От х:

Днес в x:

Градина за напреднали: В „Звънче“ не само четат книги, но ги създават

Звънчета пресъздават приказката за житената питка

Хасковското ОДЗ 22 ще ощастливи училищата с готови ученици за догодина! Малките „звънчета“ не само могат да четат книжки, ами вече ги създават. Сборник от 67 народни приказки от „Раклата на баба“ бе допълнен с 550 цветни рисунки, направени от децата в 3-та и 4-та група, които илюстрират страничките на книгата. Рисунките били правени от децата по впечатленията им след разказване на приказките, а в ролята на разказвачи влезли бабите и дядовците. Те били привикани специално от ОДЗ-то да запознават мъниците с българското народно творчество. В сборника попаднали най-харесваните приказки, като условието било те да бъдат изиграни от малките „звънчета“. Епизод от литературните драматизации в градината бе пресъздаден и в детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Днес над 40 деца от ОДЗ-то подариха един екземпляр от своята книга на заемния отдел. Книгата е в електронен формат и е перфектна за мултимедийни презентации за по-малките посетители на библиотеката, похвалиха ги от Детския отдел. Чарът на българската народна приказка пък бе представен с песни, танци, стихчета и театрално пресъздаване на сюжета, дело на възпитаниците от подготвителната група. Това всъщност е част от учебната им програма, като подготовка за встъпване в самото училище. За чийто първи клас поне, възпитаниците на ОДЗ „Звънче“ изглеждат напълно готови.

Оказва се, че всяко „подготве“ може да чете, при това не само на срички, а и цели думи. Значителна част от децата произнасяли гладко цели изречения със съответните интонации и разчитане на пунктуацията. Всички до един пък можели да преразказват прочетен текст или да разсъждават върху него. Що се отнася до писането, детските учителки все пак са оставили малко и за началните. В часовете от подготвителните групи мъниците се задоволяват да рисуват елементи от буквите и да се учат да ги побират в редовете. Имало и такива, които свободно изписват всички буквички от българската азбука и също така можели да смятат - къде до 10, къде до 20. Броенето пък го владеели до 100, похвали се горда мама на бъдещ първокласник. Изглежда целта по учебната програма на детските градини е да изпращат вече грамотни деца в училищата, което като че ли малко обезсмисля ролята на самите училища. Явно за да не са съвсем „капо“, те пък почват да тъпчат децата с материал, за който явно се смята, че е по-добър, ако е по-неясен. През февруари тази година родители и учители от хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“ възнегодуваха от учебници за 2-ри и 3-ти клас, в който има объркващи условия и дори направо сгрешени задачи. Учебниците в хуманитарните науки пък могат да докарат мигрена и на възрастен, а понякога изглеждат като наръчници за ритуално затъпяване. И всяка година става по-лошо.

Причината за форсирането на децата още от градинска възраст е иначе отличната идея - да се тушират последиците от нарастващият брой деца, за които българският не е майчин език. Съдейки по днешното представяне на „Звънче“, градините изглежда се справят много добре. Проблемът е, че в училищата играта, под чиято форма се преподава материалът, липсва, и зациклянето с децата на малцинствата става видимо.

Г. Христов

В драматизацията се включиха децата от подготвителните групи
Пред публика от съученици и гости на детския отдел в регионалната библиотека
Електронната книга бе представена на мултимедия от директорът на ОДЗ 22 Звънче Красимира Спатовска
Възпитаниците на ОДЗ-то се научават да четат, пишат и разказват още в градината
Дори и малчовците от 2 "Б" група правят драматизации. Те също се превъплатиха в героите от популярната приказка "Житената питка"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    23
    2312
    17 0
    15:26, 24 апр 2015
    Браво на учителите за чудесната приказка!
Последни новини