От х:

Днес в x:

На 9 май День победы и за птиците

На 9-ти май някои ще отбележат Деня на победата, други-Деня на Европа, а EVN България ще отбележи Световния ден на мигриращите птици.

Кампанията е ежегодна и се провежда от 2006 г. с цел все повече хора да чуят и знаят как да опазват птиците и техните местообитания.

В световен мащаб организатори на кампанията е Програмата за околна среда на Обединените нации.

През тази година акцентът на Световния ден на мигриращите птици е „Енергията – да я направим безопасна за птиците“.

Мотото трябва да подчертае факта, че е важно развитието на енергийните технологии и инфраструктурата, но това трябва да става по начин, който който предотвратява, намалява и смекчава въздействието върху мигриращите птици и техните местообитания.

Всеизвестен факт е, че всяка година милиони мигриращи птици правят своя преход, прелитайки насред различни видове технически съоръжения за генериране и разпределение на електроенергия. Често обаче сблъсъците на пернатите с въздушните електропроводите са фатални за тях.

Затова част от мерките, които трябва да сведат до минимум тези фатални инциденти, които енергийните дружества предприемат в цяла Европа са вкарване под земята на въздушните електропроводи, поставянето на защитни изолации и обезопасяването на щъркеловите гнезда, построени върху електрически стълбове.

Според данните на електроразпределителя след като за последните три години са обезопасени 1001 щъркелови гнезда върху стълбове, 60% от тях са населени отново.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини