От х:

Днес в x:

4 °C

Нежни кръстоносци вкарват в пътя бежанци

Пламена и Моника бяха отличени от областното БЧК

Нежни кръстоносци се заеха да вкарат в пътя харманлийските бежанци и като за начало се заеха да ги учат на българско четмо и писмо. Харманлийската организация на Българския червен кръст доброволно се организирала с пособия и буквари да преподава българската азбука. Първоначално на децата на бежанците в лагера, после и на възрастните. Визитите им били едни от най-радостните за откъснатите от семейства и родина сирийски граждани. Много често импровизираните уроци прераствали в игри, които приближавали гостите към нашия бит и култура. За идеята си и трудолюбивото й изпълнение, днес лидерката на младите харманлийски червенокръстци Моника Митева бе тържествено наградена като отличник на БЧК за 2014-та година. 11-класничката от местното СОУ „Неофит Рилски“ получи наградата си на мини тържество в централата на организацията в Хасково.

Компания в елитната група на отличниците и правеше и димитровградската абитуриентка Пламена Пенчева от Математическа гимназия „Иван Вазов“ в бригадирския град. Собствената й заслуга бе че бе главен организатор на акцията по кръводаряване в Димитровград през 2014-та година и собственоръчно създаде клуб на БЧК към училището.  Червенокръстците в Димитровград си нямат бежанци, и слава богу, но измислили друг обществено полезен начин да приложат енергията си. Организирали клуб за здравословно хранене и за нула време привлекли много младежи в него. Основно се вербували спортисти и хора практикуващи активен начин на живот, за да съчетаят полезното с приятното. Ако се питаше Пламена, приятното било храненето, но не какво да е, а вегетарианското. Години наред нагъвала брано вместо драно, което формирало фигурата й според манекенските изисквания на модните подиуми. Момичето бе толкова слабо, че вероятно гаджето и се притеснява да я прегърне, защото току виж я счупи. За щастие тази година и дошъл умът и тя се върнала към изконното амплоа на човека като хищник, наричайки тревопасното си минало „период“. Оказа се че в този „период“ е и колежката отличник Моника, която спонтанно поздрави бившата вегетарианка с идеята за здравословното хранене. Моника е настоящ вегетарианец и смята да си остане такъв. Почнала от едни коледни пости и така вече няколко години. И двете обаче се харесват в макар и с различното си битие, което всъщност е най-важното. БЧК пък се погрижиха да ги харесват и другите и днес им подари по един марков сешоар за почти амазонските им коси.

Награди, съобразно пола и възрастта, получиха още трима отличници на БЧК-Анна Йорданова доброволец от общинската организация в Димитровград, Евгени Деков пак от там, а Сийка Черкезова отсрамва Хасково с работата си в дружеството на водните спасители.

Мероприятието бе по повод на световния ден на Червения кръст и Червения полумесец-8-ми май. В България деня се отбелязва от 189 червенокръстки дружества.

Г. Христов

Девойките реализирали запомнящи се идеи през миналата 2014-та
Евгени Деков ...
...и Анна Димитрова от Димитровград получиха също награди на Червенокръстците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Пл
  Пламена
  3 0
  17:04, 11 май 2015
  Не мога да повярвам какво чета, какво общо имат хранителните ми навици, притесненията на гаджето ми и фигурата ми с дейността ми към БМЧК? Наистина останах без думи!

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
27 фев 2021

Случаен виц

Последни новини