От х:

Днес в x:

Нежни кръстоносци вкарват в пътя бежанци

Пламена и Моника бяха отличени от областното БЧК

Нежни кръстоносци се заеха да вкарат в пътя харманлийските бежанци и като за начало се заеха да ги учат на българско четмо и писмо. Харманлийската организация на Българския червен кръст доброволно се организирала с пособия и буквари да преподава българската азбука. Първоначално на децата на бежанците в лагера, после и на възрастните. Визитите им били едни от най-радостните за откъснатите от семейства и родина сирийски граждани. Много често импровизираните уроци прераствали в игри, които приближавали гостите към нашия бит и култура. За идеята си и трудолюбивото й изпълнение, днес лидерката на младите харманлийски червенокръстци Моника Митева бе тържествено наградена като отличник на БЧК за 2014-та година. 11-класничката от местното СОУ „Неофит Рилски“ получи наградата си на мини тържество в централата на организацията в Хасково.

Компания в елитната група на отличниците и правеше и димитровградската абитуриентка Пламена Пенчева от Математическа гимназия „Иван Вазов“ в бригадирския град. Собствената й заслуга бе че бе главен организатор на акцията по кръводаряване в Димитровград през 2014-та година и собственоръчно създаде клуб на БЧК към училището.  Червенокръстците в Димитровград си нямат бежанци, и слава богу, но измислили друг обществено полезен начин да приложат енергията си. Организирали клуб за здравословно хранене и за нула време привлекли много младежи в него. Основно се вербували спортисти и хора практикуващи активен начин на живот, за да съчетаят полезното с приятното. Ако се питаше Пламена, приятното било храненето, но не какво да е, а вегетарианското. Години наред нагъвала брано вместо драно, което формирало фигурата й според манекенските изисквания на модните подиуми. Момичето бе толкова слабо, че вероятно гаджето и се притеснява да я прегърне, защото току виж я счупи. За щастие тази година и дошъл умът и тя се върнала към изконното амплоа на човека като хищник, наричайки тревопасното си минало „период“. Оказа се че в този „период“ е и колежката отличник Моника, която спонтанно поздрави бившата вегетарианка с идеята за здравословното хранене. Моника е настоящ вегетарианец и смята да си остане такъв. Почнала от едни коледни пости и така вече няколко години. И двете обаче се харесват в макар и с различното си битие, което всъщност е най-важното. БЧК пък се погрижиха да ги харесват и другите и днес им подари по един марков сешоар за почти амазонските им коси.

Награди, съобразно пола и възрастта, получиха още трима отличници на БЧК-Анна Йорданова доброволец от общинската организация в Димитровград, Евгени Деков пак от там, а Сийка Черкезова отсрамва Хасково с работата си в дружеството на водните спасители.

Мероприятието бе по повод на световния ден на Червения кръст и Червения полумесец-8-ми май. В България деня се отбелязва от 189 червенокръстки дружества.

Г. Христов

Девойките реализирали запомнящи се идеи през миналата 2014-та
Евгени Деков ...
...и Анна Димитрова от Димитровград получиха също награди на Червенокръстците
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пл
    Пламена
    3 0
    17:04, 11 май 2015
    Не мога да повярвам какво чета, какво общо имат хранителните ми навици, притесненията на гаджето ми и фигурата ми с дейността ми към БМЧК? Наистина останах без думи!
Последни новини