От х:

Днес в x:

Осъдиха каналджия и му конфискуваха камиона

Районна прокуратура-Свиленград постигна осъдителна присъда само за два дни по бързо производство срещу 43-годишен турски гражданин. Той беше признат за виновен за каналджийство.

На 23 октомври Районен съд-Свиленград му наложи наказание от 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок и глоба от 10 000 лева.

43-годишният турски шофьор, който е с разрешително за пребиваване в България, е осъден за това, че на 21 октомври 2015 г. около 2,30 часа през нощта на ГКПП-Капитан Андреево на влизане от Турция в България в ТИР, с хасковска регистрация, е превозвал без разрешение трима иракски граждани.

При извършената проверка на автомобила служители на Гранично полицейско управление -Свиленград открили трите лица, укрити в спойлера върху кабината на автомобила.

Тримата са иракчани, показала последващата проверка.

Те обяснили, че са се качили в околностите на Истанбул, а за да бъдат превозени платили по 10 000 долара на човек.

До турския граничен пункт Капъ Куле пътували в кабината на автомобила, след което шофьорът им помогнал да се скрият в нишата на спойлера над нея. Иракчаните са искали да стигнат до Германия или Великобритания.

Освен това, по искане на обвинението, магистратите са постановили и конфискация на

товарният автомобил, с който незаконно са преведени лицата в страната.

„Това е първият товарен автомобил, отнет в полза на държавата след влизането в сила в края на септември на промяната на чл. 280 ал. 4 от Наказателния кодекс, според която се отнема в полза на държавата превозното средство, ако е принадлежало на извършителя или му е предоставено доброволно.“, коментира районният прокурор на Свиленград Антон Стоянов. Той обясни, че преди промяната превозното средство, с което е извършено престъплението, се е отнемало, но само ако е собственост на извършителя. В конкретния случая камионът не е собственост на осъдения каналджия.

Съдебният акт на Районен съд-Свиленград е влязъл в сила след споразумение и е окончателен.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини