От х:

Днес в x:

Градушката разсипа тютюневата реколта на Книжовник, Манастир и Малево

Падналата следобед в Хасковско градушка е разсипала тютюневите посеви в няколко села, изплакаха стопани оттам. На 100 % реколтата от ориенталски тютюн е унищожена край Малево, Книжовник и Манастир. Пострадалите фермери ни изпратиха и снимки на ударените от ледените топчета посеви.

В същото време от ДФ „Земеделие“ се похвалиха, че е близо 74 млн.лв. субсидии са вече преведени на 41 265 земеделски стопани по Схемата за преходна национална помощ за тютюн, необвързана с производството.

Субсидията е изплатена в пълен размер за Кампания 2015 на производители, отглеждали сортовите групи „Каба Кулак“, „Бърлей“ и „Вирджиния“. За сортова група „Басми“ е изплатен първият транш, пише на официалната страница на Министерството на земеделието.

Председателят на националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България Асен Кичуков обаче коментира, че при ориенталските сортове все още сумите не са изчистени. Плаща се частично, в момента се правят преводи за сорта “Басми“, където субсидирането е от 1,74 лв. за килограм.

Въпреки че плащанията закъсняват с около 2 месеца, вероятно до края на юли ще бъдат изчистени. Тогава се очаква да има втори транш от около 20 млн.лв. за стопаните, които отглеждат останалите ориенталски сортове, прогнозира той.

Мая Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Нн
    ННnN
    0 -2
    16:49, 3 юни 2016
    Част е час от нещо по-голямо, господа. А мерната единица за време е ЧАС.нн
  • 2
    Нн
    ННnN
    0 -2
    16:49, 3 юни 2016
    Част е час от нещо по-голямо, господа. А мерната единица за време е ЧАС.нн
Последни новини