От х:

Днес в x:

Разпадащият се Е-80: Гробница за коли и капан за шофьори

    Е-80 се превърна в капан за шофьори и гробница за автомобили. За има няма 15 минути дъжд този следобед, по международния път се случиха 3 инцидента и то само в отсечката между Хасково и село Родопи. Най-сериозния от тях бе катастрофа на 3 км след Стойково в посока Харманли. Колата на кърджалиец поднесла по мокрото платно и засякла насрещното. Оттам я връхлетял хасковски джип, който пред неизбежния удар рязко кривнал към крайпътната канавка. И може би спасил живота на трима души. Удар все пак имало, но той дошъл относително странично и само разнебитил опела на кърджалиеца. Джипът пък се бе килнал атрактивно в канавката, но приличната на танк кола не показа видими поражения. Няма пострадали, само намокрени, оплака се шофьорът на кърджалийския автомобил. Откровено обясни, че не разбрал какво точно се случва-карал си в платното и изведнъж се озовал в насрещното. Предположи че поднесъл в локва събрала се в многобройноте неравности по пътното платно.

    Обяснението хич не е за пренебрегване понеже на няколко места гьоловете са достатъчни да погодят така наречения аква планинг. Най-общо казано това се получава при влизането на засилена кола в относително дълбока вода. Сцеплението с пътя изчезва, а неуправляемия автомобил „литва” в произволна посока, дори обратна на движението. Именно заради аквапланинг 4-членно семейство скочи в реката край Банското село Винево преди две години, и погина масово. За щастие по Е-80 до Харманли няма реки. Макар в близост до разклона за село Динево, аквапланинга да е налице. До огромния формиран гьол по нанадолнището, хасковска кола се мъчеше да запали, след като двигателят и се намокрил от влязлата под капака вода. Минаващите автомобили пък хвърляха цяло водно одеало върху разминаващите ги и ефективно скриваха видимостта на потърпевшите за секунди напред. В този момент водачът е безпомощен, ако по подобие на кърджалиеца, някой друг им влезе в насрещното.

    Веднага след като АМ Марица влезе в експлоатация, бившия международен път е оставен на самотек без каквито и да е ремонти по него, оплакват се местни шофьори все още избиращи този маршрут. Нови дупки се отварят буквално за дни, стари се разширяват застрашително. Отделно са налице множество пропадания на пътното платно, които изстрелват колите като катапулт. Отделно от това трафикът по пътя не е намалял кой знае колко. В днешния следобед оттам минаваха коли, бусове и тирове с интензитет до 30 коли за 10 минути. Единствената файда е липсата на колони, което обаче е по-скоро за зле, защото провокира към неразумни изпреварвания. Което в комбинация с пътя и времето, щраква капана за доста шофьори.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини