От х:

Днес в x:

Марианка влезе в дом за психично болни и сбъдна мечтата си

Марианка Динева

„Сбъднах голямата си мечта – да рисувам. В Пъстрогор за мен животът започна отначало, тук открих новото си семейство”. Това каза 54-годишната Марианка Динева от дома за жени с психични заболявания в свиленградското село Пъстрогор. Днес в хасковския клуб „Ралица” бе открита нейна изложба. 8 картини с темперни бои, предимно пейзажи от Свиленградско, включително емблематичния за града мост, както и портрети на хора от дома.

„Заслугата за осъществяването на тази изложба е на Атанас Петров – регионален координатор на Социалната дирекция. Веднъж дойде в занималнята в дома в Пъстрогор, видя картините на Марианка и каза, че трябва да й направим изложба. Хората трябва да видят това”, разказа Мариана Димитрова, шеф на социалната служба в община Свиленград.

Авторката страда от параноидна шизофрения. Завършила е художествената гимназия в София през 1980-а, после не я приели в академията и животът й се завъртял в друго русло. Изкарвала хляба си като работничка в Сливен, родния й град. „Нямам близки. Майка ми почина. Най-близкият ми роднина е една братовчедка”, разказа Марианка.  

След поставянето на диагнозата й прекарва известно време в психиатрията в Раднево, където овладели кризите. После, преди 5 години, попаднала в дома за жени с психически увреждания в Пъстрогор. „Тук открих новото си семейство. Сложих кръст на стария живот. Щастлива съм, че мога да правя това, за което съм мечтала цял живот – да рисувам”, споделя Марианка.

Лицето на жената светва, когато някой й каже, че харесва картините й. „Благодаря много”, казва Марианка, а лицето й грее.

„Миналата година влязохме в сайт за художници, но се оказа, че материалите – платната и боите, са много скъпи. В края на годината все пак успяхме да спестим някой лев и купихме бои за Марианка, да рисува”, разказа директорката на дома в Пъстрогор Христина Гогова, която също бе на откриването на изложбата в клуб „Ралица”.

Социалната шефка в Свиленград Мариана Димитрова пък почти се просълзява, докато разказва как се принудили да спрат с благотворителните изложби на хора от дома в Пъстрогор. „Няколко пъти правихме изложби. Но после как да отговориш на тези хора, които питат: Някой купи ли нещо? А правеха много хубави картички, украшения, дребни предмети. Или пък излязат на сцената, а салонът полупразен. А подготовката на една изложба или концерт, особено с тези хора, изисква невероятни усилия и много време”, не крие разочарованието си социалната шефка. Затова тя се надява поне в областния град повече хора да видят картините на Марианка.

Изложбата ще остане в клуба неограничено време.

Тодор Кръшков       

Директорката на дома в Пъстрогор Христина Гогова
Шефката на социалните в Свиленград Мариана Димитрова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    55
    55
    53 -1
    23:26, 23 май 2015
    Много хубава статия, много човешка.
  • 2
    Ро
    родител
    0 0
    22:29, 24 май 2015
    къде се намира този клуб "Ралица" ???
  • 3
    Ро
    родител
    2 0
    22:29, 24 май 2015
    къде се намира този клуб "Ралица" ???
    • Mm
      mmm
      2 0
      04:51, 25 май 2015
      джаз кафето срещу зеленчуковия
Последни новини