлика за сметка на победителят Добри Беливанов. Думите са на лидерът от 15 години на областното ДПС Мехмед Атаман. След дългото шефство, днес той сдаде областната структура на приемника си Ерджан Юсуф. Последният бе досегашен лидер на партията в Маджарово. Изборът му бе единодушен, може би защото бе и единствена кандидатура. Атаман се отегля заради промяната в устава на организацията, според която депутати и кметове не могат да са партини лидери по места. Атаман е депутат в НС.

    Както се полага на изборна конференция, нещата започнаха с отчет на свършеното. Като безспорни постижения бяха определени представянията на партията на парламентарните избори през 2013 и 2014-та година. На първия вот, от региона бил вкаран само един депутат от движението, но това не попречило на ДПС да бъде „партньор” на властта и да „стабилизира” държавата. Атаман бе откровен за най-голямата полза в този период-кадровото развиване на партийните членове, много от които били реализирани като експерти, шефове на отдели и директори на дирекции в общински и държавни структури. Абсолютен пробив бил евровота, който пласирал цели 4-ма от ДПС в Европарламента. Един от тях, Неджми Али, бе гост на днешния форум в зала „Недялка Симеонова” на Бизнесцентъра. Да надзирава какви ги вършат в Хасково бе пристигнал и съпредседателя на ДПС Четин Казак.

    Най-любопитната част в отчета на Атаман бе за политическото развитие на партията през последните 4 години в Хасково. По думите на лидера : в периода 2011-2015 г бяхме опозиция. В резултат много от бизнеса ни, в текстилната и строителната индустрия, претърпя трудности и затвори врати. Много хора останаха безработни. Ситуацията бе сложна, особено на вота през 2011-та година” изчете Атаман. На местния вот през 2011-та ДПС постигна безпрецедентно нисък резултат като пласира само 6-ма общински съветници, на фона на предходните 10. Сега обаче нещата се оправили и ДПС вече не е опозиция.

    Събранието мина в характерната партийна дисциплина и експедитивност. Нямаше нито един въпрос по отчета, нито обструкции по предложението за Ерджан Юсуф. Времетраенето на събитието бе малко удължено от емоционалното слово на другия депутат от Хасковско, кърджалийката Салиха Емин. И да е имало някакво съмнение, че в Кърджали се говори по правилен български език от Хасково, то Салиха ги разби на парчета. Образованият й  школуван български удря в земята повече от половината, при това образовани българи, а речникът и е завиден дори за дългогодишни преподаватели по български език в местни гимназии. По неизвестни причини, кърджалиските кадри на ДПС повсеместно са погребали дразнещият акцент, характерен за етническите турци,  и очевидно не им е никакъв проблем правилното спрягане по род и число. Което продължава да е Рубикон за Атаман например.

    След изборът на нов областен шеф, ДПС може да се похвали че изцяло смени кожата си през последната година. Новият общински лидер за Хасково се казва Танер Емин, а начело на младежкото ДПС в областта от февруари е бившия кандидат кмет на Хасково Мюмюн Мюмюн.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини