От х:

Днес в x:

9 °C

Чърчил и дядо Петър увековечиха „Нищо човешко не ми е чуждо“

Иконата на английската държавническата мисъл Уинстън Чърчил и дядо Петър от хасковското село Клокотница прославиха човеколюбивия принцип „Нищо човешко не ми е чуждо“ и с право могат да се считат за най-големите хуманисти на 20-ти и 21-ви век. И двамата доживяха до преклонна възраст, без да се отказват от желанията и предпочитанията си, пращайки единодушно по-дяволите така наречения здравословен начин на живот. С него просто хората умират здрави. И млади. Хасковлията обаче днес чества своя стогодишен юбилей. Херцогът на Марлборо я докара само до 92 години. И английският лорд, и скромният текезесар от Клокотница си уважавали всички щения на душата. Чърчил малко повече. Според неговите биографи до последно пиел всеки ден по две водни чаши от любимото си уиски Хънки Банистър и пушел по неопределен брой пури. Псувал на поразия враговете - своите и на британската корона /което често било едно и също/. Не се свенял да анатемосва и най-близките си съюзници, особено Сталин. Макар да не е първоизточникът, се счита за автор на максимата „Англия няма вечни приятели има вечни интереси“ и никога не бягал от един хубав скандал. Станал премиер на Англия за последно на 89 години. Дълголетието му даже се смятало за неприлично от воинската каста на лордовете. Те трябвало да умират млади в битка, а не от старческа сенилност. Не че Чърчил някога е страдал от такава. 

Дядо Петър Колев Петров не е лорд, а скромен селскостопански работник в ТКЗС. Затова не счита за неприлично да доживее до 100, въпреки че и той не се отказвал от човещинките. Хапвал каквото му душа иска, пийвал от същото, като гледал, като всеки естет, да връзва празнуването с поводи или празници. Пушил на „младини“ /допреди 40 години/, после припалвал от време на време. Когато бил радостен се смеел, когато бил ядосан го показвал. Пълен антипод на модерното захласване по правилния живот, в който горкият човек е подложен на неистови ограничения, постоянни напомняния колко е несъвършен и натяквания как ще умре рано, ако не прави това и онова. Вързалите се на този акъл се принуждават да отслабват, да ядат храната си разделно, да живеят по програма и обичат живота по целесъобразност - само това, което е полезно. За пушене, пиене и ходене по жени и дума да не става. След такава диета за тялото и ума на човек му остава или да стане ангелче, или да се гръмне. И хората по света започват да умират все по-млади.

Но ги има дядовци като Уинстън и Петър с техните общо 192 преживени години. С общо три световни войни в тях. Дядо Петър даже на самия фронт, в калните окопи на Сърбия и Унгария по време на Втората световна война. Връща се жив и здрав, такъв е и 70 години по-късно. 

Днес щастливият столетник празнува своя стотен рожден ден, заобиколен от близки, роднини, приятели и съквартиранти в Старческия дом на Кенана. Влязъл там едва преди година и половина, защото в родната Клокотница не останал никой от иначе многолюдния му род. Дядо Петър има син и дъщеря, 4-има внуци и 6-има правнуци. Знаят го като благ и вечно в движение човек. Изповядващ един основен принцип - нека всичко да е с мярка, и с обичта и с омразите, от които не следва да се отказваме, ако искаме да си останем хора.

 

Г. Христов

 

 

 

Дядо Петър: нищо човешко не му е чуждо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
03 мар 2021
Последни новини