От х:

Днес в x:

Под вола теле: Кандидат иска затваряне на СИК заради формално нарушение

    Хора на един от претендентите за кмет на Хасково поискаха затваряне на две секции заради формално нарушение на правилника, макар то по никакъв начин да не влияе на изборния процес. Въпреки това обаче хора от НПО са нахлули в секции 41 и 44-та и след невероятен скандал, са изискали прекратяване на изборния процес. Причината- председателките на двете Секционни избирателни комисии са изкарали и попълнили заглавната страница на изборния протокол. Това по закон трябва да бъде извършено след края на изборния ден. Обяснението на шефките на СИК-овете Иляй Ибрахим и Мария Симеонова бе, че искали да отметнат колкото се може повече техническа работа преди да настъпи лудницата с броенето на гласове след края на изборите.  „Знаете ли какво стана след първи тур-претенции контрапретенции, заяждания. Накрая не искахме да ни създават проблеми, че сме забравили да попълним едно или две имена на членовете на СИК” обясни, готовата да се разплаче Мария Симеонова от 44-та СИК. В протоколите няма никаква нерегламентирана информация - гласували или пък за кого, и прочие неща, компрометиращи изборния процес. Нанесени са само датата на вота и трите имена на членовете на СИК. Информация, която и без това е публична. Въпреки това на хората им било заявено, че едва ли не са престъпници. „Появи се тук един някакъв, размаха отдалеч една карта, на която никой не успя да види какво пише и ни се развика”, шокирани обясняваха хората от 44-та СИК. Секретарката бе категорична, че това бил по-малкия син на досегашния кмет. Работела преди това в общината и го познавала визуално. Държал се нагло и арогантно.

    Сигналът за изборното „нарушение” е подаден до ОИК и оттам естествено назначиха проверка. Членът на ОИК Славея Костадинова се запозна с фактите и констатира, че изборният процес не е опорочен по никакъв начин. Но изиска от председателите на СИК да анулират попълнения изборен протокол и да използват резервния, който да бъде попълнен съгласно правилата, след 19 часа. За членовете на СИК които са допуснали нарушението ще има наказание, но точно какво ще бъде решено на заседание на Общинската избирателна комисия.

    Джабулата обаче може би постигна целта си. Изборния процес бе прекратен за близо час, което допълнително изнерви и малкото явили се избиратели, част от които си тръгнаха. Активността в традиционно високо активните секции от 40 до 44 е около точката на замръзване. Към 16.30 часа в секция 41 са гласували едва 200 от 500 регистрирани избиратели. Също толкова зле е и в 44-та, където пред урните се явиха 130 от 344 избиратели. „Заяждат се на дребно. На някои им оттърва ниска избирателна активност, за да натежи купения им вот” ядосано коментираха застъпници от двете секции.  Накрая благословиха кандидата и партията му за бъдещото кибичене до среднощните часове.

    Р.Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини