От х:

Днес в x:

Трима хасковски автори с награди за големи книги за малкия град

Трима творци от областта станаха лауреати на Национален литературен конкурс „Голямата книга на малкия град“.

Поетесата от Харманли Светлана Николова, краеведът и писател от Меричлери Георги Янев и поетът Демир Демирев от Злато поле получиха наградитеси в Бургас. Това е първо издание на конкурса, което даде амбициозна заявка да стане един от най-авторитетните литературни консурси на България, разказаха участници. В него не могат да се включат единствено автори от столицата. Организатор на надпреварата е Съюза на свободните писатели в България, с подкрепата на Община Бургас.

Над 200 писатели са изпратили над 250 издадени книги за литературната надпрева – поезия и проза.

Светлана Николова стана лауреат на „Голямата книга на малкия град“ с дебютната си

стихосбирка „Дъждовни магистрали“. Георги Янев пък получи своето отличие за

документалната повест "Полъх над Тракия". Наградата на Светлана Николова е превод на творбите й за списание „Ревю периодик“ – Париж, същото отличие има и Демир Демирев. Книгата на Георги Янев ще бъде представена в Кембридж. Сред лауреатите е и дъщерята на Николай Хайтов Елена Хайтова.

10-членно академично жури, председателствано от Станислав Марашки, секретар на Съюза на свободните писатели в България, е оценявало авторите. Сред тях са белетристът и литературен критик Стоян Георгиев, доц. д-р Снежана Стоянова, писателят и драматург Мила Канджева, доц. д-р Златка Петрова и др.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини