От х:

Днес в x:

Богородица в Хасково остава в мрак за Часът на Земята

За поредна година през 2016 -а на 19 март много жилищни, административни сгради, паметниците на културата символи по целият свят ще потънат в тъмнина за час.

Глобалната инициатива „Часът на Земята“ се организира от международната природозащитна организация WWF. Масовото едновременно изключване на електрическото осветление с цел да напомни на хората за световното изменение на климата.

Организира се за първи път през 2007 г. в Сидни,Австралия, след което става традиция и се отбелязва всяка последна събота от март.

През 2007 година 2,2 милиона души стават част от първия световен час на земята в Сидни, изключвайки осветлението си за 1 час. Само година по-късно 50 милиона души от 370 града, в повече от 35 страни по света, се присъединяват и изключват осветлението си за час.

С всяка изминала година поддръжниците на „Часът на Земята“ стават все повече, а идеите за отбелязването му все по-нестандартни.

Над 1 млр.души в света от 119 държави се очаква да угасят осветлението си в събота и да станат част от инициативата „Часът на Земята” тази година. Тя обхваща 25 времеви зони и над 2 700 градове на планетата.

В България инициативата стартира в 20.30 часа до 21.30 ч., когато отново градът ще засвети.

Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк, 800-метровата кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства по традиция потъват в мрак на този ден.

Осветлението се загасва и на статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и още много други паметници на културата по света.

У нас за час без осветление и през тази година ще остане Народното събрания, сградата на Министерски съвет, столични театри и музеи, емблематични църкви като “Александър Невски” и “Света Неделя”, паметници в столицата и други големи градове, хотели и ресторанти

В Хасково по традиция се гаси осветлението на статуята на Света Богородица с младенеца.

Областна администрация Хасково също се включва през тази година в инициативата. „Подкрепям инициативата „Часът на Земята“ и заявявам твърдата си позиция за сериозни мерки срещу драстичните климатични промени“, коментира по повод отбелязването областният управител Станислав Дечев. С негово разпореждане на 19 март в 20,30 ч. ще бъде загасено фасадното осветление на сградата на Областната управа.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини