От х:

Днес в x:

Падна и главата на Марашев, Танов командирован на бариерата

Поредната шефска  глава падна в Митница Свиленград. От поста на началник в звеното си тръгва Стефан Марашев. Това стана ясно след днешната спешна среща между финансовия министър Владислав Горанов, шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов и министъра на транспорта Ивайло Московски.

В края на февруари Стeфан Марашев зае за трети път мястото с връщането на Танов начело на митническата агенция, на мястото на арестувания за взимане на подкупи Тодор Караиванов. За първи път Марашев беше назначен за началник на звеното през 2002 година. Шест години по-късно беше уволнен дисциплинарно заради обвинението, че е възстановявал акцизи неправомерно, по-късно обаче беше оправдан и съда го върна в длъжност.Той отново изпадна в немилост през 2010 година с гръмналия скандал около незаконните строежи в митничарското село Ставри Димитрово, където има имот. Тогава отстраняването му лично поиска премиерът Бойко Борисов. После се оказа, че постройката на Марашев е сред малкото законни. Премиерът му се извини, но Марашев подаде молба за преназначаването си като редови митничар. При новото си назначение тази година  Марашев съвместяваше началническата длъжност заедно с тази на държавен инспектор в отдел ”Митническо разследване и разузнаване” в МС.Заповедта на Танов за назначението му изтича на 28-ми този месец. Марашев обаче си тръгва два дни предсрочно заради тежката ситуация на ГКПП Капитан Андреево, където през последните дни се образуваха километрични опашки. 

След срещата стана ясно още, че се предприемат спешни мерки за подобряване организацията на работата на Митнически пункт Капитан Андреево още от утре. Министърът на финансите командирова лично директора на Агенция „Митници" Ваньо Танов на пункта за създаване на необходимата организация. Движението към пункта ще бъде регулирано с помощта ДАИ. Ангажимент за това пое министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. На срещата присъстваха и представители на транспортния бранш.

Министър Владислав Горанов посочи, че проблемите, довели до тежките затруднения в трафика на МП Капитан Андреево и МП Лесово, са комплексни, както обективни, така и субективни, но се свеждат до организацията на работата на пункта, избора на икономическите оператори на режим за митническо оформяне и мотивацията на митническите служители. Сред причините Горанов отбеляза и продължаващия с години ремонт на ГКПП Капитан Андреево. Той  даде пример с допълнително обявената обществена поръчка за асфалтиране. „На пункта са командировани допълнителни екипи, за да отпадне и последното съмнение за недостиг на хора там", подчерта Горанов, но допълни, че колкото и човека да се командироват, състоянието на пункта позволява обработка само на 8 работни места.

За смяната на Марашев Горанов съобщи, че тя е заради това, че той не е  могъл да предложи по-добра организация на работата на МП Капитан Андреево. Танов каза, че огромна част от проблема с натрупването на тежкотоварни превозни средства е предизвикан от практиката задействани на турска територия транзитни операции да се завършват на ГКПП Капъкуле. Това налага на МП Капитан Андреево товарът да премине рентгенова и физическа проверка за сигурност и безопасност, да се постави отново под режим транзит и така да продължи движението му да крайна точка в България или друга страна в ЕС. Директорът на Агенция „Митници" категорично подчерта, че това е ангажимент и отговорност на българската държава като член на Европейския съюз. По тази причина министърът на финансите призова икономическите оператори коректно да избират определени митнически режими и процедури. „Митническият пункт не трябва да бъде за митническо оформяне, а само за контрол," подчерта Владислав Горанов.

Междувременно днес Пловдивският апелативен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" на митничарите Георги Манафъков, Иван Гочев, и Николай Николов от Свиленград, и Стойчо Пелтеков от Хасково, които бяха задържани преди десетина дни.

Четиримата са с обвинения за  участие в канала за контрабанда на цигари през ГКПП "Капитан Андреево", засечен в началото на март. Според прокуратурата те са давали на останалите участници в престъпната схема съвети и разяснения, отстранявали са спънки и са им помагали да пренесат през границата цигари без бандеро.

Четиримата митничари са обвинени в умишлено престъпление, за което се предвижда наказание лишаване от свобода, а доказателствата, събрани до момента, обосновават извода, че са извършили деянието, в които са обвинени, обясни мотивите на магистратите говорителят на Апелативния съд Мариана Кирезиева.

До момента обвиняемите за "цигарената афера" са 22. Те са задържани при ризлични акции през последните два месеца.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    00
    0010
    23 0
    21:53, 26 май 2015
    Най накрая ли разбрахте бе глупаци , че в митниците вони на кенеф . Ама защо вие сега се сетихте , а данъкоплатеца го знае от двайсетина години . Аз ще ви кажа защо , защото сте потънали в тия ***** вече до шия алчни корумпирани педали .
    • 00
      000
      2 0
      08:20, 27 май 2015
      там няма край!!! Не е най - накрая, а поредната пушилка и после всичко се връща на мястото си и никой не може да го промени
  • 2
    Ди
    димитър
    8 0
    23:25, 26 май 2015
    сомо хвърляте прах в очите на хората всичките дейсващи и уволнени служители сте едно цяло сомо си играете на котка и мишка няма един осъден и няма да има като ги оволнят след време като си платят пак ги назначават и колелото се върти със едни исъщи до когааааааааааааааа ами питайте управляващите но те нямат доблест да отговорят на данакоплатците затова в митниците ще мирише на кенев още най малко сто години
  • 3
    Ед
    един
    4 -1
    06:30, 27 май 2015
    " Колкото и човека да се командироват,състоянието на пункта позволява обработка само на 8 работни места.Сред причините е и продължаващия с години ремонт на ГКПП Капитан Андреево.Транзитни операции на турска територия." - Ако за това не е виновен началника, няма кой друг да бъде.Разбира се ,че само началника е виновен.Няма значение как се казва.Този началник защо не направи още 10 работни места.Ще си плати от джоба изграждането на базата, оборудването ѝ с необходимата техника и ще си увеличи щата на работещите сам.Той ще си е негов пункт - личен.Държавата няма да има нищо против.Тя държавата няма никаква вина.Цялата вина е на работещите там.
Последни новини