От х:

Днес в x:

От историята:13 нови училища са открити в Димитровград между 1950 и 1960 година

Изображение 1 от 12

    Историята на първото училище в село Раковски, което се е намирало в църквата "Св.Димитър" проследява изложбата, открита тази вечер в Исторически музей-Димитровград.Тя е посветена на образованието и просветата в димитровградския край още преди създаването на града. "Без наука няма сполука" е надслова й, а автори са уредниците в музея Недялка Тодорова и Николина Умурска.

    Изложени са учебници от далечната 1905 година, както и училищна камбана от 1937 г., спасена от иманяри преди 5 години.Експозицията дава щрихи към историята на образованието в някогашното село Караатли, а също припомня за откриването на първата гимназия и прогимназия в Димитровград.Чрез снимки и експонати са показани различни извънкласни дейности на някогашните ученици - пионерчета, чавдарчета и членове на ДКМС.

    При откриване на изложбата стана ясно, че само във времето от 1950 до края на 1960 г. в Димитровград са открити нови 13 училища. Място в залата на музея е отделено и на професионалното образование, като бе припомнено, че по времето на социализма Димитровград "бълва" кадри за областа на химическата промишленост, минното дело, строителството. Проследена е и спортната и лагерна дейност сред подрастващите до 1989 г.

    Събитието, което е част от програмата за празника на Димитровград откри зам.кметът Яшо Минков. Поздрав отправи и председателят на комисията по образование към ОбС Тодор Тодоров. При подготовката на изложбата от музея са разчитали на много дарители, сред които бивши и настоящи преподаватели и местни училища. Тя може да бъде разгледана от димитровградчани до края на ноември 2015 г.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини