От х:

Днес в x:

Вече съобщаваме онлайн на шефа, че напускаме

    Вече можем онлайн да съобщим на шефа си, че напускаме. Това става възможно с новата електронна услуга на Инспекцията по труда, която е разработена и внедрена по европейски проект. Новата система бе представена днес в зала “Марица” на областната администрация.

    Тя дава възможност с електронен подпис да се заяви прекратяване на трудов договор, когато работникът не може да подаде пред работодателя писменото си уведомление или пък не може да го открие. Новата система дава възможности и на шефовете на фирми да пестят време – по електронен път те могат да поискат и да получат разрешение (или отказ) за уволнение на служители със специална закрила по Кодекса на труда – майки с деца до 3 години, трудоустроени, лица с определени заболявания. Също така по електронен път могат да се подават годишните декларации за условията на труд във фирмата. Това е било възможно и до въвеждане на новата система и всъщност е била единствената онлайн услуга, предлагана от Инспекцията по труда.

    Също така работодателите вече могат да поискат по интернет разрешение за наемане на непълнолетни лица, както и да получат решението на Инспекцията. Фирмите могат да отчитат данните за положен извънреден труд, да уведомяват за откриване на строителна площадка, да преглеждат регистъра на издадените разпореждания за прекратяване на трудови договори.

    За ползването на тези услуги обаче е необходим електронен подпис, както и предварителна регистрация на потребителите в съответната Инспекция по труда.

    Системата облекчава и работата на самите инспектори. Те могат да следят онлайн неприключилите преписки, сроковете за дадени предписания на съответните фирми, а при неизпълнение да вземат мерки.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини