От х:

Днес в x:

Пълна мъгла за смъртта на малката Руе, не било кърлеж или зараза

Все още не е ясно дали другите деца и бежанци не са застрашени

3-ти ден след смъртта на 4-годишното сирийско момиченце Руе Мустафа, родната здравна система още тъне в догадки какво е причинило трагедията. Малката Руе издъхна в 21 часа в неделя от треска и тежки вътрешни кръвоизливи, които оставили малкото телце почти без кръвно налягане. Не помогнали усилията нито на лекарите от областната болница, където детето било докарано 4 часа по-рано, нито викнатите на помощ специалисти от Университетската болница в Пловдив. Аутопсията бе извършена ден по-късно. Въпреки това цари пълна неяснота кое е довело до трагедията и дали това нещо не застрашава и други жители на бежанския лагер в Харманли, включително родителите и сестричката на Руе, които живеят там от декември.

Днес Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ предприе нарочна проверка в бежанския лагер в разследване на причините за трагедията. Инспекторите са установили със сигурност, че родителите на детето не са търсили медицинска помощ в периода от петък следобед до неделя, когато се е развила болестта. Отчасти поради факта, че по това време в лагера е нямало нито един медик, въпреки наличните там 1700 души, от които 600 деца, повечето със съмнителен здравен статус. От РЗИ са констатирали също и че няма данни за заразно заболяване, което да е заплаха за околните. Близките на Руе били живи и здрави, както и непосредствените съседи. В лагера нямало друг човек с подобни на момиченцето симптоми. Според обясненията на майката, преди дъщеря й да се срине съвсем имала няколко повръщания и остри диарични изхождания. Нещата се стабилизирали временно в петък срещу събота, но после детето отново се сринало, а в неделя по тялото му се появили наситени сини петна, свидетелство за масивни кръвоизливи. Момиченцето вдигнала температура над 40 ° и едва тогава родителите звъннали на 112.

Според самите бежанци, всичко това било предизвикано от ухапване от кърлеж /скорпион /отровна стоножка, а според майката-от змия. Лекари инфекционисти от хасковската МБАЛ обаче оспориха тази хипотеза. Според тях няма следи от ухапване от насекомо или змия, нито специфичните симптоми на алергичен шок, който би могъл да е фатален за някои организми. Треската пък не била характерна за ухапване от кърлеж. Въпреки това нито един доктор не се одързости да предположи дори диагноза. Клиничната картина приличала на толкова много болести, че можело всичко да е вярно, а от друга страна-всичко да е погрешно. Обаче всички лекари единодушно и като ужилени отхвърлиха възможността това да е причинено от нещо ужасно, като ебола например. Най-логичното отрицание бе, че не съвпадало с географията на болестта - от нея умират основно в Западна Африка, а инкубационния период е твърде кратък за един бежанец.

В търсене на смислено обяснение за случилото се, някои доктори предположиха, че момиченцето може да е станало жертва на нещо тривиално, което се прекарва лесно от повечето хора, но се развихря фатално при слаб имунитет. Това пак било инфекция, но не било инфекциозно заболяване.

Очаква се утре резултатите от лабораторните изследвания да спасят лекарите от мъките им. Микробиологията с категоричност ще установи причинителя на смъртта и конкретните мерки, които трябва да се предприемат при необходимост. Другото необходимо, но независещо от Здравната система, е обезпечаването на постоянна медицинска помощ за многочисления лагер в Харманли. Не само че такава няма, ами най-големия бежански камп в България съвсем ще остане без лекари след 4 дни, когато изтекат договорите на единствените 3-ма медици, които работят там.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Hi
    high
    7 -2
    19:38, 26 май 2015
    Причината е спин.
  • 2
    11
    111
    7 -3
    19:55, 26 май 2015
    симптомите на ебола нали бяха висока тимпература вътрешни кръвоизливи??? Е да се надяваме да не това.
  • 3
    Се
    СЕЛЯНЖЕР
    17 -2
    20:34, 26 май 2015
    Проблема е,че тези пришълци не са приспособени да живеят по тези географски ширини...всяка жаба да си знае гьола...
  • 4
    Ня
    няма смисал
    7 -10
    21:15, 26 май 2015
    ако може някой да им драсне клечката направо моля !!!
    • Т
      т
      0 -1
      10:01, 27 май 2015
      Глупак
Последни новини