От х:

Днес в x:

7 °C

Пълна мъгла за смъртта на малката Руе, не било кърлеж или зараза

Все още не е ясно дали другите деца и бежанци не са застрашени

3-ти ден след смъртта на 4-годишното сирийско момиченце Руе Мустафа, родната здравна система още тъне в догадки какво е причинило трагедията. Малката Руе издъхна в 21 часа в неделя от треска и тежки вътрешни кръвоизливи, които оставили малкото телце почти без кръвно налягане. Не помогнали усилията нито на лекарите от областната болница, където детето било докарано 4 часа по-рано, нито викнатите на помощ специалисти от Университетската болница в Пловдив. Аутопсията бе извършена ден по-късно. Въпреки това цари пълна неяснота кое е довело до трагедията и дали това нещо не застрашава и други жители на бежанския лагер в Харманли, включително родителите и сестричката на Руе, които живеят там от декември.

Днес Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ предприе нарочна проверка в бежанския лагер в разследване на причините за трагедията. Инспекторите са установили със сигурност, че родителите на детето не са търсили медицинска помощ в периода от петък следобед до неделя, когато се е развила болестта. Отчасти поради факта, че по това време в лагера е нямало нито един медик, въпреки наличните там 1700 души, от които 600 деца, повечето със съмнителен здравен статус. От РЗИ са констатирали също и че няма данни за заразно заболяване, което да е заплаха за околните. Близките на Руе били живи и здрави, както и непосредствените съседи. В лагера нямало друг човек с подобни на момиченцето симптоми. Според обясненията на майката, преди дъщеря й да се срине съвсем имала няколко повръщания и остри диарични изхождания. Нещата се стабилизирали временно в петък срещу събота, но после детето отново се сринало, а в неделя по тялото му се появили наситени сини петна, свидетелство за масивни кръвоизливи. Момиченцето вдигнала температура над 40 ° и едва тогава родителите звъннали на 112.

Според самите бежанци, всичко това било предизвикано от ухапване от кърлеж /скорпион /отровна стоножка, а според майката-от змия. Лекари инфекционисти от хасковската МБАЛ обаче оспориха тази хипотеза. Според тях няма следи от ухапване от насекомо или змия, нито специфичните симптоми на алергичен шок, който би могъл да е фатален за някои организми. Треската пък не била характерна за ухапване от кърлеж. Въпреки това нито един доктор не се одързости да предположи дори диагноза. Клиничната картина приличала на толкова много болести, че можело всичко да е вярно, а от друга страна-всичко да е погрешно. Обаче всички лекари единодушно и като ужилени отхвърлиха възможността това да е причинено от нещо ужасно, като ебола например. Най-логичното отрицание бе, че не съвпадало с географията на болестта - от нея умират основно в Западна Африка, а инкубационния период е твърде кратък за един бежанец.

В търсене на смислено обяснение за случилото се, някои доктори предположиха, че момиченцето може да е станало жертва на нещо тривиално, което се прекарва лесно от повечето хора, но се развихря фатално при слаб имунитет. Това пак било инфекция, но не било инфекциозно заболяване.

Очаква се утре резултатите от лабораторните изследвания да спасят лекарите от мъките им. Микробиологията с категоричност ще установи причинителя на смъртта и конкретните мерки, които трябва да се предприемат при необходимост. Другото необходимо, но независещо от Здравната система, е обезпечаването на постоянна медицинска помощ за многочисления лагер в Харманли. Не само че такава няма, ами най-големия бежански камп в България съвсем ще остане без лекари след 4 дни, когато изтекат договорите на единствените 3-ма медици, които работят там.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Hi
  high
  7 -2
  19:38, 26 май 2015
  Причината е спин.
 • 2
  11
  111
  7 -3
  19:55, 26 май 2015
  симптомите на ебола нали бяха висока тимпература вътрешни кръвоизливи??? Е да се надяваме да не това.
 • 3
  Се
  СЕЛЯНЖЕР
  17 -2
  20:34, 26 май 2015
  Проблема е,че тези пришълци не са приспособени да живеят по тези географски ширини...всяка жаба да си знае гьола...
 • 4
  Ня
  няма смисал
  7 -10
  21:15, 26 май 2015
  ако може някой да им драсне клечката направо моля !!!
  • Т
   т
   0 -1
   10:01, 27 май 2015
   Глупак

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини