От х:

Днес в x:

Клошар подпали спорна къща с двама старци в нея

Радослав и Латка Боневи едва се измъкнали от пожара, тръгнал от първия етаж на къщата

55-годишен клошар на име Георги предизвикал снощи пожар, който изпепелил първия етаж на къща на улица Антим 1, точно до сградата на бившия държавен СОД. Огънят избухнал към 22.15 часа и според огнеборците е предизвикан от неправилно боравене с открит огън. Сиреч клошарът си стъкнал огнище в стаята и както често става, пламъците са подхванали вехториите и се разпространили светкавично по стаи и етажи. Въпреки намесата на две пожарни стихията успяла да унищожи покъщнина, обзавеждане, да изпочупи прозорците на горния етаж и най-важното - да компрометира гредореда между двете нива. Което превръща в неизползваеми две от стаите на възрастното семейство, обитаващо горния етаж. Те едва се отървали и от по-зловеща съдба, но за тяхно щастие горящият приземен етаж бил забелязан от съсед, който предупредил дремещите старци и те, полузадушени, успели да издрапат до чистия въздух навън.

 

79-годишният Радослав Бонев и 75-годишната му съпруга Латка притежават имота от 60 години, тук са отгледали деца и внуци. Сега обаче не са сигурни дали самите те ще могат да живеят там. „Живеехме в тези стаи, ама сега като стъпим на пода и започва да скърца и пука. Всеки момент можем да пропаднем долу“, почти през сълзи споделиха възрастните хора. Майстори им казали, че ако искат да обезопасят жилището си, трябва да излеят бетонна плоча между двата етажа – ремонт, за който пенсионерите нямат средства.

 

Инцидентът обаче надвишава параметрите на един тривиален пожар. От няколко години къщата е обект на лют имотен спор, който според дъщерята на старците, Кичка Жечева, е в основата на сполетялото ги бедствие. Макар че по-голямата част от двуетажната сграда, плюс помощна постройка, гараж и огромната част от двора са собственост на Радослав и Латка, имотът има и съсобственик, който държи вече изгорелия първи етаж и къс от двора. Преди доста време съсобственикът се преселил в София, а преди три години по неведоми пътища неговата част минала в ръцете на хасковския строителен предприемач Мирослав Милев. Макар юристи да се кълнат, че подобна сделка не може да стане без знанието на съсобственика, тя все пак била осъществена и новият чорбаджия я представил като свършен факт месеци по-късно. Старците се отказали да жалят в съда - не разбирали от тези работи, пък и никога не са имали долния етаж за свой. Било им все едно /в началото/ софиянците ли ще го държат или друг човек. Но скоро се убедили, че не е едно и също.

 

„Преди няколко години този Мирослав Милев ни предложи да откупи нашата част от имота. Щял да строи многоетажна сграда. Предложи на родителите ми да ги овъзмезди с един апартамент и гараж“, разказа предисторията дъщерята Кичка, на която е прехвърлена частта на родителите й. Старците обаче отказали - цял живот живели в тази къща, пък и не смятали за равностойно просторното жилище с гараж и двор да бъде заменено с апартамент в блок. Тогава обаче започнали техните проблеми. „От три години на първия етаж се настаняват клошари. Мръсни, вечно пияни и създаващи проблеми“, оплакват се дядото и бабата. Кичка допълва: “долу няма електричество, няма течаща вода, няма тоалетна, носи се ужасна смрад. Когато се съберат повечко скитници, вдигат шум. Този последният бе непрекъснато пиян, не се учудвам, че накрая се подпали“. И после младата жена хвърли бомбата - “Това е вторият палеж за последните две години. Ако имотът изгори, може би ще успеят да ни го вземат“. Намекът за умисъл бе потвърден с повтореното изявление, че в основата на проблемите им е строителния предприемач. Най-малкото защото като собственик носел отговорност за хората, които настанява и които унищожават чужда собственост. „Не мога да говоря с него. Няма телефон, няма офис или поне е сменил този на ул. „Атон“, допълва жената, която не иска да остави нещата така. Преди е подавала много жалби до ХЕИ/ РЗИ б.а./, полицията и други институции за проблемите, които предизвикват настанените от Милев наематели. Говорела и с адвокати. Казали й че няма смисъл да рита срещу този, бил голям човек. „Периодично притиска родителите ми да продадат имота. За последно им предложил те да купят неговата част, но им поискал 200 000 лв. Откъде пенсионери ще имат толкова пари“, възмутена е дъщерята. Според нея е въпрос на време огненият инцидент от снощи да се повтори, като този път къщата може да изгори изцяло, със старците вътре.

Подобни неща вече са се случвали в Хасково. Спорна къща между общината и Министерството на отбраната на улица Враня 8 /зад съда/ изгоря мистериозно преди две години. Подпалвач пак бе клошар, който дори загина в пламъците.

 

Настоящият виновник само е задържан и срещу него се води досъдебно производство. Опитът ни да открием считания за първопричина за проблема Мирослав Милев удари на камък. Посоченият офис на фирмата му Веда М Консулт на Сан Стефано 22 е необитаем. И двата дадени за контакт телефони на интернет страницата на фирмата отговаряха с дежурното „абонатния номер е закрит“. Никой нямаше негов мобилен телефон. Haskovo.net изразява готовност да му даде думата за изясняване на обстоятелствата около проблема и да отговори на отправените му обвинения.

 

Г. Христов

Ужасената Латка още преживяваше какво е можело да се случи
Тръгналият отдолу пожар нанесъл огромни щети и на втория етаж

Най опасен бил компрометирания гредоред между двата ката
Според Кичка Жечева инцидентът е част от война
Която се води за апетитния имот на централната улица Антим
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини