От х:

Днес в x:

22 °C

Градина за напреднали: В „Звънче“ не само четат книги, но ги създават

Звънчета пресъздават приказката за житената питка

Хасковското ОДЗ 22 ще ощастливи училищата с готови ученици за догодина! Малките „звънчета“ не само могат да четат книжки, ами вече ги създават. Сборник от 67 народни приказки от „Раклата на баба“ бе допълнен с 550 цветни рисунки, направени от децата в 3-та и 4-та група, които илюстрират страничките на книгата. Рисунките били правени от децата по впечатленията им след разказване на приказките, а в ролята на разказвачи влезли бабите и дядовците. Те били привикани специално от ОДЗ-то да запознават мъниците с българското народно творчество. В сборника попаднали най-харесваните приказки, като условието било те да бъдат изиграни от малките „звънчета“. Епизод от литературните драматизации в градината бе пресъздаден и в детския отдел на Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Днес над 40 деца от ОДЗ-то подариха един екземпляр от своята книга на заемния отдел. Книгата е в електронен формат и е перфектна за мултимедийни презентации за по-малките посетители на библиотеката, похвалиха ги от Детския отдел. Чарът на българската народна приказка пък бе представен с песни, танци, стихчета и театрално пресъздаване на сюжета, дело на възпитаниците от подготвителната група. Това всъщност е част от учебната им програма, като подготовка за встъпване в самото училище. За чийто първи клас поне, възпитаниците на ОДЗ „Звънче“ изглеждат напълно готови.

Оказва се, че всяко „подготве“ може да чете, при това не само на срички, а и цели думи. Значителна част от децата произнасяли гладко цели изречения със съответните интонации и разчитане на пунктуацията. Всички до един пък можели да преразказват прочетен текст или да разсъждават върху него. Що се отнася до писането, детските учителки все пак са оставили малко и за началните. В часовете от подготвителните групи мъниците се задоволяват да рисуват елементи от буквите и да се учат да ги побират в редовете. Имало и такива, които свободно изписват всички буквички от българската азбука и също така можели да смятат - къде до 10, къде до 20. Броенето пък го владеели до 100, похвали се горда мама на бъдещ първокласник. Изглежда целта по учебната програма на детските градини е да изпращат вече грамотни деца в училищата, което като че ли малко обезсмисля ролята на самите училища. Явно за да не са съвсем „капо“, те пък почват да тъпчат децата с материал, за който явно се смята, че е по-добър, ако е по-неясен. През февруари тази година родители и учители от хасковското ОУ „Св. Климент Охридски“ възнегодуваха от учебници за 2-ри и 3-ти клас, в който има объркващи условия и дори направо сгрешени задачи. Учебниците в хуманитарните науки пък могат да докарат мигрена и на възрастен, а понякога изглеждат като наръчници за ритуално затъпяване. И всяка година става по-лошо.

Причината за форсирането на децата още от градинска възраст е иначе отличната идея - да се тушират последиците от нарастващият брой деца, за които българският не е майчин език. Съдейки по днешното представяне на „Звънче“, градините изглежда се справят много добре. Проблемът е, че в училищата играта, под чиято форма се преподава материалът, липсва, и зациклянето с децата на малцинствата става видимо.

Г. Христов

В драматизацията се включиха децата от подготвителните групи
Пред публика от съученици и гости на детския отдел в регионалната библиотека
Електронната книга бе представена на мултимедия от директорът на ОДЗ 22 Звънче Красимира Спатовска
Възпитаниците на ОДЗ-то се научават да четат, пишат и разказват още в градината
Дори и малчовците от 2 "Б" група правят драматизации. Те също се превъплатиха в героите от популярната приказка "Житената питка"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  23
  2312
  17 0
  15:26, 24 апр 2015
  Браво на учителите за чудесната приказка!

Хороскоп за 27.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
27 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
27 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
27 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
27 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
27 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
27 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
27 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
27 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
27 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
27 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
27 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
27 фев 2021
Последни новини