От х:

Днес в x:

5 °C

Държавните служби на дръвника: режат до 25 % щатовете им

Антон Ставрев е съкратен и като директор и като даеджия. От вчера го последваха още 4-ма служители

Изнесените структури на държавните служби в Хасково почти повсеместно са хвърлени на дръвника, като се очаква сериозно орязване на щатовете им. В някои структури ще има и нови директори, за други пък ще се пуска конкурс за назначението им, понеже са временни. Разместването на пластовете започна от средата на май, като пикът се очаква да бъде достигнат през юни. Отделно от това се чака следваща вълна съкращения на чиновници и през септември. Като бройка, съкратените ще са различни за всяка служба, но относителната им тежест спрямо общия щат е приблизително еднаква- до 20-25 % от целия персонал. Така например в Агенцията по храните ще бъдат отстранени 12 души, което е точно 1/5 от 60-те работещи там. Процентът може да падне, ако сред тези 12 бъдат припознати и служителите на граничния ветеринарен контрол, които от скоро не се водят сред щатовете на БАБХ Хасково. Става дума обаче за дузина „живи“ хора, а не незаети щатове, така че вероятно бройката на съкратените работни места ще бъде по-голяма. Секирата е заради приемането на нов устройствен правилник за работа на службата. Нови устройствени правилници явно са се хвърлили да приемат и другите служби. Всеки момент се очаква да излезе разчетът за Регионалната здравна инспекция , където паралелно ще се извърши пенсиониране и съкращение. С колко точно още не се знае.

4-ма души бяха изритани вчера от Държавната автомобилна инспекция /ДАИ/-Хасково, което сваля службата под критичния минимум от 18 души. Което май ще наложи спешни назначения, при които принципът е много интересен-освобождават се хасковлии, а на техни места се слагат хора от Свиленград, Димитровград, че и Стара Загора. Същинският проблем според дългогодишни даеджии е, че се отстраняват опитни и работещи служители като прясно уволнените Венелин Сапунджиев, Алида Тенева, Пламен Димов и Георги Панайотов, а местата им се попълват с новобранци.

В ДАИ се очаква и спускане на нов конкурс за шеф, понеже настоящият началник Виолета Стоянова е временно изпълняваща длъжността. Впрочем сагата с даяджийският шеф е достойна за турски сериал. За има няма три месеца на горещия началнически стол се извъртяха 4-ма началници-Петър Георгиев смени Митко Ламбов, но на свой ред бе сменен от Антон Ставрев, който пък на 18-ти март отстъпи мястото си Виолета Стоянова. Като се има предвид че някои от шефовете съдят Автомобилната инспекция за неправомерни уволнения, то резултатът от бъдещия конкурс няма да е окончателен.

С абсолютно същия мотив, нови устройствени правилници са ошпилкани хора и от други държавни структури като Агенцията по вписванията, Държавен фонд земеделие, а самата областна администрация вече е толкава съкратена, че повече няма накъде, оплакаха се оттам. На някои места съкращенията са продиктувани от орязване бюджета на структурата. Част от службите обаче са се оправили без да махат хора. С по 10 % са резнати парите за РИО на МОН и Социалните. И на двете места се оправят със свиване от незаети щатове и пенсиониране на хора. Подобно е положението и в Инспекцията по труда, с тая разлика че тук даже още не се е чуло за рязане на бюджета на службата.

Нито рязане на бюджет, нито рязане на хора. Късметлиите в държавната чистка са от НАП и Агенция Митници, чийто персонал се запазва изцяло, потвърдиха от пресслужбата на данъчните. И двете стгруктури са заети да събират пари за държавата, като митниците даже имат норматив за милиарди, спуснат лично от премиера Бойко Борисов. Там даже може се назначат още хора стига и те да не бъдат арестувани от полицията при някои от показните им акции на границата.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

 • 1
  18
  1854
  1 0
  15:08, 20 май 2015
  "Там даже може да има назначение се назначат още ..."
  Ко, ко каза?
 • 2
  20
  20
  5 -3
  15:34, 20 май 2015
  Вместо да премахнат идцяло бюро по труда, като оставят 3-4 човека към социалните те махат хора където има работа. Тъпи реформатори.Ами като знаем кои са реформаторите в Хасково кво да говорим.
 • 3
  М
  м
  4 0
  16:09, 20 май 2015
  в областна администрация работят дори и пенсионери, за какъв минимум на щат говорите.
 • 4
  Го
  гост
  1 -1
  16:14, 20 май 2015
  Уволнявали опитни хора в ДАЙ, хахахаха. Сигурно никога не са чували думата корупция...
  • Di
   DIDO_1432132275
   17 -4
   17:20, 20 май 2015
   Ами тя най-корумпираната стана шеф,пред очите на всички е комбина с тази на касата,вземат пари и делят,те си знаят за какво и сега вдигнаха тарифата,ама ще им пратим Господари на ефира без да се усетят.
  • G
   g
   1 0
   23:58, 20 май 2015
   Опитни в какво?
 • 5
  To
  toro_1432137360
  26 -1
  18:45, 20 май 2015
  Крайно време е да се съкратят изцяло пенсионерите. Не може такива драстични съкращения навсякъде, а да се държат на работа пенсионери. Не са един и двама с хубави пенсии и отделно прилапали топло държавно местенце. Да са живи и здрави да си харчат пенсията, но да отстъпят място и на младите, че то млади хора не останаха в тоя град. И да не се излиза с номера, че са някакви суперспециалисти, и видите ли без тях едва ли не ще загине дадената структура.
  • Фе
   Фея
   7 -1
   21:33, 20 май 2015
   Да, няма незаменими хора. Никой не се е родил научен. За мен също трябва да се даде предимство на младите хора.
 • 6
  За
  запознат_1432142147
  2 -5
  20:04, 20 май 2015
  „опитни; лекета. и Сапунджиев и Пламен.
 • 7
  За
  запознат_1432142147
  2 -5
  20:04, 20 май 2015
  „опитни; лекета. и Сапунджиев и Пламен.
 • 8
  Та
  такси
  2 -2
  02:38, 21 май 2015
  този селендур митко калудов от болярово още ли е във дай
  • Da
   dani_1432188046
   0 0
   08:49, 21 май 2015
   Тъпо ТАКСИ ще търсиш ти като Калудов-на никой лошо не е направил,все компромиси ни правеше , ама вие нали сте неблагодарни и злобни - не го оценихте,особено ти неграмотник такъв,първо се научи да пишеш ,защото от теб по-голям СЕЛЯНДУР няма
 • 9
  Az
  aZ_1432182919
  1 0
  07:24, 21 май 2015
  "ошпилкани" какво означава, г-н Христов? Създаваш нов език ли ?
 • 10
  Пп
  ппарцаланка
  1 0
  11:42, 21 май 2015
  Тоя сапунджиев дето споменавате да не би да е брат на николай сапунджиев бивш служител на мвр щото и той беше едно СУЕТНО и мръснои некъдърно КОПЕЛЕ
 • 11
  13
  13
  0 0
  18:00, 21 май 2015
  до всички неграмотни и некадърни селяни, пише се ДАИ, а не (ДАЙ) пише го по-нагоре в статията, но има хора, който просто искат да напишат нещо в коментарите и си мислят, че са тарикати! за това няма да се оправим, от такива селяни като Вас, смятам, че ще се разпознаете!
 • 12
  Ки
  кики рики
  1 -2
  18:46, 21 май 2015
  Първо се научете да пишете грамотно и после давайте оценки за хората. Пише се -ДАИ. Обеждавам се, че злобата на хората няма почивен ден. Ако Сапунджиев и Димов бяха лекета, най вероятно нямаше да бъдат съкратени от работа. Според мен всички така наречени "лекета" все още работят там

 • 13
  13
  13
  1 0
  08:11, 22 май 2015
  в ДАИ останаха само крадци

Хороскоп за 25.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
25 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
25 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
25 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
25 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
25 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
25 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
25 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
25 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
25 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
25 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
25 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
25 фев 2021
Последни новини