От х:

Днес в x:

Взривове затапиха Хасково-Димитровград, колони пълзят с 20 км/ч

Нещо подобно се случило днес по обед, но без предупреждение за водачите между двата града

Неогласени предварително взривни работи затапиха временно пътя Хасково-Димитровград и скъсаха нервите на бързащи шофьори в двете посоки. Съвсем неочаквано по обед трафикът бил спрян на две отцепки - до разклона за село Крепост откъм Хасково и отбивката за Добрич откъм Димитровград. За нула време се създали километрични опашки, а вбесени водачи започнаха да звънят на колеги, за да ги предупреждават за тапата. Заклещените шофьори потърсили информация, но предупреждение за взривни дейности в района липсваше дори на официалния сайт на Агенция „Пътна инфраструктура“, която по принцип е длъжна да съобщава промените в организацията на движението по първокласната пътна мрежа.

 

След като не намерили официална причина за спирането, шофьорите бързо си измислиха такава - катастрофа. Легендата гласяла, че камион се бил блъснал в кола /или обратното/, а 150 метра по-напред по опашката слухът вече бе мутирал в автобус и микробус. Слава богу, дори най-творчески настроените разказвачи не даваха данни за ранени и загинали. По едно време трафикът тръгнал, но после пак спрял. После пак тръгна с 10 км/ч , разказа изнервен от чакане водач. Не бил оттук и не знаел къде е разклонът за Добрич, така че може и да е имало катастрофа, но специално той не бил я видял. В крайна сметка слухът се оказа само слух.

Що се отнася до взривовете, някои чули гръм, други видели пушилка, но освен най-близките до взрива, не отбелязали нищо специално, защото се предполагало, че на строителен обект трябва да има прахоляк. Точно в района се строи пътен възел Димитровград с детелина, под която пък започва Лот 2 на автомагистрала Марица от Димитровград до Харманли. В района има концентрирани поне 200 единици строителна техника, които работят като невидели и спрели точно колкото да гръмнат шашките с амонит.

 

От строителите на обекта отрекоха да са създали опашки от чакащи, макар половин час след мероприятието им такива още да се източваха през района с не повече от 20 км/ч. Причината за ниската скорост е, че едното от двете платна по пътя за Димитровград е затворено. За двата потока МПС-та има само две лентички - по една във всяка посока. Предвид изобилието от знаци, строителни отпадъци по платното и маневриращи тежкотоварни камиони, дори и най-рисково настроените водачи не си позволяваха да настъпят педала на газта.

 

Разораването на асфалта, заради което бе затворено едното платно, пък бе обяснено с прокарване под земята на електрически кабели, които трябва да захранват осветлението на пътния възел. По закон магистралите трябва да бъдат ярко осветени по цялото си протежение, а на пътните възли - още повече. Мобилизацията на строителите от „Марица Хайуей“ пък е заради предстоящата неделна визита на премиера Бойко Борисов, който лично ще огледа как се движи строежът на лотовете след критичните забележки на дясната му ръка, министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Миналата седмица тя внезапно инспектира всички магистрали, включително и АМ Марица и предупреди изрично помайващите се фирми-изпълнители, че повече сроковете им няма да се удължават и всеки, неспазил ги, ще търпи неустойки.

 

Г. Христов

  

Колите бяха отбивани само по-едно платно
Затапването на пътя продължи дълго след прекратяването на взривните работи
Изтеглянето ставаше с 20 км/ч
В района тече интензивно строителство
...за идването на премиера Бойко
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини