От х:

Днес в x:

По 60 тира с евтини домати и краставици месечно от Турция

Доматите и краставиците са най-разпространените зеленчуци, внос от Турция, сочат данните от митница Свиленград. При вноса на тези зеленчуци се изисква сертификат за произход EUR1 и се прилага система за входни цени, при която действа принципът на специфичното мито. При доматите то варира от 2.3 до 29.8 евро на 100 кг.

За миналата 2014 година през Капитан Андреево са влезли товарни камиони с близо 10 хиляди т. домати и малко над 2 хиляди т. краставици. Само за първото тримесечие на тази година вносът през Капитан Андреево към вътрешността на страната е общо 3921 т. домати и 1 142 т. краставици, което е около 50 товарни камиони на месец с домати и 11-12 товарни камиони на месец с краставици, пресмятат в митническата инспекция.

Наред с редовната стока обаче към вътрешността на страната вървят и контрабандни количества, обясниха от контролната администрация.

За 2014 година митническите инспектори на Капитан Андреево са предотвратили 16 опита за трафик на общо 34 220 кг зеленчуци без необходимите документи за произход и сертификати за годност на превозваната стока.

Според тенденцията в пограничните райони като Хасково, дребните търговци предпочитат да внасят стока от Турция, вместо да зареждат от борсите като Плодовито. От една страна заради близостта до границата транспортът им идва горе-долу същият като до пловдивското село. От друга страна на големия зеленчуков пазар в Одрин доматите са далеч под цените на българските борси. Килограмът им е около 2 лири, което прави около 1.50 лв. На пазара в Хасково доматите в момента са на цена между 2,50 и 3,50.

Прочутият розов домат, който е също толкова вкусен, отгледан в северната част на Турция, колкото този в южните части на България, на пазара в съседната държава държи цена от около 3 лири, сиреч около 2,20 лева, а на пазара в Хасково цената му тръгва 3,60 и стига докъм 4 лева.

Освен типичните за пролетната салата домати и крастави, като трафикантски внос от Турция продължават да са на мода препарати за растителна защита. Внасят се и забранени за употреба в ЕС.

За 2014 година са задържани общо 3 084 л. и 672 кг. препарати за растителна защита при 35 случая за нарушение на Закона за защита на растенията и Международната конвенция по растителна защита.

Препратите са произведени в Турция на база на активни вещества, забранени в Европейския съюз.

М. Манолова

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини