От х:

Днес в x:

22 °C

Ема есаса есаса о пи пи я

Ема есаса есаса о пи пи я“, „кралю порталю...“, „маймунка, уексис бебере..“,ала бала ница..“, „онче бонче кисело лимонче“, „фе фе фе мирише на кафе“,  „конгратюлейшън, елегендейшън...““пускам пускам кърпа“,“ооо земното кълбо, има много жаби, жаби и държави...“, “Дай бабо огънче“, „чичо Симеон кара камион“, „Намазала баба стеничките...“... Ластици, въжета, скамбалови, закамилки, финки,хвърчила, прашки, народна топка, ръбче и много много други...

Не, не бълнувам някакви странни неща от детството си. Всъщност се обръщам назад към едно не особено далечно минало, за да потърся причината в България децата да не играят вече традиционни игри.

Какво означава първо традиционна игра?

Определението гласи: детски игри, които се предават от поколение на поколение. Не се свързват с едно определено място, а често с цялата територия на страната.

Тогава защо днешните деца не са навън с ластик и топка в ръка?

Защото са странно затворено поколение, зомбирани пред компютри, телевизори и таблети, мързи ги да мръднат, не можеш ги изкара на въздух?? Нищо от това не ми се вижда вярно. Всъщност според мен отговорът се крие в определението. Предават се „от поколение на поколение“. Следователно какво има да се чудим. Явно родителите не сме показали на децата си. Защо? Може би, защото тия игри са ни се виждали глупави, опасни, безсмислени, забравили сме ги...Търся отговори.

Напоследък реших лично за себе си, че има много смисъл моите деца да играят по този начин. Купих ластик , въже на дъщеря си, научих я на всички броилки и пляскане с ръце, които си спомних. Мисля да продължа да и показвам. Това, което установих е, че няма нищо вярно във възможното предположение, че няма да и привлекат вниманието, точно обратното скача с голямо удоволствие и се смее с пълно гърло, когато нещо не и се получи особено добре. Прибира се и разбира се като всички сегашни деца си гледа и телевизия, и си играе на таблета. Едното не пречи на другото. Но пък първото променя много неща. Научава се да се движи, да се изморява, да играе и да не се сърди, да приема другите. Всъщност като се замисля уменията, които развиват тези игри, макар и да ви прозвучи странно, всъщност не са никак малко. Давам примери.

Всички игри за замръзване и с указания за движение на определени части от тялото, както и скачането на ластик и въже с изреждане на различни степени на трудност (с ляв крак, с дясна ръка и т.н), както и игрите с взаимно пляскане на ръцете помагат на детето да опознае собственото си тяло, повишават самостоятелността и самочувствието му при добре изпълнена задача. Карат го да се стреми да постигне целта търпеливо и да не се отказва,  всичко това по много забавен начин. Поради обичайната си специфика, да се играят по двойки и в екип, те дават решение и на проблема със социализацията. Децата спонтанно се учат да спазват норми и правила, да не се сърдят, да приемат другия. По отношение на грубата моторика тези игри са незаменими. Представете си колко точност, бързина и координация са необходими, за да се играе на ръбче (за тези които не помнят уцелване с топката по различни начини и от различно разстояние на ръба на тротоара), на скамбалови (помните малките разноцветни топчета), на закамилки, на народна топка. Като си припомня и какви трудни, дълги броилки съпроводени от сложни пляскания с ръце сме правили...Не се и замислям колко развива подобно действие паметта, координацията, чувството за ритъм и музика, а от там и усещането за време (начало, пауза, по-бързо темпо, по-бавно, стоп...), научават числата, рисуват геометрични фигури (играта на човече) и скачат върху тях, броят мерки с крачки, с длани, осъзнават пространството и ситуират себе си в него, тренират вече постигнати познания (играта на държави,коли, цветове и др).

Толкова много неща по толкова безболезнен начин. Без учебници и определения. На практика и осезаемо. Без дори да се усетят, че научават. И всичко това става лесно, не изисква почти нищо, евтино e и e забавно. Необходимите материали са някое парче тебешир, въже, ластик, топка, топчета...Нищо скъпо, а дава много.Стимулира работата в екип и по двойки. Поощрява съревнованието, но в неговия здрав смисъл, дава на децата възможността да са  действащите лица. От тях зависи как ще се проведе играта и дали ще се промени, винаги някой може да каже „развалям играта“. За да има успех обаче възраждането на тези игри, трябва да се започне от рано. Трудно ще бъде на едно дете на 10 години, свикнало да стои само пред компютъра да му се натика въже или топка в ръцете. Може да се започне много много рано. Първите броилки могат да се покажат на 2-3 годишни деца. Щом говорят, могат и да пеят и пляскат. И като казвам деца, нямам предвид само момичетата. И момчетата имат нужда от координация на ръцете, няма да им навреди. Игрите с топка, замръзването, гонениците, „стражари и апаши“ също са достъпни от ранна възраст. Ластици и въжета спокойно могат да се предложат. Просто отначало ще прескачат „змията“, после“планината“ и постепенно се стига до въртенето на въжето. Децата пищят от смях и удоволствие, само да има кой да им покаже. Няма нищо срамно да поскачаме и попляскаме с децата си. Току виж никой не ни нарече „луди“, ами вземе, че се присъедини.

Открих информация за малко училища, които са приобщили традиционните игри към учебните си програми. Представете си колко добре ще бъде, ако и в детските градини и в училищата се правят редовно и всеки ден. Голямо междучасие изпълнено с движение, а не с тъпчене на мазни закуски на някоя скамейка.

Това разбира се не зависи само от нас, но пък да покажем тези игри на децата си вътре в семейството е изцяло наша привилегия. Може би е време да спрем да анализираме в какво са се превърнали децата ни и да започнем да действаме.

Прилагам някои от броилките, които си спомням. Ако някой има повече спомени, моля да ги сподели в коментарите.

 

Онче бонче счупено пиронче

риба щука, махай се от тука

отивай на боклука да ядеш памука

 

Корабите спряха, рибите умряха

само един остана чичо дебелана

Хвърли се в морето, спука си шкембето

...

 

Ема есаса

есаса о пи пи я

Том и Джери са деца

а принцеса Арабела

носи гащи от дантела

...

 

МАЙМУНКА

Уексис бебере

Уексис бебере

Шабара шубара

шап шап шап

интерварий Чарли Чаплин

окей ман

...

 

 

Фе фе фе

мирише на кафе

дяволът се кръсти с кривите си пръсти

Отиде на реката

счупи си главата

намаза я със йод

стана идиот

....

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

 • 1
  Rm
  RM
  7 0
  12:08, 5 юни 2015
  С удоволствие споделям:

  Ораторе-бораторе, какъв да бъде тоз?
  Едно дете се избира за оратор. То назовава със затворени очи останалите участници в играта: принцеса, жаба, лъв, маса...и т.н. След като назове всички, включително и себе си, избира един, който става оратор.
  Много ни е забавлявала тази игра. Много сме се смяли :)))
 • 2
  Rm
  RM
  8 0
  12:12, 5 юни 2015
  О, о, о, земното кълбо,в него има много жаби, има и държави. Коя държава избираш ти? Правичката си кажи, мен не ме лъжи! И-с-п-а-н-и-я.....Често използвахме тази броилка. Полезна е, назоваваш държави и изговаряш буква по буква :)))
 • 3
  Rm
  RM
  7 0
  12:17, 5 юни 2015
  Поздравявам авторката и предлагам: Нека всеки се включи с детски спомен за хубава игра. Всички материали могат да бъдат събрани в електронна книжка.
 • 4
  Де
  Дете
  2 0
  13:21, 5 юни 2015
  От небето до земята, златна стълбица виси, принц, принцеса, крал, кралица. Кое избираш ти?
 • 5
  Изчетох на един дъх горе написаното.Определено ми допадна.
  Искам да споделя, че от миналата година Младежки център Хасково включи в своята дейност и "Забавно лято" с деца от 1 до 7 клас.Тази година то започва от 15 юни и ще продължи до 15 юли.
  Още първия ден сме включили в заниманията такива игри и сме ги нарекли "Игрите на баба и дядо".Желаещите деца да се включат в тази инициатива трябва да подадат заявление в стая 204 на Младежки център, бул."България 41"
 • 6
  14
  1433502566
  1 0
  13:57, 5 юни 2015
  Чудесна инициатива!ще запиша дъщеря си с удоволствие от края на юни, когато се връщаме.
  • Т.
   Т. Кондузова
   5 0
   09:13, 6 юни 2015
   Броилка
   Ала, бала, ница,
   турска паница.
   Ах, гиди Ванчо -
   наш калазанчо.
 • 7
  Ни
  Нико
  5 0
  13:36, 6 юни 2015
  ИСКам да съм дете пааааааааааааааааааак. Страхотна статиийка .. помогна ми да си спомня толкова мнг приятни спомени именно с такива игри :)
 • 8
  Hu
  Huldra_1433621501
  5 0
  22:59, 6 юни 2015
  Имаше една игра "Да бий ,да бий" Рисувахме с тебешир един кръг на асфалта и го разделяхме на колкото деца искаха да се включат в играта. В средата имаше още по-малък кръг на който пишеше СТОП. Всеки си избираше държава и вписвахме имената на държавите в разделенията. Всяко дете си седеше на своята територия. Отстрани имаше едно отделно дете,което викаше " Да бий да бий..." и казваше името на определена държава. Този,който я представя скачаше в кръга СТОП и викаше СТОП, а останалите бягаха възможно най-далече преди да е викнал. После той си избираше един и казваше на колко крачки ще "го вземе".Имаше човешки,великански, заешки крачки. Примерно си преценил, че някой е примерно на две великански,три човешки и една заешка крачка- трябваше да крачиш три пъти възможно най-широките крачки,после две нормални и един подскок , за да достигнеш набелязаното дете. Ако успееш,се пишеха точки на теб,ако не успееш-точки за този,който не си успял да "превземеш"
  А играта на шмайзер? Играли сме я до късни доби! И то на по 14-15 години.
  • Да
   Дама
   4 0
   09:57, 7 юни 2015
   Радвам се, че ми припомнихте тази игра. Играехме до късно вечер, без да се страхуваме от нищо. И родителите ни бяха спокойни. Много обичахме да играем на "Дама". Чертаехме на асфалта квадрати от 1до7. Хвърляхме керемидка и подскачахме....Ууууу, голям кеф! И сега бих я играла..хихихи...
  • Не
   нели_1433759320
   1 0
   13:16, 8 юни 2015
   Благодаря! Наистина бях забравила тази игра. Чудесно е, че ни я припомни.
 • 9
  Ех
  ехо
  3 0
  09:09, 7 юни 2015
  В джунглата рев се носи
  Мирише на прясна кръв
  Негрите ходят боси
  По заповед на краля лъв


  Яхнала баба Пена
  Крокосила Гена,
  А след нея 100 деца
  Я замерят със яйца:)
  Игра на ластик
 • 10
  Го
  Гост
  5 0
  10:34, 8 юни 2015
  Моето дете на 9 год. всеки ден играе такива игри навън с приятели. Народна, ластик, дама, шмайзер, криеница, ръбче, шоколад. По голяма част от игрите съм му ги казвала аз, още от детската градина го учех и са им били интересни.
  Мерси на Хулдра , много се мъчех да си спомня правилата на тази игра със страните, сега вече мога да я обясня на детето.
  • Ма
   Майка
   0 0
   19:04, 8 юни 2015
   Чудесно си постъпила, дано всички покажат на децата си. Може ли да ми припомниш как се играеше на ръбче, помня, че се целеше ръба, но имаше и разни нива, които не помня. Благодаря

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини